Flagelul fumatului şi-a extins tentaculele asupra tinerilor. 54 % dintre fumători au vârsta între 14 şi 19 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România printre ţările cu cei mai mulţi fumători din Europa
România printre ţările cu cei mai mulţi fumători din Europa

La Conferinţa Naţională organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu" Mihăeşti, medicii au dezbătut terapia farmacologică în combaterea dependenţei de tutun

Lumea medicală ştiinţifică din România implicată în patologia tabagismului a dezbătut la sfârşitul acestei săptămâni în Sala Teatrului „Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea, probleme tot mai acute privind terapia farmacologică în combaterea sevrajului nicotic. Conferinţa Naţională a fost organizată de personalul medical al Spitalului de Penumoftiziologie „Constantin Anastasatu", Mihăeşti. Studiile care s-au făcut de către specialişti au scos la iveală dependenţa mare a românilor faţă de fumat. Dacă în 2008 România se afla pe locul 4 între statele membre UE la consumul de tutun pe cap de locuitor, în prezent ne disputăm „supremaţia" pentru locul I. Ofensiva cea mai alarmantă a fumatului se înregistrează atât în rândul femeilor, cât mai ales în rîndul tinerilor cu vârste cuprinse între 14-19 ani, aceştia reprezentând 54,8 % din totalul fumătorilor. „Cred că terapia farmacologică ar trebui puternic susţinută de acţiuni educative, cu deosebire în rîndul tineretului şcolar încă neviciat, precum şi printr-o mai activă consiliere a fumătorilor. Cum medicaţia pentru eliminarea sevrajului nicotic şi a dependenţei nu a reuşit până la această dată să facă miracole, ea ar trebui să fie talonată de factori educaţionali cu care să poată fi convinşi consumatorii dependenţi de tutun că singura alternativă de apărare a propriei lor vieţi este numai, sau în primul rând, renunţarea voită şi conştientă la fumat", a spus Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, prezent la conferinţă.


Fumatul, o boală


De câţiva ani încoace, fumatul, la nivel mondial, este considerat o boală şi nu un obicei. „Tineri trebuie să ştie la ce riscuri se expun dacă se apucă de fumat. Noi facem informări zilnice în unitîţile şcolare din judeţul Vâlcea. Fumatul este prima treaptă spre consumul de droguri.Fumătorii dependenţi, pe lângă voinţă, ca să se lase de fumat, au nevoie şi de consiliere făcută de specialişti dar şi de medicaţie. Ele pot fi oferite numai de către medicii pregătiţi în acest domeniul, pneumologi sau de către echipa de specialişti de la Agenţia Naţională Antidrog", a spus medicul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea. În 2013, Australia va adopta pachetul unic de ţigări, al cărui aspect va fi acelaşi, iar numele firmei producătoare va fi inserat foarte mic. Alte ţări şi-au anunţat intenţia de a se alinia acestei legislaţii.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite