La începutul anului şcolar vor lipsi manualele pentru disciplinele tehnologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La începutul anului şcolar 2012-2013 mulţi elevi nu vor avea manuale şcolare la disciplinele tehnologice
La începutul anului şcolar 2012-2013 mulţi elevi nu vor avea manuale şcolare la disciplinele tehnologice

57.000 de preşcolari şi elevi vâlceni învaţă în unităţi şcolare autorizate, aproape 2.800 învaţă în uniţăţi şcolare neautorizate, iar alţi 3.660 în unităţi aflate în curs de autorizare. Igienizarea pentru începerea anului şcolar s-a făcut în limita unor fonduri reduse.

Începerea noului an şcolar presupune multă agitaţie şi la Inspectoratul Şcoar Judeţean Vâlcea. Acum, când vacanţa de vară este pe trecute, inspectorii şcolari au tras linie şi au făcut o evaluare a stadiului pregătirilor pentru începerea anului şcolar 2012-2013. În noul an şcolar numărul de preşcolari şi elevi a ajuns la 63.259, reprezentând doar 93 % faţă de anul şcolar anterior, motiv pentru care din cele 138 de clase de a IX-a, propuse, s-au realizat doar 131. Unitățile de învățământ care nu și-au realizat planul de școlarizare au fost cele de la Grupurile Şcolare. „General Magheru", „Ferdinand I", „Henri Coandă", „Economic, Administrativ și de Servicii Călimănești. Numărul de clase aprobate la nivelul județului și nerealizate de școli au fost redistribuite astfel: Liceului Teoretic Grădiștea, Liceului Teoretic Lădești, G. S. „Petrache Poenaru" Bălcești, Grupului Școlar „I. C. Brătianu" Drăgășani.

10 % dintre preşcolari şi elevi învaţă în unităţi neautorizate sau în curs de autorizare

În perioada 8-14 august, ISJ Vâlcea a desfăşurat un control tematic în toate unităţile de învăţământ din judeţ. Iată concluziile la care s-a ajuns, concluzii care au fost prezentate într-o informare transmisă de către inspectorat către Prefectura Vâlcea în Şedinţa Colegiului Prefectural. În judeţul Vâlcea există 476 de unităţi şcolare autorizate, care deservesc un număr de peste 57 de mii de preșcolari și elevi, reprezentând aproximativ 90% din total, 67 sunt în curs de autorizare în care învață aproximativ 4,4% din numărul total de elevi și 77 unități de învățământ nu sunt autorizate, în aceste unități învâțând 5,6% din numărul total de preșcolari și elevi.

Profesorii de la „Cpt N. Pleşoianu" au făcut reparaţiile şi igienizarea în şcoală

„Igienizarea s-a făcut în limita unor fonduri reduse alocate. La G. S. „Căpitan Nicolae Pleșoianu" Rm.Vâlcea, igienizarea și reparațiile curente au fost realizate prin munca voluntară a cadrelor didactice din școală. Alimentarea cu combustibil a fost făcută în toate școlile, în majoritatea unităților de învățământ centralele având autorizații ISCIR.
La începutul anului şcolar, nu toți elevii vor beneficia de manuale; există un deficit mai ales la disciplinele tehnologice. Rechizitele şcolare au fost achiziţionate în număr insuficient. Cât priveşte încadrarea pe posturi s-a făcut cu personal calificat, conform metodologiei, în ședințele publice desfășurate conform calendarului mobilității personalului didactic. Transportul elevilor încă se mai desfășoară în condiții improprii (25-30 de elevi într-un microbuz de cca 20 de locuri)"
, a spus Conf. univ. dr. Remus GRIGORESCU, adjunctul şefului ISJ Vâlcea.

Personalul didactic şi nedidactic va fi evaluat

Inspectorul Grigorescu a ţinut să sublinieze şi aspecte pozitive ale învăţământului vâlcean. Că s-au respectat toate etapele vizând înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, respectiv clasa I; că toate conducerile școlilor vizitate s-au preocupat de realizarea și actualizarea documentelor manageriale, acestea aflându-se în diferite stadii de elaborare; că la toate şcolile din judeţ colaborarea cu comunitățile locale este una bună. Elevii au fost prezenți la acțiunile comunității locale ori de câte ori a fost nevoie uneori ca simpli participanți la sărbătorile localităților respective sau susținând programe artistice sau acțiuni sportive cu aceste ocazii; că în toate unităţile verificate se respectă metodologia de evaluare a personalului didactic; au fost colectate rapoartele de autoevaluare ale personalului didactic și nedidactic urmând ca la începutul lunii septembrie 2012, Consiliile de administrație ale școlilor să valideze calificativele anuale propuse.

Propunere. Din 2013, clasa pregătitoare să se facă în şcoli dar şi în grădiniţe

„La nivelul judeţului Vâlcea se organizează 124 clase pregătitoare de sine stătătoare și 9 clase pregătitoare în regim simultan care își desfășoară activitatea în 108 unități de învățământ. În mediul urban vor fi 1.079 de levi care vor învăţa (53 %), iar în cel rural (972 de elevi (47 %). În privința mobilierului necesar, s-au comandat 2.052 seturi (măsuță +scăunel), procedurile de achiziție și contractele de furnizare fiind finalizate la toate unitățile. Recepția echipamentelor și achitarea lor s-a facut pentru 816 seturi, urmând ca până la 1 septembrie să existe întregul necesar. Cadrele didactice care urmează să predea la clasa pregătitoare sunt în număr de 164 de persoane ce urmează a fi pregătite de trei formatori, special instruiți de către MECTS. Cursurile de formare ale acestora se vor desfășura în perioada 27 august- 7 septembrie 2012 în trei centre:  Școala cu clasele I-VIII „Anton Pann" Rm.Vâlcea, Școala cu clasele I-VIII Nr. 5 Rm.Vâlcea,  C.N.I. „Matei Basarab" Rm.Vâlcea. Considerăm că ar fi necesar ca începând cu anul școlar 2013-2014, clasa pregătitoare să se organizeze atât în școli cât și în grădinițe", a mai completat Conf. univ. dr. Remus GRIGORESCU, adjunctul şefului ISJ Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite