S-a deschis „sezonul” incendiilor de vegetaţie. Miriştile incendiate pun pompierii „pe jar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Treieratul culturilor păioase determină locuitorii satelor să elibereze cât mai repede terenurile, soluţia la care recurg fiind aceea de incendiere a miriştilor. Amenzile pentru cei care pun foc la vegeţie sunt de până la 6.000 lei.

Pompierii militari au fost solicitaţi, ieri după amiază, 12 iulie, să stingă două incendii de vegetaţie uscată.Primul dintre ele a izbucnit la ora 17,15, în localitatea Sâmbureşti-Olt, focul extinzându-se pe 1,5 hectare. La aceeaşi oră, un alt incendiu de vegetaţie uscată a avut loc în localitatea Voiceşti, flăcările cuprinzând 1.000 m.p. În ambele situaţii, incendiile s-au declanşat în urma folosirii focului pentru igienizarea terenurilor. „În perioada următoare ne aşteptăm la creşterea numărului de incendii , în special ca urmare a incendierii miriştilor. Populaţia trebuie să ştie că este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3000 - 6000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 - 50.000 lei persoane juridice", a spus Octavian Fulger, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

Iată ce măsuri trebuie respectate pentru a obţine aprobarea de arderea miriştilor


Aprobările pentru arderea miriştilor sau vegetaţiei uscate se obţin de la Primăriile pe teritoriul cărora sunt terenurile pe care vreţi să puneţi foc. Pentru efectuarea acestei operaţiuni trebuie respectate următoarele măsuri.


a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite