Incendiul de la Gura Lotrului, cel mai mare ca întindere din ultimii zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul ameninţa să se extindă la pădurea de fag şi molid
Incendiul ameninţa să se extindă la pădurea de fag şi molid

Într-o primă varianta s-a lansat ipoteza că focul a fost provocat simultan, în mai multe locuri. Cercetările ulterioare par să avanseze ipoteza unei ţigări aruncate la voia întâmplării.

Azi peste 200 de oameni, atât pompieri militari cât şi angajaţii ai Primăriei Brezoi, ai ocoalelor silvice din zonă, ai Parcului Naţional Cozia şi localnici, au ieşit cu motofierăstraie sau mijloace de primă intervenţia să limiteze aria focului. „Flăcările s-au întins pe o suprafaţă de 60 de hectare, arzând atât vegetaţia uscată la nivelul solului dar şi la coronament. Vântul puternic a alimentat focul existând pericolulul ca flăcările să se exindă asupra grupului de case. Ca întindere, un astfel de incendiu nu am mai avut în judeţul Vâlcea din anul 2002, însă ca intensitate a flăcărilor, am avut unul şi mai mare în luna decembrie a anului 2011, la confluenţa judeţelor Vâlcea şi Sibiu", a spus cpt. Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.


Elicopter alimentat cu apă din barajul de la Gura Lotrului


Azi, în zonă a sosit şi un elicopter al Inspectoratului General al MAI, dotat cu o nacelă ce transportă până la trei tone de apă. „Până la ora prânzului, elicopterul făcuse deja 17 curse şi continuă operaţiunile şi după amiază. El ia apă din barajul de la Gura Lotrului. Din fericire, incendiul s-a mai potolit azi şi sperăm să-l putem lichida cât de curând, acum intervenind la stingerea cioturilor. Cât despre cauzele care l-au provocat, într-o primă variantă s-a luat în calcul că ar fi fost produs, pentru că a izbucnit în mai multe focare în acelaşi timp", a spus primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.


O ţigară aruncată la voia întâmplări, cea mai plauzibilă variantă a cauzei incendiului


Cercetările efectuate de Poliţie par să se îndepărtaze de la ipoteza provocării incendiului în mai multe puncte. „Este adevărat că aceasta a fost o primă ipoteză, dar este mult mai posibil ca o ţigară aprinsă aruncată la voia întâmplării să fi stat la baza izbucnirii focului. Vântul şi configuraţia terenului au făcut ca scânteile să fie purtate şi să apară limbii de foc în mai multe locuri. Aceasta pare la ora actuală cea mai verosimilă dintre variante", a spus cms. şef Emil Găitănaru, şeful Poliţiei Călimăneşti.


Teamă şi îngrijorare în rândul localnicilor


Norii grei de fum care s-au împrăştiat şi asupra oraşului Brezoi dar şi pe Valea Lotrului şi a Oltului, au creat îngrijorare în rândul populaţiei. „Când desupra capului vedeai numai fum, iar în jurul tău vedeai un furnicar de oameni care alearga dintr-un loc în altul, ţi se făcea teamă. Mai mult decât atât, se vedeau scânteile purtate de vânt sau auzeai copacii cum se prăbuşesc, iar asta îţi accentua starea de teamă", a spus Romulus Vlăsceanu, locuitor din oraşul Brezoi. La locul incendiului a fost prezent azi şi ajutorul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Ca o ironie, în ultimele 24 de ore, în alte 13 localităţi din judeţul Vâlcea au avut loc 14 incendii care au mistuit 100 de hectare de vegetaţie uscată, cel mai violent dintre ele fiind la Lădeşti, unde a ars o plantaţie de meri pe o suprafaţă de 700 mp.

60 de hectare de padure si vegetatie uscata mistuite de flacari la Gura Lotrului 60 de hectare de pădure mistuite de flăcări la Gura Lotrului 60 de hectare de pădure mistuite de flăcări la Gura Lotrului 60 de hectare de padure mistuite de flacari la Gura Lotrului 60 de hectare de padure mistuite de flăcări la Gura Lotrului

Dă click pe poze pentru GALERIE FOTO DE LA INCENDIUL CARE MISTUIE PADURILE DE LA GURA LOTRULUI

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite