Află cele mai ingenioase metode de operare ale hoţilor de buzunare şi ale celor care fură din hypermarket-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia Vâlcea face recomandări cum să vă feriţi de hoţii de buzunare
Poliţia Vâlcea face recomandări cum să vă feriţi de hoţii de buzunare

Poliţia Vâlcea recomandă să nu umblaţi cu sume mari de bani la dumneavoastră şi să evitaţi să faceţi tranzacţii în locuri unde există grupuri dubioase prin preajmă.

Furturile din buzunare şi cele din hipermatket-uri sunt cele mai în vogă în vremurile acestea, motiv pentru care Poliţia Vâlcea face o descriere a modului de operare al infractorilor, în ideea de a putea să evitaţi situaţiile nelăcute în care deveniţi victime ale hoţilor. Într-un material al Biroului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii se specifică că furturile din buzunare este cel mai adesea comis în locuri foarte aglomerate şi mijloace de transport în comun. Factorii favorizanţi sunt aglomeraţia, prezenţa cerşetorilor, starea de ebrietate, comportamentul neglijent şi indiferent al victimelor, dar în special lipsa de reacţie a persoanelor din jur care observă de multe ori ce se întâmplă, fără a se gândi că într-o zi poate devine victimă.
Deşi văd cum operează hoţii din buzunare, oamenii evită să depună sesizare sau să dea declaraţie pentru că nu vor să fie purtaţi prin instanţă, sau le este frică ca prietenii celor acuzaţi să nu se răzbune.
Un mod de operare este furtul din poşetă prin victimei. Adesea, victimele sunt urmărite atunci când fac anumite tranzacţii (schimb valutar, ridicarea banilor de la bancomat, etc.) sau când manevrează bunuri din genţi, în atenţia acestei categorii de infractori intrând mai ales femeile singure şi agitate (grăbite), sau persoanele vulnerabile sub aspect biologic (bătrânii).
Autorii acestor furturi acţionează în grupuri mixte şi după metode bine stabilite. Sunt bine îmbrăcaţi şi se folosesc de diverse obiecte (jachete, sacoşe, etc.) sau chiar de copii foarte mici.
Sarcinile în grup sunt bine împărţite, astfel unul creează diversiunea, unul sustrage bunurile, alţii le preiau, iar câţiva asigură retragerea grupului înlocuindu-i.
Poliţiştii recomandă să aveţi mai mare grijă de bunurile personale, să nu umblaţi cu sume mari de bani la dumneavoastră în astfel de locuri şi să evitaţi tranzacţiile în zonele unde observaţi astfel de grupuri.


Masa în hypermarket fără să plăteşti la casă


Numărul furturile din societăţi comerciale s-a mărit în ultima perioadă, predominând, în mediul urban, furturile de pe rafturi.
Acest gen de infracţiune vizează în principal societăţile de tip hypermarket, fiind sustrase bunuri de consum zilnic, de la alimente, la alcool şi ţigări, dar şi produse cosmetice.
Cei care fură alimente, atunci când nu reuşesc să iasă cu ele din magazin, nu au nici o jenă în a desface ambalajele şi a mânca în timp ce se plimbă printre rafturi, dat fiind numărul mic al angajaţilor supraveghetori. Chiar şi în cazul când sunt surprinşi, aceştia nu păţesc altceva decât să plătească produsul în cauză, aşa că sunt din ce în ce mai mulţi cei care iau masa în supermarket.

Metoda cântarul, este folosită mai ales de femei, care după ce cântăresc marfa mai adaugă câteva produse în plus. Această metodă mai este folosită şi prin cântărirea produselor, dar înlocuirea lor cu altele mai ieftine.
În cazul parfumurilor şi altor produse cosmetice, hoţii folosesc mai ales metoda ambalajului. Astfel, aleg un produs cu un ambalaj încăpător în care adaugă unu-două produse mai mici şi plătesc doar unul.
Obiectele de îmbrăcăminte se evaporă în cabinele de probă, acolo unde hoţii le dau jos alarma, le pun pe ei şi apoi profitând de neatenţia vânzătorilor pleacă.
O altă metodă este cea a schimbării etichetelor cu ale unor produse asemănătoare, dar mult mai ieftine.
Poliţia recomandă tuturor administratorilor societăţilor comerciale să instruiască personalul pe linia prevenirii unor astfel de fapte şi să monteze sisteme de supraveghere video.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite