Mai multe biserici au fost la un pas de a fi mistuite de flăcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un tanar s-a intoxicat incercand sa stinga incendiul care ameninta bisericuta din Bunesti
Un tanar s-a intoxicat incercand sa stinga incendiul care ameninta bisericuta din Bunesti

În timp ce se lupta cu flăcările pentru stingerea focului ce ameninţa o bisericuţă monument istoric, din „Dealul Mircii", un tânăr s-a intoxicat

În ultimele 24 de ore, incendiile la vegetaţia uscată s-au ţinut lanţ. Numai pompierii militari au participat la stingerea mai multor incendii izbucnite la Râmnicu Vâlcea (cinci), Malaia, Guşoeni, Prundeni (două), Mateeşti, Budeşti, Stoeneşti şi Suteşti. „Flăcările care au cuprins 213 hectare s-au declanşat ca urmare a folosirii focului deschis pentru igienizarea terenurilor. Alte 14 incendii, din 14 localităţi au fost stinse de membrii servicilor de voluntariat", a spus cpt. Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.


Un tânăr s-a intoxicat în lupta cu flăcările


Focurile au fost pe punctul de a mistui şi trei biserici. Una dintre ele, monumet istoric, este micuţa bisericuţă din lemn din locul denumit de localnici „Dealul Mircii", din Buneşti. „Am avut noroc că nu a bătut vântul că flăcările se apropiaseră la 500 de metri de bisericuţă. În încercarea de a stinge incendiul, un tânăr s-a intoxicat şi a fost trimis, de urgenţă, la spital, cu Ambulanţa. Cei care nu lucrează terenurile şi le lasă în pârloagă, dau foc la vegetaţie şi când văd că nu mai pot face faţă, fug să li se piardă urma. Este foarte greu să faci dovada că respectivul a pus focul, că altminteri ar fi amendat sau i s-ar putea sista şi subvenţiile. Unii tocmai de asta pun focuri la mărăcinişuri. Ca să nu muncească pământurile", a spus primarul din Buneşti, Viorel Radi. În locul unde se află respectiva bisericuţă, domnitorul Mircea cel Bătrân a vrut să construiască un mare lăcaş. Pentru că în zonă nu avea apă, a construit Mânăstirea Cozia, la Călimăneşti.


Distugerea bisericilor, semn rău


La Budeşti, flăcările s-au apropiat de câţiva metrii de biserica din satul Bercioiu. „A existat o porţiune de câţiva metri cu pietriş şi focul nu s-a putut apropia de biserică. Am intervenit cu voluntarii, am izolat incendiul, iar apoi am solicitat şi intervenţia pompierilor militari", a spus primarul din Budeşti, Gheorghe Mirea. La Râmnicu Vâlcea flăcările s-au apropiat de bisericuţa din imediata vecinătate a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. „Parcă nu mai au frică de nimic, nu au niciun Dumnezeu! Dacă ne distrugem chiar şi involuntar bisericile, înseamnă că nu ne putem aştepta la vremuri mai bune", a spus Andreea Paraschiv, din Budeşti.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite