Se califică patiser la sat ca să îşi găsească un job la oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La burse, pentru femei este şi mai greu să îşi găsească un loc de muncă
La burse, pentru femei este şi mai greu să îşi găsească un loc de muncă

30 de femei casnice din Drăgoeşti vor să obţină o calificare şi astfel fie să se poate angaja, fie să îşi deschidă propria afacere. Cursurile sunt gratuite şi sunt oferite printr-un program co-finanţat de Fondul Social European.

Femeile din Drăgoeşti vor să se facă patiser, convinse că brutăria din localitatea lor, acum „pusă pe butuci", ar putea să producă din nou şi astfel să îşi poate deschide o afacere. Edilii localităţii sunt oarecum sceptici. „Oricine vrea să se apuce de afaceri în comuna noastră este binevenit că şi aşa ducem lipsă de investitori. Problema este că brutăria nu mai are teren în jurul ei, că a fost retrocedat proprietarilor, iar cel care vrea să construiască o anexă, nu va avea unde. Clădirea a rămas a Primăriei", a spus Constantin Căpăţână, viceprimarul localităţii. Federaţia Agrostat va califica 30 de femei ca patiser printr-un proiect „E-Word", cofinanţat de Fondul Social European. . „Lor le vom asigura gratuit accesul la servicii specializate de formare, informare şi consiliere profesională" , a spus Clara Burghelea, facilitator de dezvoltare comunitară în cadrul proiectului.


De la cofetăria bio, la patiser


Cursurile vor dura trei luni, iar diploma de final urmează să fie acordată cursantelor după ce vor trece şi peste o probă practică. „Având şi o altă calificare, o să îmi găsesc mai uşor un loc un loc de muncă. Cândva mi-am dorit să deschid o cofetărie cu produse bio, dar era prea costisitoare, aşa că dorinţa de a face o afacere din patiserie există. Dacă nu pot face afacerea pe cont propriu, măcar să mă pot angaja, Drăgăşaniul fiind cel mai apropiat oraş, la 20 kilometri distanţă", a spus Alexandra Matei, una dintre cursante. Femeia spune că dacă afacerea cu brutăria „nu va merge", nu va renunţa. „Sunt vremuri grele, aş zice chiar ciudate, aşa că se merită să încerci să faci orice activitate de bun augur prin care să rezişti. Pentru că mi-a plăcut cofetăria, poate o să avem şi nişte schimburi de idei", spune Alexandra, mamă a doi copii. Cursurile de patiser se desfăşoară în mai multe judeţe din ţară, în Argeş, Tmiş, Tulcea, Teleroman, Dolj, Galaţi, Buzău, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu şi Olt, iar până acum au fost înscrise 300 de femei din mediul rural. „Cele mai multe cereri din mediul urban le avem şi pentru cursuri de formare profesională ca lucrător în comerţ, manichiurist/pedichiurist şi lucrător în fabricarea conservelor şi fructelor. Femeile de la sate nu au, de obicei, multă încredere în ele, aşa că vor fi învăţate cum să îşi facă un cv, cum să îşi caute un loc de muncă şi să aibă încredere", a mai spus Clara Burghelea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite