Un adolescent izgonit de acasă de către părinţi, trăieşte în copaci şi se hrăneşte din mila sătenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Moga a fost izgonit de acasă de părinţi şi trăieşte într-o casă construită în copaci
Marian Moga a fost izgonit de acasă de părinţi şi trăieşte într-o casă construită în copaci

Vâlceanul Marian Moga (18 ani) provine dintr-o familie ai cărui părinţi au divorţat. Bătut şi umilit, elevul este hrănit din mila locuitorilor din cartierul Zlătărei, din Drăgăşani.

Marian Moga, de 18 ani, din Drăgăşani-Vâlcea, este un adolescent care trăieşte cu adevărat drama unui copil hulit de părinţi, nedorit, izgonit şi lăsat în voia sorţii, să se descurce cum poate. El locuieşte acum într-o căsuţă pe care şi-a confecţionat-o în copaci, în „Pădurea cu plopi", din cartierul Zlătărei.
Era o zi de iulie, caniculară, când am pornit în căutarea „haiducului" din cartierul Zlătărei, din oraşul Drăgăşani. Chiar dacă aparţine de urbe, zona pare una a unui sat un pic mai răsărit, cu drumuri asfaltate, cu fântâni la porţi, cu case, nici foarte arătoase, dar nici gata să se prăbuşească sub povara timpului. Mă opresc pe „uliţele-străzi" şi întreb de Marian, băiatul izgonit de părinţi şi bunici, care trăieşte în copaci. Unii dintre localnici sunt temători, că este hoţ şi fură şi nu vor să vorbească despre el, alţii îmi dau câteva indicii, iar din aproape în aproape ajung la domna Mioara Fieroiu. Femeia cu suflet bun, ca pâine caldă pe care o face la propria brutărie, acceptă să vorbească. „Marian e un copil care nu e copt la minte. E băiat bun, muncitor, dar mai are patimile lui. Mai fură să îşi cumpere ţigări. L-am găsit anul trecut în grajd, îşi luase o plapumă şi dormea acolo", spune femeia. Îi spun că adolescentul a fost identificat ca fiind autorul unui furt dintr-un bar din Drăgăşani şi că acum doarme printr-o pădure, unde şi-a făcut o căsuţă, iar replica nu întârzie să apară. „Am auzit şi eu că ar fi chiar pe un teren de-al meu, în «Pădurea cu plopi» dar n-am fost niciodată acolo", completează. Aşa că pornim împreună să-l găsim pe „haiduc". Oprim maşina la marginea codrului, iar apoi pe poteci străjuite de vegetaţia înaltă, luxuriantă, ne afundăm în păduricea cu plopi.


Oglinda agăţată în copac


Între patru plopi, la câţiva metri deasupra solului, Marian şi-a construit propriul adăpost din scânduri, folie, pături, perdele. Are şi o oglindă agăţată într-un copac. „Vedeţi, mai aveaţi o casă pe pământul dumneavoastră şi nu ştiaţi!", încerc să glumesc, dar pentru Mioara Fieroiu tragedia lui Marian Moga pare să-i fi înegurat sufletul. Pe adolescent îl găsim dormind, îl trezim, iar cu ochii cârpiţi, se ridică şi ne răspunde salutului. Tanti Mioara îl dădăceşte ca pe copilul ei, îi dă câteva sfaturi, să se cuminţească, să se maturizeze, îl laudă că e băiat harnic, îi deplânge soarta şi îi spune să lase deoparte anturajele că altminteri va ajunge la puşcărie. Apoi femeia se întoarce la brutărie, iar eu rămân şi stau de vorbă cu adolescentul. E zgârcit la vorbă, răspunde doar ceea ce-l întrebi, aşa că voi pune cap la cap puzzel-ul afirmaţiilor lui. Din adâncul sufletului său chinuit par să răzbată traumele unei copilării... fără copilărie.

Miara Fieroiu l-a găsit pe Marian dormind în casa pe care şi-a construit-o pe proprietatea ei Marian Moga locuieste intr-o casa construita in plopi Marian Moga a fost găsit de Mioara Fieroiu în casa pe care a construit-o pe proprietatea femeii Marian Moga, baiatul care traieste in casa pecare si-a construit-o in copaci Marian Moga, băiatul izgonit de părinţi care trăieşte în copaci

Click pe poze pentru GALERIE FOTO cu elevul care trăieşte în copaci


Legat în lanţul câinelui şi bătut cu aracul


„Sunt elev în clasa a XII-a la Liceul Agroindustrial din Drăgăşani. Şcoala cu clasele I-VIII am făcut-o aici, în cartier, la Zlătărei. Părinţii mei s-au despărţit când aveam două-trei luni. Am aflat că tata o bătea pe mama, a împins-o jos din maşină, i-a aruncat hainele prin curte. Pe la tatăl meu bun, am trecut în urmă cu o lună. Nu mai trecusem de doi ani, dar nici nu a vrut să mă vadă, aşa că am plecat. Mama îmi spunea tot timpul despre tata că a fost un hoţ şi că o să ajung şi eu ca el", povesteşte Marian. Pentru că pe site-ul Judecătoriai Drăgăşani am găsit că tatăl lui Marian a fost obligat să-i plătească o pensie lunară, majorată din luna iunie a.c., la 175 de lei, îl întreb dacă i-au pervenit vreodată aceşti bani. „Nu i-am văzut niciodată, îmi mai dădea, când mă duceam la el, câţiva lei, în rest nu ştiu nimic de această sumă. Când aveam şapte ani, mama mea s-a recăsătorit şi mai am un frăţior vitreg, Cătălin. Până în clasa a VII-a am stat la casa părintească, unde eu eram bun doar de pus la muncă şi să încasez bătaie de la mama. Mi-au spus oamenii că mama mă bătea şi când eram în scutece! Din clasa a VII-a m-am mutat la bunici. Şi aici bătăile s-au ţinut lanţ. M-au pus în lanţul câinelui şi m-a bătut bunicul cu aracul. În urmă cu aproape trei luni bunicii m-au izgonit şi din casa lor. Am dus la fier vechi câteva ţevi găsite prin curte şi am vândut doi saci cu porumb, pe care am luat 40 de lei. Mi-au făcut dosar şi la poliţie. Părinţii au zis că acum fac demersuri să mă dezmoştenească, că-i fac de râs. Eu eram doar Cenuşăreasa lor. Fratelui meu i-au interzis să se întâlnească cu mine. În timp ce pe el îl trimiteau la fel de fel de festivaluri, fiind un bun câtăreţ de muzică populară, pe mine mă puneau doar la muncă", povesteşte Marian.


„Hainele tale, miros!"


După ce a stat câteva luni într-o casă părăsită, nemâncat, absentând de la şcoală, adolescentul şi-a construit un adăpost în pădure. Dorinţa lui rămâne să îşi găsească un loc de muncă. Când patronul unui bar din Drăgăşani i-a făcut propunerea să-l angajeze, a crezut că viaţa lui se va schimba. „După trei zile de muncă, mi-a zis! «Dar tu, alte haine nu mai ai? Că astea ale tele, miros!» Apoi mi-a cerut numărul de telefon spunând că mă sună când va avea nevoie de mine. Din ziua următoare mi-a zis să nu mai vin. Nu m-a sunat niciodată şi de aceea într-o noapte am mers la barul respectiv şi am furat 200 de lei şi o sticlă de băutură (poliţia spune 700 de lei şi două ceasuri de mână, n.r.)", povesteşte. Din acest motiv, în casa din pădure, s-a trezit într-o dimineaţă înconjurat de poliţişti, care i-au făcut dosar penal pentru furtul de la bar.


Copiii îi iau hainele la spălat şi îi aduc mâncare


Blamat într-o primă fază de localnicii, Marian a devenit acum copilul lor de suflet, iar seară de seară se întîlnesc cu el la margine pădurii. „Ceea ce i se petrece lui Marian, este drama copilului provenit dintr-o familie divorţată, care nu a avut dragoste părintească, nu a ştiut ceea ce este aceea iubire. El este un copil inteligent dar care a fost perceput ca o povară, fiind nevoit să trăiască într-o junglă, la propriu şi la figurat. Copiii din sat vin şi îi aduc mâncare, unii abia aşteaptă să gătească părinţii lor şi vin şi îi aduc de-ale gurii, îi iau hainele şi le duc părinţilor să le spele. Îl încurajează. A venit un profesor de la Liceul Agroindustrial din Drăgăşani să plătească el chirie bunicului adolescentului, dar numai să-l lase să doarmă într-o încăpere, dar bătrânul nu a acceptat. Eu aştept să înceapă ploile şi lângă crângul unde se află acum, am un teren unde am să-l pun să sape gropile şi să-i dau materiale de construcţii să îşi facă o căsuţă doar a lui", a spus Lucian Geodescu, un localnic care tocmai venise să îi aducă mâncare.

Marian Moga, un copil fără copilărie care s-a retras să trăiască în copaci În spatele lui Marian Moga se află crângul unde el şi-a construit o casă în copaci Lucian Geodescu, unul dintre localnici, i-a adus mancare lui Marian Moga, baiatul izgonit de parinti Casa construită în plopi de Marian Moga, copilul izgonit de acasă de părinţi

Click pe poze pentru GALERIE FOTO cu elevul care trăieste in copac


O mamă, acră mamă!


Mama lui Marian, funcţionar la o primărie din judeţ, a avut o reacţie virulentă la adresa reporterului Adevărul. „Dacă o să apară la ziar numele meu, vă dau în judecată pe toţi de la ziarul respectiv. Ce interesează satul de copilul meu? Să îşi vadă de treburile lor, nu să îşi dea cu părerea. Pentru că a furat, autorităţile să îşi facă datoria şi să ia măsuri" a spus ameninţător, mama adolescentului.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite