Incendiu de proporţii în munţi. Releul şi cabana Cozia, în pericol de a fi mistuite de flăcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arde pădurea de răşinoase de pe Muntele Cozia
Arde pădurea de răşinoase de pe Muntele Cozia

Flăcările cu cuprins pădurea de molid şi jneapăn din Muntele Cozia, din Parcul Naţional. Azi, un elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei aruncă saci cu apă pentru a stinge focul. Incendiul se propagă din vârf, către baza muntelui.

În Parcul Naţional Cozia, judeţul Vâlcea, a izbucnit un incendiu de proporţii în pădurea de răşinoase (molid şi jneapăn). „A fost prăpădul de pe lume! Primele semne ale incendiului au apărut în ziua de joi, 6 septembrie. Atunci, în apropierea releului de pe Muntele Cozia au fost văzuţi câţiva turişti cu un TV. Dacă s-ar fi acţionat din primele momente pentru stingerea incendiului, poate că nu s-ar fi ajuns ca incendiul să se manifeste extrem de violent. Vineri au urcat primele maşini de pompieri, dar drumul este anevoios şi ca să urce cu cinci tone de apă, o autospecială a pompierilor face 4-5 ore. Aseară, 8 septembrie, flăcările s-au înteţit, au trecut drumul şi s-au apropiat la câţiva metri de releu. Dacă lua foc depozitul de combustibil al releului, ar fi fost o mare nenorocire. S-a reuşit stoparea focului care se apropia şi de cabana Cozia. Muntele era tot într-un fum, de nu te puteai vedea unul cu celălalt, iar pădurea de brad arde ca o torţă. Apa e tot mai greu de adus! S-a reuşit ca pe vârful muntelui incendiu să fie potolit, dar a luat-o la vale către mănăstire", ne-a spus dr. Ion Neamu, care deţine cabana Cozia de pe vârful cu acelaşi nume.


Foc în golul alpin şi în pădurea de răşinoase


„Pentru stingerea incendiului, la faţa locului s-au deplasat 3 autospeciale, care au fost sprijinite de o cisternă pentru alimentarea cu apă a dispozitivelor de intervenţie, create de la releu spre focare. Din cauza rafalelor de vânt, a turbei care este uscată şi deasă, incendiul este foarte greu de lichidat. Alimentarea cu apă a autospecialelor se face de la circa 25 de km. Suprafaţa totală afectată de incendiu măsoară aproximativ 3 hectare, atât pe golul alpin cât şi în pădurea de răşinoase (molid şi jneapăn). S-a reuşit limitarea propagării focului, prin creerea unor fronturi (tăierea copacilor răzleţi din apropierea releului, arderea supravegheată a turbei) spre releu şi cabană", ne-a spus mr. Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.


Jar este purtat de vânt peste stânci


Jarul care s-a format după arderea turbei atinge chiar şi 10 de centimetri grosime, fiind extreme de greu de stins. Purtat de vânt, jarul este prăvălit peste stânci şi astfel focarele se împrăştie spre baza muntelui, flăcările ajungând la aproximativ o jumătate de kilometru de Mănăstirea Stănişoara. „Nu ştim dacă se va încheia azi operaţiunea de stingere. Elicopterul este în zonă şi acţionează tocmai pentru a stinge focul de pe stâncăria greu accesibilă", a completat mr. Cătălin Popescu.

Incendiu de proportii pe Muntele Cozia Arde pădurea de răşinoase de pe Muntele Cozia Intervenţia pompierilor pentru stingerea incendiului de pe Muntele Cozia este anevoioasă Cel mai violent incendiu de pădure a fost pe Muntele Cozia

Click pe poze pentru GALERIE FOTO de la incendiul de pe Muntele Cozia

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite