Oltchimului i se va furniza în continuare energie electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin până la privatizarea societăţii, care va începe în primăvara acestui an, nu vor fi probleme legate de furnizarea energiei.

După ce săptămâna trecută furnizorul de energie a redus livrările de electricitate către cea mai mare societate a petrochimiei româneşti, Oltchim Râmnicu Vâlcea, ieri, problema alimentării cu energie a combinatului s-a rezolvat. „Dacă Electrica ne redusese consumul de energie la 20 MW/oră, din 18 ianuarie primim un consum de 60 MW/oră, fapt ce ne va permite să organizăm nivelul producţiei cu materia primă, etilenă şi propilenă, adusă din import. Este necesar să funcţioneze Oltchimul pentru a putea intra în procesul de privatizare al societăţii, prevăzut să aibă loc începând cu luna aprilie a acestui an", a spus liderul de sindicat al Oltchim, Mihai Diculoiu. Electrica are de recuperat de la Oltchim circa 130 milioane de euro.


Privatizarea începe în această primăvară


Prefectul judeţului Vâlcea, Petre Ungureanu, a confirmat ieri că negocierea dintre Electrica şi conducerea combinatului s-au purtat la nivel de Guvern chiar în timpul manifestaţiilor de stradă. „Cei care strigau în centrul oraşului «Jos Guvernul» nu au fost nici pe departe angajaţii Oltchim. În ce condiţii s-a negociat, nu este treaba prefectului, este treaba societăţii respective. Culmea este că nu oricine care scrie de Oltchim, îi vrea binele. Este o societate listată la bursă şi orice căscat care declară te miri ce, îi face mari deservicii", a spus Ungureanu. Oltchim este societatea cu cei mai mulţi angajaţi de pe platforma chimică. Din luna august şi până în prezent 1.000 de angajaţi au pentru câte o lună, prin rotaţie, contractul individual de muncă suspendat. Dintre aceştia, 800 sunt de pe platforma din Râmnicu Vâlcea, iar restul de la Arpechim Piteşti, unitate preluată de Oltchim. Societatea vâlceană este al treilea mare consumator de electricitate din ţară, după Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi. Statul român şi-a asumat, faţă de FMI, responsabilitatea privatizării Oltchim în primăvara acestui an. Favorit pentru preluarea combinatului este grupul german PCC, care controlează 33 % din acţiuni, nemţii fiind într-o permanentă dispută cu actuala conducere. Conducerea combinatului prin managerul ei, Constantin Roibu, îi acuză pe cei de la PCC că au dus o politică de blocare a finanţărilor către combinat.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite