„Ca toţi oltenii, au vrut să fie directori şi mulţi au ajuns”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

90 la sută din promoţia 1961 de elevi, de la Colegiul Alexandru Lahovari, au absolvit o facultate şi au ajuns oameni care au condus destine de-a lungul vremii

La întâlnirea după 50 de ani pe care au avut-o ieri absolvenţii promoţiei 1961, de la Colegiul Alexandru Lahovari, din Râmnicu Vâlcea, din cei 212 abosolvenţi, care compuneau cele cinci clase (trei de real şi două de uman), s-au prezentat doar 45. Organizatorul acestei întâlniri, fost director al Colegiului, profesorul de chimie Gheorghe Folescu, ne-a spus: „La întâlnirile de până la 10-15 ani vorbim despre realizările fiecăruia, după 20-25 de ani vorbim despre copii, iar acum, la 50 de ani, vorbim despre nepoţi". Despre şcoala de altădată, fostul elev şi apoi director de colegiu, povesteşte: „Era severitate şi dacă îndrăzeneam, să zicem, să mergem la film de la ora 21 la 23, la un cinematograf, în timpul filmului se aprindea lumina şi cei care eram prinşi, trei zile nu eram primiţi la cursuri şi eram obligaţi să stăm în bibliotecă, unde aranjam cărţi. Noi, elevii, ţineam foarte mult la profesorii care ne predau şi dacă cineva, de la altă clasă, încerca să spună că profesorul lui este mai bun, ieşea scandal. Noi îl aveam de matematică pe profesoul Alexandrescu, iar ceilalţi pe Păun, oameni de o aleasă probitate morală, de la care am avut ce învăţa, pe profesorul Traian Cantemir, de limba română".


Profesori geniali au predat la Colegiul Alexandru Lahovari


Tudor Martalogu, de la Agerpres, elev şi el la acelaşi colegiu, ne-a spus: „Am fost o promoţie deosebită, iar 90 la sută dintre cei care am absolvit, am intrat la facultăţi". O altă absolventă a acelor vremuri, Bogdana Popescu, în prezent Rodica Negovici Negoescu ne-a spus: „Ca toţi oltenii, au vrut să fie directori şi mulţi au ajuns. Şi eu am fost director la trei mari societăţi şi acum am firma mea proprie. Am fost singura din promoţie care am avut media 10 la profesorul de matematică Păun, un om genial. De la profesorul Gibescu nu puteai să îţi iei ochii de la el când preda. Te paraliza". Un alt director, o altă poveste de viaţă. Gheorghe Preotu a condus Sidex Galaţi, Intreprinderea de Osii şi Boghiuri Balş şi multe altele. „Acum am propria afacere şi sponsorizez echipa de fotbal Viitorul Valea Mare-Bălceşti, am renovat biserici şi am sponsorizat apariţia monografiei Băileştiului, locul unde s-a născut marele actor Amza Pelea". Un fost director al Oltchimul, a fost şi el prezent alături de colegii săi. Ioan Pană a fost fost profesor universitar timp de 36 de ani a lucrat la Universitatea din Craiova, transferându-se apoi, în 1993 la Universitatea din Piteşti. „Am predat analiză economică financiară, iar dacă faceţi un sondaj o să observaţi că am fost un profesor foarte exigent", ne-a spus. Dincolo de întâlnirea din băncile colegiului, foştii elevi ai promoţiei 1961 au continuat să depene amintiri la un local, povestind despre nepoţi dar şi întâmplări hazlii din viaţa lor. Venit din SUA pentru această întâlnire, Dumitru Cioacă, le-a spus viaţa lui de român-americam privită prin prisma omului care trăieşte într-o ţără puternică, dezvoltată şi civilizată.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite