Societatea Oltchim a fost căpuşată ani de zile prin furt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariaţii Oltchim speră că îşi vor putea păstra, în continuare, locurile de muncă
Salariaţii Oltchim speră că îşi vor putea păstra, în continuare, locurile de muncă

„Dacă firmele deputatului Boureanu, firma vărului fostului director general, a şoferului ar plăti măcar 15 % din datorii, ar fi rezolvată problema salariilor", a spus ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Eşuarea privatizării Oltchim, după ce Dan Diaconescu nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să-i plătească, a încurcat şi mai tare „iţele”  la societatea vâlceană. Mircea Nadolu, prefectul judeţului Vâlcea, a transmis în urmă cu câteva minute un comunicat de presă din partea instituţiei, comunicat pe care vi-l prezentăm integral (doar intertitulurile ne aparţin, n.r.).


Căpuşarea Oltchim, temă de casă pentru DNA şi Poliţia Economică


În acest moment, Guvernul caută o soluţie pentru situaţia în care a ajuns Oltchim Râmnicu Vâlcea. Ministrul pentru dialog social Liviu Pop a afirmat ieri că la Oltchim a fost un furt din banul public, iar procurorii vor dovedi repede acest lucru. „Societatea a fost căpuşată ani de zile prin furt, ajungând astfel la datorii de 700 mil. euro. Oltchim nu a ajuns în această situaţie în 2012, ci merge pe pierdere de zeci de milioane de euro din 2007, datoriile totale ale Oltchim crescând cu 200.000 de euro pe zi", preciza recent şi premierul care a anunţat că Ministerul Economiei şi ANAF au început să verifice situaţia de la Oltchim. Ceea ce se verifică acum este modul în care fosta conducere a derulat operaţiunile financiare şi a încheiat contracte între SC OLTCHIM SA şi alte companii, suspectate că ar fi căpuşat combinatul. Verificarea este în curs şi în funcţie de concluzii vor fi sesizate DNA sau poliţia economică.


Spirala datornicilor: firmele fratelui deputatului, vărului ex- directorului, şoferului


Ministrul delegat pentru Dialog Social a declarat, într-o conferinţă de presă că salariaţii Oltchim ar putea primi o parte din avansul pe luna august, întrucât banii au fost viraţi în contul societăţii încă de vineri, fiind vorba despre suma de 2,4 de milioane de lei. "Vineri aveau în cont 24 de miliarde de lei bani vechi, bani care erau în contul Bancpost. Din păcate pentru angajaţii de la Oltchim, această sumă nu a putut fi virată ca avans la salariile pe luna august, 40 la sută din avans, deoarece banca a blocat contul combinatului" a spus Ministrul Liviu Pop. Ministrul delagat pentru Dialog Social mai afirmă: "Firmele care au datorii la Oltchim, a fratelui deputatului Boureanu, a vărului fostului director general, a şoferului mătuşii şi cumnatei, toate firmele cu datorii de milioane de euro, să-şi plătească măcar 15 la sută din datorii. Este o firmă care are 1,8 milioane de euro datorii, care ar rezolva şi problema salariilor". Mai trebuie spus că fosta conducere a combinatului, auditorii şi acţionarul principal - statul - cunoşteau încă din anii trecuţi situaţia financiară dezastruoasă a societăţii SC OLTCHIM SA .


Salariaţii Oltchim au „servit" masa pe luna... august


Noua conducere Oltchim a început discuţii, cu toţi creditorii pentru o reeşalonare a datoriilor, iar în şase luni activitatea să fie la parametri necesari privatizării cu succes. Vineri, salariaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit tichetele de masă pentru luna august. Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea să-şi reia activitatea în cel mult 30 de zile şi că salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori. "Achităm salarii parţiale în fiecare săptămână pe măsură ce recuperăm din debitele, din creanţele Oltchim de la debitori, şi de asemenea în momentul în care avem capitalul de lucru integral, atunci vom achita integral salariile restante", a precizat Ministrul Economiei .


Bruma de bani care se adună pentru Oltchim, blocată în bănci

"Vineri am semnat o scrisoare către Comisia Europeană în care am înştiinţat că dorim să acordăm un ajutor de salvare pentru reluarea activităţii la Oltchim. Noi putem să acordăm un ajutor de salvare sub formă de împrumut pe termen de şase luni la dobânda pieţei pentru repornirea activităţii combinatului. Suma pe care statul o poate avansa va rezulta şi din negocierea cu băncile creditoare, astfel încât să ştim şi ele cu ce sume vor veni la finanţare".
În acest moment, statul, acţionarul majoritar la Oltchim, negociază cu băncile datoriile combinatului către acestea (în cuantum de circa 180 mil euro) în vederea găsirii unei soluţii pentru repornirea combinatului.Totodată, una dintre băncile creditoare a blocat conturile Oltchim, dar urmează să ridice sancţiunea după discuţiile cu reprezentanţii statului.
Întrebat dacă intrarea în insolvenţă ar putea fi o soluţie pentru Oltchim, Ministrul Daniel Chiţoiu a răspuns afirmativ, dar a subliniat că Ministerul Economiei este în primul rând interesat ca Oltchim să îşi reia producţia.

„Comitet" pentru binele celor care au bani de recuperat

Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înfiinţat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului.
Constatând, în urma discuţiilor purtate cu creditorii, că din cauza activităţii ineficiente din ultimii 5 ani "Oltchim înregistrează în prezent o situaţie financiară extrem de dificilă, concretizată în pierderi cumulate de circa 400 milioane euro şi datorii substanţiale, totalizând 580 milioane euro", oficialii au decis constituirea "unui parteneriat public-privat între principalii creditori şi autorităţile statului, prin crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO)".
Comitetului pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO) are drept obiective plata salariilor restante, repornirea activităţii Oltchim şi "identificarea, în condiţiile funcţionării societăţii comerciale, a unui investitor cu o capacitate financiară corespunzătoare, pentru a asigura operarea Oltchim şi Arpechim la un nivel cât mai apropiat de capacitatea de producţie potenţială a acestora".
Mijloacele de realizare a obiectivelor strategice pentru Oltchim constau în restructurarea şi reorganizarea societăţii, în vederea funcţionării sale în condiţii de profitabilitate, menţinerii locurilor de muncă şi creării unei atractivităţi sporite pentru potenţialii investitori. Mecanismele de reluare a activităţii întreprinderii se vor baza pe asigurarea de către principalele bănci creditoare a capitalului de lucru, conform programului de restructurare, care va cuprinde şi rezultatele negocierii între creditori, precizează MFP.

Cât de adâncă este „gaura neagră" a dezastrului

Împrumuturile pe termen scurt, girate cu contractele de export

Potrivit situaţiei financiare a Oltchim publicată la data de 2 aprilie 2012, combinatul împrumutase pe termen scurt 522.638.314 lei de la opt bănci (BCR, Banca Transilvania, Bancpost, UniCredit, ING Barings, Alphabank, Garanti Bank şi CEC Bank), cu scadenţe cuprinse între 25 ianuarie 2012 şi 29 iunie 2012, cele mai mari împrumuturi fiind luate de la BCR - 313 mil. lei şi Banca Transilvania - două împrumuturi, unul de 40,9 mil. lei şi un altul de 100 mil. lei.
Aceste ultime trei împrumuturi contractate de la BCR şi Banca Transilvania au drept garanţii ipoteca pe terenuri şi construcţii, gaj pe instalaţii şi cesiune contracte interne plus cele de export.

Din cele pe termen lung mai sunt de achitat 3,5 mil. euro şi 571.494 lei

În ceea ce priveşte împrumuturile pe termen lung, acestea sunt contractate doar de la trei bănci, Rabobank International (contract din 2005 în valoare de 10,25 mil. euro, din care la sfârşitul anului trecut mai erau de achitat 1,54 mil. euro), Banca Transilvania (contract încheiat în 2006, în valoare de 8,5 mil. euro, soldul de la 31 decembrie 2011 este de 3,065 mil. euro) şi CEC Bank (contract din 2010, în valoare de 34,79 mil. lei, din care mai erau de achitat la sfârşitul anului trecut 31,43 mil. lei.
Pentru împrumutul contractat de la Banca Transilvania au fost ipotecate active (terenuri, construcţii şi echipamente) în valoare de 16,34 mil. lei, iar pentru cel de la CEC Bank în valoare de 46,2 mil. lei. În ambele cazuri s-au instituit garanţii reale mobiliare asupra soldurilor creditoare deschise la cele două bănci.

Creanţa AVAS este de 156 mil. dolari

Potrivit situaţiei financiare pe anul trecut, la 31 decembrie 2011 Oltchim înregistra o datorie totală faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în sumă de 508.485.075 lei, respectiv 155.666.754 dolari, conform contractului de cesiune de creanţă din 2002 şi actele adiţionale aferente. "Sumele datorate reprezintă rate, dobânzi şi comisioane plătite de MFP", se arată în documentul citat.

Datorii totale de 2,54 mld. lei la sfârşitul anului trecut

Potrivit raportului e activitate pe anul trecut, la 31 decembrie 2011 Oltchim înregistra datorii totale de 2.539.453.000 lei, echivalentul a aproape 588 mil. euro, din care 522,432 mil. lei - credite pentru activitatea de producţie, 51,317 mil. lei - credite pentru investiţii, 7,22 mil. lei - dobânzi credite, 508,5 mil. lei - datoria faţă de AVAS, 1,2 mld. lei datoria către furnizori, 181,8 mil. lei - clienţi încasaţi în avans şi 82 mil. lei - alte datorii curente.
Cifra de afaceri realizată anul trecut este de 1,533 mld. lei, echivalentul a 361,74 mil. euro, faţă de o valoare programată de 2,433 mil. lei (adică o nerealizare de 900 mil. lei). Exporturile realizate anul trecut au reprezentat 74,5% din cifra de afaceri, respectiv o valoare de aproape 270 mil. euro.

Flux de numerar negativ de 6,7 mil. lei în 2011

Potrivit aceluiaşi raport, anul trecut Oltchim a înregistrat un flux de numerar total negativ în valoare de 6.671.701 lei. "Din activitatea de exploatare, fluxul de numerar a fost pozitiv, în sumă de 168.571.878 lei, dar cheltuielile efectuate cu investiţiile, în principal pentru finalizarea reviziei la activitatea de petrochimie de la Piteşti, cu influenţă negativă de 149.091.529 lei, precum şi fluxul de numerar negativ din activitatea de finanţare de 26.152.050 lei determinat în principal de rambursările la creditele de investiţii, conform contractelor de finanţare şi plăţilor la contractele de leasing au condus la înregistrarea pe total an de flux de numerar negativ", se arată în document.

Anul trecut a funcţionat la 42 la sută din capacitate

Scuza avansată în raport pentru situaţia financiară dezastruoasă este faptul că, din cauza capitalurilor proprii negative, anul trecut nu a putut contracta finanţări pentru acoperirea deficitului de flux de numerar.
"Şi în anul 2011 principala cauză care a condus la înregistrarea de pierderi a fost imposibilitatea repornirii instalaţiilor aferente activităţii de petrochimie determinate de lipsa finanţărilor necesare pentru asigurarea capitalului de lucru (materii prime şi utilităţi).
În aceste condiţii Oltchim a funcţionat la 42% din capacitate, cu implicaţii în creşterea cheltuielilor de exploatare ca urmare a cheltuielilor convenţional constante şi depăşirii consumurilor specifice ca urmare a deselor opriri şi reporniri a instalaţiilor din lipsa sau neritmicitatea în asigurarea cu materii prime", se arată în raportul de activitate al Oltchim pe 2011.

A vândut sub costurile de fabricaţie

În încercarea de a menţine oarecum producţia, oficialii Oltchim au ales anul trecut să vândă sub costurile de fabricaţie, deşi acest lucru genera în continuare pierderi uriaşe. "Având în vedere funcţionarea integrată a instalaţiilor, menţinerea cotelor pe pieţele externe, pe care dacă societatea le pierde este foarte greu de reintrat, precum şi pentru onorarea contractelor cadru încheiate cu clienţii importanţi, compania a fost nevoită să vândă şi produse sub costurile de fabricaţie, fenomen determinat şi de funcţionarea redusă a instalaţiilor datorită faptului că activitatea de petrochimie nu a putut fi repornită din lipsa finanţărilor necesare capitalului de lucru", se scuză fosta conducere.

În aprilie, auditorii avertizau că pierderea contabilă este de 1,2 mld. Lei

Raportul auditorilor KPMG Audit SRL atrage atenţia, la punctul 7 "Evidenţierea unor aspecte", asupra Notei 10.16 la situaţiile financiare neconsolidate care precizează că societatea a acumulat o pierdere contabilă de 1.292.902.559 lei la 31 decembrie 2011 şi de asemenea obligaţiile curente ale societăţii depăşeau activele sale circulante cu 1.231.173.820 lei la aceeaşi dată.
"Acest condiţii împreună cu cele prezentate în Nota 10.16 indică existenţa unei incertitudini care ar putea pune la îndoială capacitatea entităţii de a-şi continua activitatea, dacă acţionarii nu vor sprijini societatea pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare", se arată în raportul auditorilor întocmit la data de 2 aprilie 2012.
După cum reiese, acţionarul principal - statul - cunoştea situaţia financiară dezastruoasă a societăţii SC OLTCHIM SA, dar Guvernul Boc nu a făcut nimic pentru a o remedia .

Comisia Europeană trebuie să îşi dea acordul dacă susţine, sau nu, Oltchim

Luni 08.10.2012, Premierul Victor Ponta s-a întâlnit la Guvern cu Ministrul Finanţelor şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru a discuta despre repornirea Oltchim, premierul anunţând anterior că vrea să discute şi cu Joaquin Almunia, comisar european pentru Concurenţă, despre susţinerea financiară a combinatului.
Premierul Victor Ponta a declarat că Ministerul Economiei a transmis vineri Comisiei Europene notificarea pentru acordarea unui ajutor de salvare către Oltchim de 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul. El a explicat să un împrumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de aşteptare a răspunsului din partea CE de şase luni.
Sprijin financiar care, conform normelor europene în materie, se poate acorda unei întreprinderi aflate în dificultate, pentru menţinerea în funcţiune pe durata elaborării unui plan de restructurare viabilă şi durabilă a societăţii. După autorizarea acestei forme de sprijin financiar, şi Guvernul poate acorda, din fonduri publice, un împrumut pentru relansarea activităţii societăţii.
Premierul Victor Ponta a arătat că avizul pentru un împrumut mai mic de 10 mil. euro pentru Oltchim ar fi varianta secundară, cea principală fiind continuarea creditării în condiţiile strategiei de restructurare, în aşa fel încât băncile şi creditorii care asigură şi vor asigura în continuare bani la Oltchim pentru salarii şi repornirea combinatului, să aibă garanţia că îşi recuperează acei bani.


„Să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic!"


Premierul a afirmat că planul de restructurare al combinatului este într-o fază avansată la acest moment şi şi-a exprimat credinţa că în cursul acestei luni pot fi plătite salariile restante, iar în cursul lunii noiembrie, în mod treptat, pot fi pornite secţii . De asemenea, el a dat asigurări că la SC OLTCHIM SA nu vor avea loc disponibilizări, chiar dacă combinatul va funcţiona, în perioada următoare, la doar 65 % din capacitate .

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite