Situaţia la Oltchim s-a înrăutăţit. Instalaţiile s-au oprit şi energie este furnizată doar pentru iluminat şi avarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situatia la Oltchim se înrăutateste, fiind deja oprite instalaţiile
Situatia la Oltchim se înrăutateste, fiind deja oprite instalaţiile

Sindicatul anunţă ample mişcări de protest ca urmare a faptului că nu a fost acordat creditul de 40 de milioane de euro pentru asigurarea capitalului de lucru şi nu a fost majorat capitalul social prin conversie în acţiuni a creanţei AVAS.

„Stare de alertă şi insomnie" concluzionează un comunicat de presă trimis azi, 6 septembrie, de compartimentul de relaţii cu presa din Consiliul Judeţean Vâlcea făcând referire la faptul că Guvernul României nu a aplicat până la capăt măsurile de redresare ale societăţii. „Două memorii în mai puţin de o săptămână a adresat Primului Ministru Victor Ponta, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, dr.ing. Ion Cîlea împreună cu prefectul Mircea Nadolu şi primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frîncu, ambele corespondenţe urmărind să atragă atenţia Guvernului asupra problemelor tot mai grave şi în continuă acutizare cu care se confruntă societatea Oltchim. Reprezentanţii autorităţilor publice locale au reiterat faptul că măsurile acceptate de Guvern pentru redresarea situaţiei de pe Platforma Chimică nu au fost aplicate până la capăt. Este vorba, pe de o parte, de acordarea de către statul român a unei garanţii de performanţă pe baza căreia Oltchim să poată contracta cei 40 milioane euro necesari pentru asigurarea capitalului de lucru. Pe de altă parte, altă măsură aprobată, dar nefinalizată, constă în majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS deţinută la societate, măsură la care, de altfel, s-a renunţat în ultimul moment prin schimbarea bruscă a procedurilor de privatizare", se spune în comunicatul CJ Vâlcea.


Privatizarea Oltchim este pusă sub semnul întrebării


Situaţia de la societatea vâlceană a devenit extreme de critică: „Oltchim a ajuns în situaţia de a-şi opri activitatea, ceea ce nu-i mai permite nici măcar să achite obligaţiile minimale băneşti aşa cum este cazul biletelor la ordin ajunse la scadenţă, a drepturilor salariale restante, precum şi a dobânzilor bancare spre a evita blocarea integrală a conturilor societăţii. Deoarece oprirea totală a activităţii şi intrarea Combinatului în incidenţă bancară nu au fost prevenite în timpul când acest lucru mai era posibil, acum există riscul major de a fi pus în pericol şi procesul de privatizare, fapt ce va atrage după sine amorsarea mişcărilor de protest a salariaţilor care, după câte se pare, vor izbucni în perspectiva imediată. Tocmai de aceea am insistat la primul ministru să se organizeze o întâlnire de urgenţă la Guvern la care să participe toţi factorii implicaţi în situaţia de criză a societăţii Oltchim", a spus Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea.


Se anunţă ample mişcări sindicale pe platforma chimică


Instalaţiile de la Oltchim s-au oprit, distribuitorul Energie furnizare a redus cantitatea de energie furnizată societăţii. „Per total acum mai primim 15 MW pentru societea de la Râmnicu Vâlcea şi 3 MW pentru unitatea de la Piteşti. Asteptăm ca primul ministru, ministrul economiei şi cel al finanţelor să vină la Râmnicu Vâlcea să rezolve problema Oltchimului ca acesta să poată funcţiona la 65 % din capacitate, iar privatizarea să fie una reală, în sistem integrat, cu Arpechim Piteşti. În cazul în care nu se vor rezolva aceste chestiuni, ne pregătim, de săptămâna viitoare, la ample mişcări de protest şi vom începe prin pichetarea societăţii", a spus Mihai Diculoiu, liderul de sindicat al Oltchim Râmnicu Vâlcea. Surse din CJ Vâlcea susţin că cei 15 MW sunt furnizaţi de CET Râmnicu Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite