„Ritmul defrişărilor din România îl depăşeşte pe cel din ţările africane”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ritmul de defrişare al pădurilor din România îl depăşeşte pe cel din ţările africane
Ritmul de defrişare al pădurilor din România îl depăşeşte pe cel din ţările africane

Declaraţia aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, care speră ca în 2012 să înceteze devastarea pădurilor, mai ales că din luna noiembrie România este obligată să aplice Regulamentul european privind combaterea tăierilor ilegale.

Pădurile comunei Stoneşti, în zonele Metoc şi Mancu Izvoarelor, vor fi împădurite. „Consiliul Judeţean Vâlcea s-a implicat cu responsabilitate, încă din 2009, şi a adoptat câteva hotărâri privind identificarea terenurilor degradate pretabile împăduririi. Era de aşteptat ca, atât la noi în judeţ, cât şi în ţară, prin aplicarea seriilor anuale de sesiuni aferente Măsurii 221, în 2012, - an declarat «Anul protecţiei fondului forestier naţional» - , să înceteze reducerea suprafaţelor dezgolite şi să se blocheze acţiunile de devastare a pădurilor. Din păcate, nu s-a întâmplat aşa! De-a lungul ultimilor 20 de ani, fondul forestier naţional s-a redus până la 6,3 milioane ha, ceea ce reprezintă doar 26% din suprafaţa ţării, pădurile României ajungând să se situeze pe locul 17 în Uniunea Europeană, adică sub nivelul mediu continental care este de aproximativ 36%. Ţara noastră este singurul stat european în care suprafeţele pădurilor se reduc în permanenţă, iar ritmul defrişărilor îl depăşeşte pe cel din ţările africane", a spus Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.
La nivelul fiecărei ţări există câte un program anual de recoltare a masei lemnoase, aşa cum are şi România şi care nu-şi poate permite să exploateze mai mult de 16 milioane m.c.. Dar, din păcate, pe lângă ceea ce se programează, tot anual sunt rase alte zeci şi sute de hectare în mod ilegal.


UE va controla tăierile ilegale de lemn identificând originea lemnului


Începând cu luna noiembrie 2012, România este obligată să aplice Regulamentul european privind combaterea tăierilor ilegale. „Introducerea noului sistem adoptat de Parlamentul European va permite identificarea originii lemnului şi a produselor din lemn, accesul la informaţii privind modul în care este respectată legislaţia din fiecare ţară a UE, precum şi riscurile de a introduce pe piaţa comunitară lemn recoltat în mod ilegal", a mai spus preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea. Mai marele CJ Vâlcea este de părere că este foarte greu de răspuns dacă în România se va reuşi salvarea defrişării pădurilor.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite