Plimbările în şa, cu caii, atracţie pentru turiştii veniţi pe Valea Lotrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a-i face pe turişti să vină la pensiuni de Sărbătorile de Crăciun, „pomana porcului" este şi ea reţetă garantată. Turiştii vin cu porcul, iar gazda îl pregăteşte „ca la mama acasă"

Sărbătorile de Crăciun pot fi o provocare pentru administratorii care vor să-i atragă pe turişti ca să le treacă pragul pensiunilor. „Ca să-i determini să vină, trebuie să le oferi altceva decât mâncare, băutură şi vile cu termopane. Altminteri te întrebi de ce la luxul pe care l-ai creat într-o pensiune, nu vine nimeni!", spune Laura Craioveanu, de la Agenţia Antrect. Femeia povesteşte că turismul vâlcean păcătuieşte la capitolul distracţie oferită turiştilor, motiv pentru care frumuseţile zonei nu reuşesc să compenseze lipsa de creativitate a administratorilor. „La Grădiştea, într-o zonă care nu este preponderent turistică, eu le-am oferit posibilitatea turiştilor să îşi cumpere un porc pe care noi să îl pregătim după obiceiurile şi tradiţiile din zonă. Noi gătim mâncărurile, facem analiza cărnii, iar restul produselor care le oferim sunt toate ecologice. Brânza de la vaca din gospodărie, ouăle din cuibar, laptele prospăt abia muls. Deja avem primii bucureşteni care au fost încântaţi de o asemenea ofertă. Dacă nu faci turism cu sufletul, nu vei rezista!", spune Laura Craioveanu.


În saci de dormit, la botul calului


Pe Valea Lotrului, la Brezoi, Mircea Onică a găsit o soluţie inedită să-i atragă pe turişti. „Mi-au plăcut foarte mult caii şi am făcut din asta o pasiune. Celor care vin în zonă le ofer posibilitatea să poată face călătorii în munţi, cu căruţa, cu săniile sau călare, în şa. Chiar şi cei care nu ştiu să călărească, pot învăţa! Caii sunt foarte blânzi, educaţi şi mă bazez pe ei pentru că îi cresc de mici! Am avut profesor universitar care la 60 de ani a învăţat să călărească şi a spus că a făcut din asta o pasiune. Un băieţel de patru ani care plânge când să se urce pe cal, după două zile vroia să doarmă şi noaptea lângă animal", spune iubitorul bidiviilor. În urmă cu câteva zile, când în Munţii Lotrului era un ger de crăpau pietrele, câţiva turişti au pornit călare pe cărări de munte, s-au oprit într-o poieniţă şi au făcut un foc pe cinste. Mesele organizate la stâne, cu balmoşul servit de ciobani sau vara dormitul în corturi sau saci de dormit, la... botul cailor, este genul de turism care s-a urnit mai greu, dar care are succes.


Belgianul şi cocoloşul de mămăligă


În urmă cu puţină vreme, o familie de belgieni a venit pe Valea Lotrului pentru a petrece câteva zile alături de o familie din zonă. „I-am dus acasă, la nişte oameni simpli, şi când gazda a făcut o mămăligă pe care a pus-o direct pe masa micuţă, cu trei picioare, am zis, gata, am pus-o! Apoi i-a invitat pe străini să întingă cu cocoloşul de mămăligă în usturoi, cu mâna, după ce gazdele au pus alături o friptură făcută pe jar. Familia ţăranului s-a mai şi ciondănit, că el, bărbatul gazdă, nu scosese murăturile şi ţuica. Atât pe mult le-a plăcut atmosfera belgienilor că s-au simţit părtaşi la un crâmpei de viaţă autentică şi au promis că vor reveni. Ce le-aş recomanda eu primarilor de pe Valea Lotrului pentru a-i ajuta pe oameni să facă turism de calitate este să se unească şi să facă programe turistice comune care să cuprindă, de exemplu, vizitarea galeriilor de mină părăsite, spectacole cu viaţa lotrilor din trecut, vizitarea stânelor, concursuri internaţionale de sculptură, echitaţie", a mai spus Laura Craioveanu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite