Ionuţ Budişteanu. Un geniu al informaticii la doar 17 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionut Budisteanu in universul calculatorului
Ionut Budisteanu in universul calculatorului

Modest, generos sociabil, elevul de clasa a X-a de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Râmnicu Vâlcea este curtat de mari universităţi din lume. El face acum cercetare, iar proiectele lui în domeniul inteligenţei artificiale sunt dintre cele mai ingenioase.

Ionuţ Budişteanu, la cei 17 ani, este un adevărat fenomen în domeniul informaticii. Pentru el, materia de liceu este doar o amintire. „Când era în clasa a VIII-a, făceam cu el materia de clasa a XII-a. Ionuţ a ajuns să facă acum cercetare. Este un copil minune la care ţin şi mulţi mă întreabă dacă nu cumva este copilul meu. Nu, nu este copilul meu, dar este un înger", a declarat, cu bucurie în suflet, profesoara lui de informatică, Mirela Mlisan, de la Colegiul „Mircea cel Bătrân" din Râmnicu Vâlcea. Meritele recunoscute ale lui Ionuţ Budişteanu au depăşit de mult timp frontiera ţării, softurile la care a lucrat, listele sale cu proiecte, concursurile câştigate, au atras atenţia informaticienilor din întrega lume. „Am fost evaluat, în urmă cu trei-patru luni, de profesori de la cunoscuta Universitate «Yale», din Connecticut, din apropiere de New York, şi pentru rezultatele obţinute urmează, în aprilie 2010, să fiu premiat de Ziua Universităţii", a explicat Ionuţ.


Să porneşti calculatorul cu puterea minţii


Ionuţ Budişteanu face parte dintr-o familie de intelectuali. Este singurul copil la părinţi, mama sa fiind chimistă, iar tatăl are o afacere de familie. Este dependent de calculator, iar aplicaţiile software şi algoritmii îl pasionează extrem de mult. „Dezvoltarea inteligenţei artificiale, crearea roboţilor, toate fac parte din lumea viitorului pe care trebuie să o înţelegem şi să-i dăm o nouă dimensiune. Mai nou, pot să spun că m-am apucat de electronică", îmi spune Ionuţ cu seriozitatea şi maturitatea care-l caracterizează. Proiectele lui sunt extrem de ambiţioase. „Vreau să construiesc un encefalograf care citeşte semnalul dela neuroni, îl amplifică, îl modulează în amplitudine sau frecvenţă şi îl trimite la calculator. În alţi termeni, să poţi porni calculatorul cu puterea minţii. Practic am găsit un canal şi îmi trebuie, pentru primul test, cel puţin trei. Se poate ajunge până acolo încât să scrii în memorie şi textul să îţi apară pe un computer, dar pentru asta îţi trebuie 16 canale", a mai spus tânărul.
Lista sa cu lucrări aflate în cercetare are 18 titluri, fiecare cu altă întrebuinţare, ajungând până acolo încât să fie creată o interfaţă om-calculator, astfel încât un nevăzător să poată vedea cu ajutorul limbii, sau crearea de software prin care să fie recunoscute persoanele care intră cu cagula într-o bancă. Îl întreb cum este să călătoreşti pe diverse meridiane ale lumii şi îmi răspunde. „Ca să ajung la Iaşi, parcă am plecat la capăt de lume. Ca să călătoreşti prin Mexic, într-o ţară în care nu cunoşti limba, este o plăcere, la fel ca în multe alte ţări de pe continent", ne-a mărturisit. Ionuţ nu are telefon mobil, pentru că nu agreează să fie deranjat, iar la televizor se uită doar la documentare.


Nominalizat în primii 12 clasaţi la Premiile Turing, la San Francisco


Lista distincţiilor obţinute de Ionuţ conţine peste 80 de premii naţionale şi internaţionale. „În ultimi doi ani, am obţinut locul IV la Concursul Internaţional «Intel ISEF 2010» de la San Jose (USA) unde au participat reprezentanţi din 80 de ţări, locul I la «Internaţional ICT Olympiad» de la Ankara-Turcia, unde au fost participanţi din 40 de ţări, medalie de aur la «Proyecto Multimedia» de la Guadalajara-Mexic, unde au fost 35 de ţări participante, premiul I la «Expo Sciences Internaţional» de la Bratislava-Slovacia, iar în Eleveţia, unde nu s-au acordat premiile 1,2,3, şi 4, am fost printre cei cinci nominalizaţi", spune Ionuţ. În 2010 elevul vâlcean a fost prezent la San Francisco la decernarea premiilor Turing. „Acestea sunt un fel de Premii Nobel în Informatică. Din cei 12 nominalizaţi, am fost pe locul 11 şi am primit 2.000 de dolari", completează.

Ionut Budisteanu premiat la Ankara Ionut Budisteanu la Los Angeles Ionut Budisteanu premiat la un concurs international de informatica la Los Angeles Ionut Budisteanu la un congres international la San Jose Ionut Budisteanu premiat la San Jose

Vezi AICI Galerie Foto sau dă click pe poză

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite