Visul părintelui Gheorghe Petre Govora s-a împlinit după trecerea în eternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Visul preotului şi arheologului Gheorghe Petre Govora s-a împlinit după moartea sa
Visul preotului şi arheologului Gheorghe Petre Govora s-a împlinit după moartea sa

Consiliul Judeţean Vâlcea a hotărât astăzi, 6 martie, ca obiectele adunate cu trudă de neobositul preot, iubitor de arheologie, să fie adăpostite în Casa de Cultură din Govora.

„Primare, te iubesc şi de blestem dacă nu ţii la această colecţie adunată într-o viaţă de om", se adresa cu puţin timp în urmă părintele Gheorghe Petre Govora, către primarul localităţii Băile Govora, Constantin Mateescu. Părintele a urcat pe „treptele veşniciei" la 2 martie a.c., la vârsta de 102 ani, iar primarul localităţii Govora a simţit, cu vârf şi îndesat, povara cuvintelor rostite de marele arheolog care timp de mai multe decenii a adunat peste 4.000 de piese arheologice. „Zece vagoane de obiecte de colecţie au fost strânse cu răbdare şi perseverenţă de părintele Gheorghe Petre Govora", ne spunea, într-o altă formulare, Ion Stanciu, consilierul preşedintelui CJ Vâlcea. Colecţia cuprinde de la monede, vase, cărţi vechi, la fosile de mamut sau arme de vânătoare, material arheologic ce documentează formarea, continuitatea şi prezenţa poporului roman în hotarele fireşti. Colecţia, adăpostită în biserica din Govora Sat unde a păstorit, iar mai apoi în propria casă (devenită neîncăpătoare din acest motiv) a ajuns după mai multe mutări să fie „găzduită" în vila familiei Pănciulescu.


Vis împlinit


„Colecţia părintelui aparţine Consiliului Judeţean, iar pentru clădirea unde se afla adăpostită, CJ Vâlcea plătea chirie, în baza unui contract de preempţiune, suma de 2.800 lei lunar, proprietarului casei. Nu era cea mai bună soluţie, mai ales că respectiva clădire nu era încălzită, existând riscul deteriorării. Acest contract de preemţiunea expiră anul acesta. Ca să împlinim visul părintelui Gheorghe Petre Govora, colecţia sa, extrem de valoroasă, trebuie să o aducem la Casa de Cultură din Govora care este finalizată în proporţie de 98 %",
a spus primarul Constantin Mateescu. Astăzi, visul marelui arheolog, preot şi istoric, omul care ne spunea cândva că a colindat, cu mare bucurie, dealurile din împrejurimi pe unde a mers şi Burebista, a devenit realitate. „Am semnat un document către Muzeul de Istorie prin care colecţia preotului Gheorghe Petre Govora, omul căruia în timpul vieţii i-am atribuit titlul de «Cetăţean de Onoare al Judeţului Vâlcea» va fi adăpostită la Casa de Cultură din Băile Govora, acolo unde şi-a dorit să fie pentru eternitate", a spus Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite