15 tone de apă au fost cărate pe muntele Puru ca să fie stinsă pădurea cuprinsă de flăcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii militari valceni luptandu-se cu incendiul din pădurea de răşinoase de pe muntele Puru
Pompierii militari valceni luptandu-se cu incendiul din pădurea de răşinoase de pe muntele Puru

A fost stopată extinderea incendiului şi stinse focarele unde ardeau trunchiuri de copaci rezultaţi din doborâturi. În munte încă mai sunt buturugi putrede care fumegă, iar pompierii militari şi silvicultorii supraveghează şi azi zona.

Incendiul izbucnit în pădurea de răşinoase de pe muntele Puru, în localitatea Malaia-Vâlcea, a dat mare bătaie de cap pompierilor, personalului silvic şi moşnenilor din zonă. El a fost stopat, însă şi azi, 1 septembrie, în munte au rămas pompieri şi silvicutori să-l supravegheze pentru că încă mai sunt buturug i care fumegă. Declanşat la data de 26 august, incendiul a fost stins în mare parte, dar a reizbucnit pe 29 august. Pe 30 august, dis de dimineaţă, 30 de pompieri împreună cu personalul silvic de la Ocolul Silvic Obârşia Lotrului, de la Ocolul Silvic Buila şi de la Obştea Privată Belceşti - Vlădoi au început acţiunea de stingere efectivă, din două direcţii pentru a stopa propagarea incendiului. „Ei au acţionat în condiţii dificile de teren montan accidentat cu ajutorul mijloacelor de primă intervenţie (lopeţi, pompe portabile şi sticle cu apă), precum şi cu ajutorul unui dispozitiv de stingere de aproximativ 700 m., realizat până la locul focarului. Alimentarea cu apă a fost posibilă prin eforturile celor două ocoale silvice şi a obştii, care cu ajutorul unor camioane de mare putere, au reuşit să transporte o cantitate de 15 tone de apă până la dispozitivul de stingere", a spus plt. Octavian State Fulger, purtător de cuvânt la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.


Pompierii şi silvicultorii sunt şi azi la datorie


După multe ore de luptă cu focul, toţi cei care au participat la stingerea incendiului, au avut şi rezultate. „Echipele de intervenţie au reuşit să stopeze extinderea incendiului şi să stingă focarele existente în puncte izolate unde ardeau trunchi de copaci rezultaţi din doborâturi precum şi stratul de turbă existent la nivelul solului. La lăsarea întunericului, mai fumegau izolat câteva buturugi putrede", a mai completat plt. Octavian Fulger State, de la ISU Vâlcea. Azi, 1 septembrie alţi zece pompieri şi silvicultori se află în inima muntelui pentru a supraveghea dacă flăcările vor reizbucni.
Până la acestă dată nu se cunoaşte cauza declanşării incendiului în care au fost pârjolite de flăcări 60 de hectare de pădure: 50 în data de 26 august şi zece în data de 29-30 august.

Stingerea incendiului de pe muntele Puru este ingreunata din cauza ca padurea este greu accesibila

Click pe poze pentru GALERIE FOTO de la locul incendiului de pe Muntele Puru

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite