Incendiul de pe stâncăria Muntelui Cozia se va stinge complet abia când vor începe ploile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii se luptă să stingă incendiul de pe Muntele Cozia
Pompierii se luptă să stingă incendiul de pe Muntele Cozia

În crăpături, există chiar şi la un metru adâncime, rădăcini care fumegă. Focul a izbucnit, se pare, de la turiştii care au făcut un grătar în apropierea releului şi au plecat din zonă fără să stingă focul.

Muntele Cozia continuă să fumege şi astăzi, 10 septembrie, pe versantul său vestic, ca urmare a unui incendiu de proporţii care arde încă de joi, 30 august. Intervenţiia pompierilor, a silvicultorilor, a localnicilor din comuna Sălătrucel-Vâlcea, este tot mai anevoioasă. „Este greu să escaladezi zona ca turist, dar mai ales cu peturi cu apă, cu mijloace de primă intervenţie. Oamenii au dat dovadă de solidaritate, dar, din păcate, acest incendiu care a cuprins versantul sudic al muntelui, pe zona stâncăriei, se va stinge complet abia când vor începe ploile. În crăpături, în pământ, există chiar şi la un metru adâncime, rădăcini care fumegă. Incendiul se manifestă la altitudinea de 1.100-1.500 metri, iar cele mai afectate au fost târâtoarele de pe stâncărie, insectele, fluturi. Acolo, după incendiu, habitatul de va modifica complet. Singurul lucru bun este că păsările migratoare care aveau cuiburi, şi-au luat deja zborul. Incendiul a izbucnit de la nişte turişti «uituci» care au urcat pe Cozia şi au lăsat focul aprins după ce au făcut un grătar. Fiind o perioadă foarte îndelungată de secetă, focul s-a extins cu repeziciune", a spus Pavel Prundurelu, şeful Parcului Naţional Cozia (PNC).


Elicopterul şi-a încheiat azi misiunea


Potrivit pompierilor militari, până azi, 10 septembrie, incendiul s-a extins pe 17 hectare, dintre care un hectar este cu pădurea de răşinoase şi aparţine PNC, şi restul de 16 hectare sunt cu păşuni împădurite din localitatea Sălătrucel. În ajutorul pompierilor, localnicilor, angajaţilor Romsilva până azi, la ora prânzului, a fost şi un elicoper al Inspectoratului General al Aviaţiei. „Numai în cursul zilei de ieri (9 septembrie, n.r.) până la ora 18.00 elicopterul a executat un număr de 18 misiuni de stingere cu o încărcătură totală de 4.200 litri de apă şi 3.250 kg. de pulbere de tip FLOREX. Pe timpul nopţii, la locul incendiului au rămas în supraveghere pompierii militari coordonaţi de un ofiţer cu două autospeciale şi patru persoane din cadrul ocoalelor silvice. Elicopterul a fost alimentat de pe stadionul din oraşul staţiune Călimăneşti", a spus mr. Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Azi, 10 septembrie, la incendiul de pe muntele Cozia sunt două autospeciale ale pompierilor militari şi personal Romsilva.

Un elicopter a ajutat la stingerea focului care a cuprins Muntele Cozia Incendiul de pe Muntele Cozia, extrem de violent Terenul accidentat a îngreunat intervenţia pompierilor la incendiul de pe Muntele Cozia Intervenţia pompierilor la stingerea incendiului de pe Muntele Cozia este dificilă din cauza terenului accidentat Aproape 5 tone de apa pusa in saci a fost imprastiata din elicopter pentru stingerea incendiului de pe Cozia

Click pe poze pentru GALERIE FOTO cu incendiu extrem de violent de pe Muntele Cozia

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite