Ion Matei Lupul-de-mare care a trecut prin Triunghiul Bermudelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specializat ca rachetist în Rusia, a călătorit ca marinar pe aproape toate meridianele lumii. A fost hamal în port, culegător de citrice, director de fabrică de mobilă în Grecia, apoi ofiţer pe nave.

NĂSCUT: 3 februarie 1947, la Tetoiu, Vâlcea
STUDII: Şcoala de Marină din Constanţa, specializare ca rachetist-navă
FAMILIE: Căsătorit, are doi copii

Viaţa lui Ion Matei, copilul plecat odinioară din Tetoiu-Vâlcea, poate fi subiectul unui roman. Specializat în Rusia, ca rachetist-nave, în 1986, pe când lucra în armată ca ofiţer electrician, Nelu a vrut să o „rupă" cu ţara şi să îşi găsească de lucru în Cipru. Drumul spre fericire a fost unul anevoios, cu multe peripeţii. A ajuns în Grecia, a făcut diverse munci. „Visul meu era să ajung în Cipru. Am stat în lagăr trei zile, la Pireu, în Grecia, unde nu cunoşteam o boabă greceşte, nu aveam unde să dorm, apoi am fost hamal în port ca apoi să intru pe mâinile unei moldovence care mă exploata, oferindu-mi pentru muna, la negru, la cules de citrice, un pachet de ţigări pe zi şi puţină linte". După arestarea patronului, vâlceanul a rămas pe drumuri şi asa se face că a început să îşi caute din nou de lucru.

De la hamal la director

Întâlnirea cu un alt „trubadur" rus, Sava, l-a ajutat pe Nelu Matei să îşi găsească de lucru, în 1991, la un patron de mobilă grec. „Acolo am început de la munca de jos, de la cărat buşteni şi materiale, la şlefuit, ca apoi să trec prin toate secţiile de producţie. Primeam 5.000 de dragme pe zi, şi învăţam greaca stând cu fiţuici în faţă, dicţionare şi cărţile tehnice de motaj ale mobilei. Grecii îmi ziceau Iani, de la Ion şi în făbricuţă făceam de toate, sudură, electricitate". Când Iani, devenit om de încredere al patronului, a mers să îşi ceară şi un salariu mai mare şi a vorbit patronului grec în limba elenă, acesta a tunat şi fulger, pe motiv că nu i-a spus că ştie greceşte şi astfel, românul i-ar fi aflat multe secrete, pentru că niciodată patronul nu s-a ferit de el şi-l lua peste tot cu el. „Când i-am arătat hârtiuţele după care învăţasem, s-a liniştit, m-a luat de gât şi a chemat toţi angajaţii din fabrică şi m-a numit director general, mărindu-mi salariul la 15.000 dragme pe zi", povesteşte.

Un tembel de căpitan ne-a băgat prin Triunghiul Bermudelor

La Pireu, românul, împreună cu un alt prieten al său, Florin Panaitescu, din Stupărei-Vâlcea, inginer auto, a dat probă de lucru pe un feribot, reuşind să pună la punct o instalaţie electrică în numai două zile. Apreciat fiind pentru calităţile sale de bun specialist, în câteva luni, marinarul român a fost angajat la o companie grecească, care transporta petrol. „Eram ofiţer electrician, fluvial-maritim-portuar şi am lucrat de la nave de 45.000 tdw, până la vapoare de 350.000 tdw. Compania grecească lua petrolul din Golf şi îl tranporta la amerciani. Timp de 12 ani am navigat în toată Asia, Noua Zeelandă, Americile amândouă, Africa de Sud, pe toate ocenele şi mările lumii. Au fost momente când eram pe punctul de a ne scufunda, cînd spre Canare vaporul gemea sub noi, am avut un tembel de căpitan care ne-a băgat prin Trumghiul Bermudelor, pe strâmtoarea Magelan am fost la un pas de ni s eface ţăndări vaporul", rememorează ofiţerul.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi pensie de la statul grec?
I.M. Din păcate criza care a afectat statul grec a făcut ca să îmi întârzie întocmirea tuturor formalităţilor pentru primirea unei pensii. Primesc pensie din armată, dar voi face demersurile care se cuvin şi cu siguranţă lucrurile se vor rezolva.

Au fost multe momente emoţionate în viaţa dvs. de marinar?
I.M. Oho, şi câte! Îmi vine în minte cum aflându-ne într-un port în Australia, o femeie în vârstă a venit să ne viziteze pe navă. Un mecanic, tot român, spurcat la vorbă, a zis: «Ce o mai căuta hârca asta pe vapor». La care femeia se întoarce şi vorbeşte în româneşte. „Pentru că nu pot să mai ajung pe pământ românesc, am vrut să pup puntea unui vapor românesc".

Ce-i place
De la nesfârşita imensitate a oceanelor lumii, acum se relaxează petrecând tot mai mult timp în natură. Şi-a cumpărat albine şi întreţine o stupină, de dimineaţa şi până la lăsarea înserării.

Nu-i place
Se simte incomodat de aglomeraţia din jurul său. Dezavuează pe toţi aceia care dau dovadă de necinste şi devin absurzi în relaţiile interumane

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite