Criza economică lasă bisericile mici în seama hoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotii au dat atacul la una dintre chiliile Manastirii Cozia
Hotii au dat atacul la una dintre chiliile Manastirii Cozia

Zeci de avertismente au primit preoţii, fără să fie amendaţi, ca să monteze sisteme de alarmă. Gruparea Vrăjitoarea care a furat Sfintele Vase de la Mănăstirea Turnu,a ajuns după gratii.

Foarte multe bisericuţe mici din judeţ nu au montate sisteme de alarmare sau camere de supraveghere, rămânând pradă hoţilor. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea, insp. Cristina Hănulescu, ne-a spus: „Nu avem o statistă câte au şi câte nu au montate astfel de sisteme, dar majoritatea mănăstirilor mari sunt asigurate cu una dintre aceste măsuri prevăzute de lege. Le-am explicat preoţilor de mai multe ori că un sistem de alarmă poate să coaste minim 500-600 lei, dar la bisericuţele mici se invocă lipsa fondurilor". O statistică obţinută tot din Poliţia Vâlcea avansa cifra că 90 % dintre lăcaşe sunt în regulă. „S-a ajuns cu greu la această performanţă. Am dat teancuri de procese verbale cu avertismente către preoţi să ia astfel de măsuri. Nu s-au dat amenzi, dar preoţii s-au conformat", spune poliţiştul care ne-a rugat să nu-i cităm numele.

Alarmă la Arhivă, iar hoţii în altar

Cel mai mare furt dintr-un lăcaş din Vâlcea a avut loc anul acesta la Mănăstirea Turnu. Hoţii din gruparea „Vrăjitoarea" au căzut în plasa poliţiştilor şi sunt arestaţi, ei având la activ, numai în 2011, peste 20 de spargeri din mănăstiri şi biserici. „Hoţii au pătruns în altar pe un geam şi au plecat cu seiful care avea peste 100 de kilograme. În seif se aflau Sfintele Vase, din aur şi argint", a spus şeful Poliţiei Călimăneşti, cms. şef Emil Găitanaru. De la cancelaria Mănăstirii Turnu am aflat că la data furtului, lăcaşul avea asigurată cu sisteme de alarmă doar... Arhiva. „Acum avem sirenă care sună şi în biserică. Obiectele furate erau foarte vechi şi valoroase", ni se spune. Deşi prevăzută cu sisteme antifurt, Mănăstirea Cozia a fost şi ea anul acesta călcată de hoţi, mai exact o chilie a lăcaşului. Hoţul a pătruns printr-un geam lăsat neasigurat şi a plecat cu 40.000 lei, o cameră video, o cameră foto digitală, patru stick-uri şi un modem. Tot anul acesta, bisericuţa din satul Ţeica, monument istoric datat de la 1674, a fost prădată de patru hoţi care au furat clopotele şi le-au dus la topit.Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Râmnicului, preotul Ion Predescu, ne-a spus: „Mănăstirile au toate sisteme de pază, poate bisericile mai micuţe să nu aibă. Statul ne îndatorează să plătim taxe şi impozite pe salarii, iar oamenii au sărăcit, nu mai au bani să plătească la biserici. La Cuvioasa Paraschiva, în centrul Râmnicului, îmi vin 10 maicuţe la slujbă şi dau un leu fiecare. A sărăcit populaţia, au sărăcit instituţiile, nu sunt bani pentru sisteme de alarmare".

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite