Doi vâlceni înşelau persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă oferindu-le fictiv joburi în ţările nordice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul firmei din cartierul Ostroveni unde erau înşelate persoanele care doreau să lucreze în străinatate
Sediul firmei din cartierul Ostroveni unde erau înşelate persoanele care doreau să lucreze în străinatate

Escrocii, un bărbat şi o femeie, aveau o societate de recrutare de personal pentru muncă. Ei pretindeau bani pentru efectuarea fişelor medicale şi întocmirea dosarului de angajare. Bărbatul este prezentat azi magistraţilor, pentru arestare preventivă.

Un bărbat şi o femeie, de 32 de ani fiecare, ambii din Râmnicu Vâlcea, au înşelat zeci de persoane postând pe internet informaţia că oferă locuri de muncă în ţările nordice. Gheorghe R. şi Petruţa D. erau înregistraţi la Registrul Comerţului că au o societate de acest gen, însă, în realitate, nu făceau altceva decât să înşele populaţia aflată în căutarea unei slujbe. Cei doi aveau sediul societăţii la un bloc din cartierul Ostroveni, unde şi-au amenajat interiorul, pentru creşterea credibilităţii, cu toate certificatele şi licenţele înregistrate. „Ofertele pentru locuri de muncă în străinătate au fost postate pe internet în perioada mai-august 2012, reprezentanţii societăţii promiţând salarii foarte avantajoase. Prin aceste anunţuri au fost induse în eroare peste 150 de persoane interesate să obţină un loc de muncă în afara graniţelor ţării. În urma cercetărilor şi a procedurilor specifice de muncă, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor (SIF) au stabilit că, cei doi încasau suma de 300 lei pentru efectuarea fişei medicale şi 300 lei pentru întocmirea dosarului de angajare, iar ulterior, deşi nu se efectua niciun demers pentru angajarea acestora, erau invocate diferite pretexte pentru amânarea plecării la locurile de muncă promise", a spus sinsp. Alina Teodorescu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea.


Drumul spre „ţara făgăduinţei” s-a oprit în autogară


Au fost situaţii când persoanele care şi-au făcut fişa medicală şi toate celelalte acte cerute, au fost chemate în autogară de unde, chipurile, urmau să plece la muncă, în ţara pentru care au optat. „Oameni cu bagajele pregătite au stat şi câte o zi, în soare, în aşteptarea autocarului care nu a mai venit şi care nici nu avea cum să vină pentru că în spatele acestei oportunităţi era o escrocherie", spun surse din poliţie. În urma unei autorizaţii de percheziţie, la 22 august, poliţiştii de la SIF sub coordonarea procurorilor de la Parchetul d.p.l. Judecătoria Râmnicu Vâlcea au luat la scotocit sediul firmei şi au ridicat acte din care rezultă că peste 150 de persoane au depus documente pentru plecarea în străinătate. Gheorghe R. a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat azi, 23 august, Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, cu propunere de arestare preventivă.


Ce trebuie să ştie cei care vor să găsească joburi în străinătate


Iată ce recomandă Biroul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii celor care îşi caută locuri de muncă pe Internet sau prin anunţuri de mică publicitate. „Oamenii să nu de curs ofertelor de muncă găsite, fără a se interesa dacă firma respectivă este autorizată să desfăşoare activităţi de recrutare a forţei de muncă şi să nu achite nicio sumă de bani în avans, chiar dacă li se eliberează documente de încasare în acest sens.
Persoanele care speră să-şi găsească un loc de muncă în străinătate trebuie sa fie foarte atente la ce firme apelează.
Încă sunt persoane care, dorind să-şi găsească un loc de muncă în străinătate cad, cu uşurinţă, în capcana escrocilor şi pierd astfel importante sume de bani.
Site-urile care promovează astfel de oferte iţi oferă posibilitatea de a publica anunţuri gratuite. Vei găsi uşor anunţuri gratuite interesante şi vei putea intra uşor în legătură cu cei care le-au publicat.
Pe aceste site-uri/ anunţuri te aşteaptă locuri de muncă, însă multe dintre ele sunt doar capcane, pentru că cei care se ocupă cu racolarea victimelor în acest mod, au posibilitatea de a publica aceste anunţuri gratuit şi fără să ai aibă nevoie de crearea unui cont de utilizator, deci fără a fi verificaţi".

Poliţistii au ridicat actele de la sediul firmei de mediere locuri de munca Acte ridicate de la sediul firmei de mediere a locurilor de munca Sediul firmei din cartierul Ostroveni unde erau înşelate persoanele care doreau să lucreze în străinatate Pe internet, de la sediul firmei, cei doi postau anunturi fictive de munca in tarile nordice Pe peretii firmei unde erau inselati cei care cautau un job erau certificate si licente ale societaţii

Click pe poze pentru GALERIE FOTO de la sediul firmei care trimitea fictiv oameni la munca in strainatate

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite