Copiii învaţă să gătească la muzeu, acasă la „Nicolae”, reţete ca pe vremea bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au învăţat să facă tocăniţă şi gogoşi acasă la „Nicolae”
Elevii au învăţat să facă tocăniţă şi gogoşi acasă la „Nicolae”

La Memorialul Nicolae Bălcescu, 500 de copii din judeţele Vâlcea şi Argeş descoperă tainele bucătăriei tradiţionale, pregătind tocăniţă de cartofi şi gogoşi

Larmă, animaţie, bucurie în rândul copiilor care trec în săptămâna aceasta poarta Memorialului Nicolae Bălcescu. Azi, 5 aprilie, „Nicolae" a fost trezit dis-de-dimineaţă de elevii veniţi să afle cât mai multe informaţii despre bucătăria românească, despre ceremonialul domnesc şi despre istoria armelor. Cei sosiţi pentru atelierul „bucătărie" s-au echipat ca nişte bucătari iscusiţi şi s-au pus pe treabă: trebuiau să pregătească tocăniţă de cartofi şi gogoşi. În timp ce unii curăţau şi taiau cartofii şi celelalte legume, alţii framântau aluatul. Fiecare elev trebuia să facă câte ceva, inclusive să aducă lemne pentru foc. Bineîţeles că focul se făcea afară, sub tuci, iar pentru fetiţa care mesteca în tocană, n-a fost o problemă serioasă fumul şi vâlvătaie, copila fiind îndeaproape supravegheată de ochii ageri ai muzeografului Victor Hănulescu dar şi ai profesoarei. Tocaniţa pregătită după o reţetă a bunicii cât şi gogoşile au fost... un deliciu, iar la masa care s-a aşternut în curtea muzeului pe iarbă, copiii au mâncat cu multă poftă. N-a mai rămas nimic !
O altă grupă de elevi au pregătit mămăligă cu brânză şi smântână! Ceva de vis!

500 de copii din Vâlcea şi Argeş

Acţiunea se derulează în perioada 2-6 aprilie în cadrul săptămânii " Şcoala altfel" şi la ea participă 500 de elevi. Ea este organizată de Memorialul Nicolae Bălcescu în parteneriat cu Şcoala Nr 5, Colegiul "Mircea cel Bătrân", Şcoala Nr 10 Şcoala "Take Ionescu", toate din Rm. Vâlcea şi Şcolile cu clasele I-VIII din localităţile Rotărăşti, Predeşti, Cocoru (jud. Vâlcea), Şcoala cu clasele I-IV Măncioiu (jud. Argeş). La Muzeul lui „Nicolae" sunt organizate programele cultural-pedagogice "Paşi prin istorie"(pentru elevii din clasele I-IV) şi "Prietenii Memorialului Nicolae Bălcescu" (pentru elevii din clasele V-VIII) .
ambele aflate la cea de-a III-a ediţie.

Elevii au gătit tocăniţă, gogoşi şi mămăliguţă cu smântână la Memorialul Nicolae Bălcescu Copiii pregatesc tocanita, acasa la „Nicolae”, folosind tuciul pus la focul cu lemne Copii în timpul atelierelor desfăşurate de la Memorialul Nicolae Bălcescu


Dă click pe poze pentru GALERIE FOTO  CU COPIII CARE AU GĂTIT

Bucătăria ca-n vremea lui „Nicolae"

„În funcţie de opţiunile elevilor participanţi dar şi ale cadrelor didactice, vizitatorii, descoperă tainele bucătăriei din vremea lui Nicolae Bălcescu. Ei gătesc după reţetele bunicilor,. Cu ajutorul calculatorului şi a obiectelor din colecţia memorialului efectuează călătorii în timp, parcurgând câţiva "paşi" pe drumul de la descoperirea scrierii la era tiparului, de la eroul legendar Ghilghames la primul tipograf, de la stylus la... stilou, vor face o incursiune în istoria armelor, în istoria modei din secolele XVIII-XIX, de la calpac la joben, de la anteriu, giubea, biniş şi caftan la frac şi rochie cu crinolină. Ei participă la un ceremonial în care îşi vor «alege dregătorii» din cadrul sfatului domnesc, participanţii fiind principalii actori", a spus muzeograful Valentin Hănulescu, sufletul acestor manifestpri..

La şcoală, îndulciţi de aroma gogoşilor

Toţi cei care au trecut pragul muzeului au fost încântaţi. "Conacul Bălceştilor ne primeşte tăcut, dar repede prinde viaţă. Elevii sunt captivaţi, încântaţi, şi cu tolba istorică înţesată de bucuria existenţei şi continuităţii vieţii pe aceste meleaguri. Ne îndreptăm spre şcoală, deja cu gândul la o altă vizită, îndulciţi de aroma gogoşilor", a afirmat învăţătoarea Nicoliţa Marinescu, C.N. Mircea cel Bătrân, din Rm Vâlcea. „Lucrurile par atât de simple dar parcă nemaintâlnite în altă parte că oricând aş vrea să mă întorc aici", a spus Marius, un puşti de clasa a VII. „La Memorialul Nicolae Bălcescu elevii au aflat date importante despre Nicolae Bălcescu, despre obiceiurile culinare ale vremurilor trecute, despre rolurile pe care le avea fiecare membru perntru buna orânduire a curţii domneşti.Ghidul turistic care ne-a întâmpinat precum şi doamnele de la bucătărie au fost gazde primitoare. Le mulţumim!", a continuat învăţătoarea Melania Stamca, C N Mircea cel Bătrân , Râmnicu Vâlcea.

Elevii, interesaţi despre.... arme

Pentru alţi participanţi, incursiunea în lumea armelor a fost cea mai interesantă, iar la atelierul organizat pentru ceremenialul domnesc, concurenţa a fost pentru postul de „spătar" şi nu cea de domnitor. „Elevii s-au arătat interesaţi despre arme, interesul lor fiind mult mai mare decât la o oră obişnuită de istorie ţinută la clasă", a spus profesoara Camelia Mihăeş, de la Şcoala Nr. 5 din Râmnicu Vâlcea. Aceleaşi impresii au formulat şi alţi profesori, precum Lidia Mihalcea, Teodora Beuran, tot de la Şcoala Nr. 5.

Memorialul Nicolae Bălcescu, locul unde îţi poţi petrece plăcut timpul liber

„ Prin aceste programe interactive încercam sa arătăm ca Memorialul Nicolae Bălcescu nu este numai un lacaş de cultura unde elevii pot să-si îmbogăţească orizontul de cunoaştere despre Nicolae Bălcescu şi revoluţia paşoptistă, dar să şi conştientizeze că o vizită la conacul Bălceştilor , o adevărată capodoperă a arhitecturii româneşti, este şi o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber", a spus muzeograful Valentin Hănulescu.

Copiii aflaţi în vizită la Memorialul N. Balcescu au jinduit să devină spătari
image

Dă click pe poze pentru GALERIE FOTO CU COPIII AFLAŢI LA MEMORIALUL N: BĂLCESCU

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite