Piaţa vâlceană este invadată de cosumatorii de droguri noi, din categoria „etnobotanicelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi, 26 iunie, de „Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri" a fost lansată campania „Prea rebel să fii condus" prin care tinerii să cunoscă riscurile consului de droguri.

De la începutul anului, 28 de tineri, majoritatea bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 15-33 de ani, au solicitat asistenţă la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA)Vâlcea, mai puţini faţă de anul trecut, când în aceeaşi perioadă au fost 34 de solicitări. Şi la secţiile de Primiri Urgenţe ale Spitalului Judeţean Vâlcea s-au prezentat, de la începutul anului, 13 pacienţi, faţă de 22 anul trecut, în aceeaşi perioadă. „În Vâlcea se poate vorbi de consum mai ales de substanţe noi, cu efecte psihoactive, urmat de consumul de cannabis", a spus asistentul social Remus Vlăsceanu, coordonatorul CPECA Vâlcea, referindu-se la ceea ce se consumă mai mult pe piaţa vâlceană. Aşadar, magazinele de vise, lăsate cândva cu obloanele larg deschis, şi-au creat deja o clientelă în rândul tinerilor, furnizarea drogurilor facându-se acum, după închederea acestora, prin mesaje codificate, pe reţelele de telefonie mobilă sau cu ajutorul internetului.


„Magazinele de vise" au deschis „cutia Pandorei”


Studiile făcute în România în anul 2011, comparativ cu 2007, de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA), au scos la iveală că a crescut consumul de droguri ilegale, sedative, tranchilizante şi, mai nou, a crescut îngrijorător consumul de „etnobotanice", droguri legale vândute la „magazinele de vise". A crescut, de asemenea, şi cosumul de ketamină. Dintre drogurile ilegale, cannabis-ul şi ecstasy sunt cele mai consumate. Cifrele sunt îngrijorătoare şi în privinţa alcoolului, arată acelaşi studiu, unde peste 80 % din populaţie a experimentat acest „viciu", iar 56,9 % din populaţia ţări a aprins, cel puţin o dată, ţigara. Încercările legislative de a stopa răspândirea etnobotanicelor în rândul adolescenţilor, ei fiind cei mai înfocaţi consumatori, s-a lovit de procedeul birocratic până când noile substanţe, preparatele stupefiante şi psihotrope aflate pe piaţă, ajung să fie interzise prin lege. Producătorii fac alte şi alte combinaţii care, până să fie testate şi oprite de la comercializare, îşi fac deja efectul. Efectele medicale sunt uneori greu de anticipat în cazul consumatorilor de etnobotanice, neexistând, din punct de vedere medical, procedee de depistare a substanţei din drogul consumat.


„Prea rebel să fii condus"


„Azi, 26 iunie, am lansat campania naţională «Prea rebel să fii condus» care îşi propune să prevină consumul de droguri, în special cele provenind din substanţele noi, cu proprietăţi psihoactive. Vom demara organizarea unui concurs naţional de grafitti cu mesaj antidrog, vom implementa acţiuni de tip «Safe nights» în cluburi şi discoteci, vom organiza dezbateri cu tematică antidrog", a mai spus Romulus Vlăsceanu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite