Pentru curajul lor, fraţii pompieri care au sărit în Olt şi au salvat o tânără, s-au „umplut” de mulţumiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Nae, pompierul care s-a aruncat în Olt să o salveze pe tânără de la înec
Marian Nae, pompierul care s-a aruncat în Olt să o salveze pe tânără de la înec

Azi, ei sunt Citaţi prin Ordin de Zi pe Unitate, pompierii nemaiprimind fonduri, de câţiva ani încoace, pentru a-i putea recompensa şi material.

Plutonierul Marian Nae, subofiţer pompier, scafandru la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU Vâlcea) a fost recompensat astăzi cu „Citarea pe Ordin de Zi pe Unitate", pentru curajul său ieşit din comun de care a dat dovadă. Reamintim că marţi, 28 februarie, tânărul pompier aflat în timpul său liber, la cumpărături într-un târg de vechituri din apropiere, s-a dezbrăcat şi s-a aruncat în apa extrem de rece a Oltului, salvând de la înec o asistentă medicală ce se aruncase de pe un pod, cu intenţia să îşi curme viaţa. Când Marian era pe punctul să plătească cu viaţa curajul său, fratele lui, plt. Cătălin Iulică Nae, tot pompier, la ISU Bucureşti, secţia Grozăveşti, a sărit şi el în apă şi a venit în ajutorul celor doi. Un al treilea pompier, plt. Lucian Ionuţ Diacon, de la ISU Vâlcea, prieten, aflat tot în afara programului, i-a ajutat să iasă la mal, atât fraţii Nae cât şi tănăra fiind transportaţi la spital în stare de şoc hipotermic. Şi Ionuţ Diaconu a primit azi, de la ISU Vâlcea, aceiaşi recompensă morală, de Citare pe Ordin de Zi.


„Era un om şi trebuia salvat"


„De câţiva ani încoace, ISU nu are posibilitatea să-i recompenseze material pe cei care fac astfel de fapte, nemaifiind alocate fonduri. Nu s-a putut propune avasarea lor astăzi la excepţional, pentru că timpul era prea scurt pentru întocmirea formalităţilor. Tot ce mai putem face este să avem în vedere ca la următorul moment festiv să putem să facem documentaţia şi să-i propunem pentru avansare înainte de termen", a spus cpt. Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea. Tot felicitări a transmis şi prefectul judeţului Vâlcea, care spunea despre curajul celor trei pompieri: „Le adresez sincere felicitări celor trei subofiţeri pentru curajul şi devotamentul cu care au acţionat pentru salvarea unei vieţi, chiar de Ziua Protecţiei Civile din România. Este un exemplu de curaj şi simţ civic, şi face din Ziua Protecţiei Civile o adevărată sărbătoare la Râmnicu Vâlcea", a spus prefectul Petre Ungureanu. Gestul fraţilor Nae, în primul rând, a fost unul pornit dintr-un act de conştiinţă. Nu au făcut-o pentru bani şi nici pentru popularitate. Modestia celor doi a fost una impresionantă. „Nu ştiam dacă cel care a sărit era băiat sau fată. Era un om şi trebuia salvat! Aşa am simţit eu că trebuie să fac. Nici acum nu ştiu cine este tânăra respectivă", spunea Marian la câteva ore după ce a fost lăsat să părăsească spitalul unde a primit şi el îngrijiri medicale. Gesturi precum cel făcut de cei trei pompieri, sau de şoferul care a aruncat roata de rezervă, din maşină, să salveze tânăra aflată în apă, sunt tot mai puţine în zilele noastre şi ne mai dau o undă de speranţă că mai există oameni cu care să ne simţim mândi. De la Primăria Râmnicului, am primit un telefon prin care eram rugat să ofer numărul de telefon al lui Marian Nae. Am făcut-o, convins că pompierul nu se va supăra pe mine. „Încercăm să facem ceva mai mult pentru ei, dincolo de felicitările noastre", a spus vocea de la capătul firului. Trist este însă faptul că cineva ne scria într-un din comentarii: „Fata asta a avut mai multi îngeri păzitori, printre care şi tatăl meu care i-a aruncat roata de rezervă de la maşina. Era sa ramână fara ea, plecase un tiganuş cu ea. Bine ca s-a terminat totul cu bine, era păcat de tinereţea ei!"

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite