Moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia vor fi aduse la Arhiepiscopia Râmnicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ele vor fi primite la intrarea în Centrul Eparhial joi, 27 septembrie, la ora 8,30 şi vor sta până la ora 17.00. Născută într-o familie de ţărani din Bulgaria, Filofteia nu a fost iubită de mama ei vitregă, dar nici de tată. El s-a supărat că fata lui dădea hainele şi mâncarea la nevoiaşi, a rănit-o cu toporul, copila murind la 12 ani.

Joi, 27 septembrie, în ziua prăznuirii Sfîntului Ierarh Antim Ivireanul, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, la ora 8,30, vor fi aduse de la Mănăstirea Curtea de Argeş, moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia. Ele vor fi purtate în procesiune până la Catedrala Arhiepiscopală, unde vor fi aşezate la loc de cinste, spre închinare, alături de cele ale Sfântul Grigorie Decapolitul de la Bistriţa. Racla cu sfintele moaşte va rămâne spre închinare la Catedrala Arhiepiscopală pe parcursul zilei de 27 septembrie, până la orele 17,00, când vor fi duse la Mănăstirea Curtea de Argeş. „Sfintele Moaşte, aduse la Râmnic cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, vor fi primite la intrarea în curtea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, însoţiţi de un sobor de preoţi, diaconi, monahi şi monahii", se spune într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Filofteia, o copilă milostivă


Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de orașul Târnovo (Veliko Târnovo din Bulgaria de astăzi), capitala Țaratului (româno-)bulgar, într-o familie de țărani. Este crescută în dreapta credință și evlavie de mama sa, care moare când Filofteia era încă mică. Copila postea, asculta Scripturile, învăța să-și păzească neîntinată fecioria, iar mai presus de toate era foarte milostivă. Copila săvârșea cu statornicie și răbdare toate faptele bune. După ce mama sfintei a murit, tatăl ei s-a însurat a doua oară. Mama vitregă nu a iubit-o pe Filofteia, astfel că o bătea și o certa, pârând-o tatălui ei ca și acesta să o certe.


A murit la 12 ani în urma unei bătăi administrată de tatăl ei


Cu toate acestea, tânăra fecioară nu se oprea din înfăptuirea binelui comunitar și le împărțea săracilor și flămânzilor hainele ei și mâncarea pe care mama vitregă i-o dădea ca să o ducă la țarină tatălui ei. Aflând de acțiunile ei și văzând că le împărțea săracilor, tatăl ei este biruit de mânie și uitând dragostea părintească, s-a pornit asupra ei, ca totdeauna, apucând-o de cosițe ca să o bată până ce se va liniști. Dar, nemaifiind stăpân pe el, a aruncat în ea cu toporul pe care-l avea la brâu și, lovind-o, a rănit-o la un picior. Iar din această rană sfânta a murit pe loc. Și tot locul acela s-a umplut de lumină. Sfânta era în vârstă de doisprezece ani când a murit.


Trupul copilei, de neurnit


Venindu-și în fire, tatăl ei a fost cuprins de spaimă și vrând să-i ridice trupul, nu putea nici să-l atingă, nici să se apropie de el. Văzând acestea, a alergat în cetate și le-a spus arhiepiscopului și conducătorilor cetății tot ce se întâmplase și că trupul fericitei zăcea pe pământ, și că era cinstit de Dumnezeu cu strălucire cerească. Aceasta auzind, arhiepiscopul împreună cu mai-marii cetății și cu popor mult, au alergat cu făclii și cu tămâie și cu rugăciuni, și văzând sfântul trup strălucind cu acea lumină dumnezeiască, s-au minunat cu toții și au lăudat pe Dumnezeul minunilor. Apoi au încercat, împreună cu arhiepiscopul, să ridice trupul sfintei și o ducă în cetate. Dar n-au putut nici să-l miște, așa încât s-au înspăimântat ci toții. Au început să se roage cu stăruință lui Dumnezeu și Sfintei Filofteia, dar nici așa nu au putut s-o ridice. Că vrând Dumnezeu să preamărească pe roaba Sa, a îngreuiat trupul fericitei ca pe o piatră.


Tămăduitoare de boli


Pentru a o putea ridica, tatăl ei și cei care îl ajutau au început să numească țările, mănăstirile, bisericile de peste Dunăre și cele de acea parte a Dunării, pentru a putea ști unde să o odihnească, însă Filofteia era la fel de grea. Cu toate acestea, cum s-a numit Biserica Domnească cea din Târgul Argeș ului, trupul ei a devenit mult mai ușor, iar oamenii au trimis scrisoare lui Radu Vodă, cel poreclit Negru (care zidise și biserica). Acesta, de cum a fost înștiințat, a pornit îndată cu mult alai, cu făclii și cu tămâieri, mergând către Dunăre și a adus sfintele ei moaște în Țara Românească. Le-a așezat în Biserica Domnească, în orașul Argeș. Acolo au stat sfintele ei moaște până la zidirea Mănăstirii Curtea de Argeș de către Neagoe Basarab. Aici au fost mutate, iar acum se află în Paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeș. Și acolo fiind, face multe minuni, dând tămăduiri de tot felul de boli celor ce aleargă cu credință la sfintele ei moaște.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite