De dragul „autocontrolului” şi a raportărilor, un mort a fost chemat la cabinetul medical să fie evaluat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama tânărului decedat nu s-a prezentat ieri la comisie de expertizare, în numele fiului ei, pentru că s-a simţit rău. Medicii şi-au cerut scuze pentru neplăcerea produsă

Ieri, Zanfira Pop (70 ani), din Râmnicu Vâlcea, ar fi trebuit să se prezinte la Comisia de expertiză, pentru a lămuri că fiul ei, Mihai Pop, mort la 2 iunie 2007, în urma unui accident vascular, nu are nicio şansă să apară în faţa medicilor, chiar dacă pe invitaţia trimisă se specifica „în caz de neprezentare, vi se sistează pensia". „Copilul meu a murit la vârsta de 34 de ani. De la opt luni a făcut complicaţii în urma unei meningite şi de atunci a fost mereu bolnav, fiind cu handicap, având patru operaţii pe creier. Pensiile, atât a mea, de însoţitor, dar şi a lui, ca persoană cu handicap, au fost sistate de la moartea lui", spune mama sa, Zanfira, arătându-ne certificatul de deces. Somnul de veci al lui Mihai a fost din nou tulburat. „Unchiul meu a trebuit mereu să fie ajutat. Îl hrăneam, îl spălam, îl îngrijeam. Era ca un copil de doi ani în preajma căruia trebuia să stai permanent. Medicii nu-i dăduseră decât câţiva ani de trăit" , spune Maria Magdalena Pop (21 ani), nepoata celui decedat, care adesea merge la cimitir şi îi aprinde o lumânare.

Morţi chemaţi la raport de dragul „autocontrolului"

Ieri, Zanfira Pop, s-a simţit foarte rău când a trebuit să meargă la comisie, să piardă timpul şi să scormonească a rană care şi aşa i-a adus multă durere în suflet. „Nu am putut să mă ridic din pat, m-a luat cu ameţeli, dar unul dintre medicii din comisie, dr. Elvira Oneaţă, şi-a cerut scuze pentru durerea pricinuită", a spus mama celui decedat. „Chiar dacă nu a mai primit pensie, pentru că aşa este legea, noi facem un autocontrol pentru că timp de aproape cinci ani familia nu ne-a informat ce s-a întâmplat cu el. Neavând informaţii nu-l puteam descărca din baza de date. Primăriile nu au obligaţia să înştiinţeze despre decesul persoanelor", a declarat directorul Casei de Pensii Vâlcea, Gabriel Andreescu. Membrii comisiei medicale spun că fac o raportare la sfâşit de an şi de aceea trimit „Invitaţii" celor pensionaţi pe caz de boală, în unele situaţii, precum în cel de faţă, „adresantul" fiind trecut deja în lumea umbrelor. Pe invitaţia primită, mortul trebuia să se prezinte în „Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, la camera 6". Zanfira Pop era şi mai nedumerită că trebuia să ia toate camerele cu numărul 6 din judeţ până să ajungă la una unde funcţiona o comisie medicală. „Familia trebuia să înştiinţeze Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie Socială", a mai spus dr. Oneaţă. Numai anul acesta, în Vâlcea, 15 persoane trecute în nefiinţă au primit înştiinţări să se prezinte la comisia de expertiză.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite