Comisia Europeană condiţionează modernizarea CET-ului prin reducerea poluării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de modernizare al CET, de 73,48 milioane euro, obligă societatea să îşi modernizeze reţelele şi să găsească noi surse de energie.

Comisia Europeană a trimis Decizia prin care a aprobat una dintre cele mai mari investiţii din judeţul Vâlcea, referitoare la reabilitarea sistemului de termoficare urbană în Municipiul Râmnicu Vâlcea în perioada 2009-2028. Carmen Alexandrescu, managerul unităţii de Management al proiectului, director executiv în Consiliul Judeţean Vâlcea, ne-a spus: „României i se impun anumiţi indicatori de mediu pe care trebuie să-i respecte. Dacă până acum a fost o perioadă de tranziţie şi am fost acceptaţi, acum trebuie să respectăm normele impunse de Uniune, societatea CET Govora fiind direct monitorizată de Comisia Europeană. Dacă nu s-ar conforma normelor, ar putea exista riscul să i se închidă porţile, ceea ce ar fi un dezastru pentru activitatea industrială de pe platformă dar şi pentru cei 120.000 de locuitori ai Râmnicului, care beneficiază de agentul termic furnizat de CET". În urma implemetării proiectului de reabilitare, emisiile de azot de la sitemele de termoficare ar trebui să scadă de la 19.255 tone/an, la 297 tone/an, iar cele de sulf, de la 1.685 tone/an, la 316 tone/an.


Uniunea Europeană ne dă bani, dar ne şi impune


Valoarea totală a investiţiei este de 73,48 milioane euro, din care grant-ul dat de UE este de 50 % (29,66 milioane euro), bugetul statul dă 45 % (26,69 milioane euro), Consiliul Judeţean, care este ordonatorul de credite, dă 5 %, adică 2,96 milioane euro şi tot CJ oferă şi TVA, bani pe care îi va recupe pe alte circuite financiare, în sumă de 14,14 milioane euro. Cu aceşti bani vor începe lucrările la cazanul nr. 7 al CET Govora, lucrări care constau în achiziţionarea de echipamente noi la instalaţia de desulfurare gaze a cazanului şi înlocuirea arzătoarelor şi reabilitarea unor electropompe de alimentare şi termoficare. „Eşalonarea finanţării este condiţionată de UE de un Master Plan pentru perioada 2011-2028, prin care Consiliul Judeţean este obligat să facă lucrări complementare, din surse proprii, în valoare de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste lucrări constau în reabilitarea şi modernizarea reţelelor de transport, de la CET, până la intrarea în Municipiul Râmnicu Vâlcea, dar şi punerea în funcţiune a unui grup de cogenerare pe biomasă", a mai spus Carmen Alexandrescu. Primăria Râmnicului este şi ea prinsă în acest Master Plan, ea angajându-se să modernizeze reţelele de distribuţie din oraş ale agentului termic.


Cercetare pentru obţinerea unei plante cu mare potenţial energetic


Cum beneficiarul proiectului este societatea CET Râmnicu Vâlcea, aceasta, împreună cu cercetători de la Staţiunea de Cercetări Pomicole Bujoreni, au început cercetările pentru găsirea unor produse cu mare potenţial energetic, produs care ar urma să fie omologat şi folosit la cogenerarea de biomasă. „Materia primă este importantă din Suedia, aşa că, dacă am reuşit să patentăm noi un produs al nostru cu o viteză de creştere rapidă şi cu mare potenţial energetic, pe care să îl cultivăm în judeţul nostru, ar fi foarte bine. Autorizaţia integrată de mediu pe care o are CET-ul are termen de conformare 2011-2012, de aceea, societatea este angrenată în numeroase investiţii care să respecte normele impuse de Uniunea în ceea ce priveşte protejarea mediului ", a mai spus Carmen Alexandrescu. Consiliul Judeţean Vâlcea trebuie să asigure fluxul fianciar al întregului proiect de Reabilitare a Sistemului de Termoficare, dar cum este criză, banii se găsesc tot mai greu. Prin hotărârea consilierilor judeţeni, CJ Vâlcea va face un împrumut la Fondul de Garantare al Statutului, care ar trebui să garanteze 80 % din împrumut, urmând apoi să se stabilească, prin licitaţie, banca unde se va face împrumutul în condiţii foarte bune şi condiţiile de rambursare. Acum ,după primirea Ok de demarare a proiectului de către Comsiia Europeană, Ministrul Mediului urmează să emită un Ordin de Guvern în care să fie stipulate condiţiile care trebuie respectate pentru punerea în practică a proiectului. Cât priveşte subvenţionarea agentului termic, viceprimarul Râmnicului, Cosmin Constantinescu, ne-a spus: „Guvernul lucrează la un proiect de lege în care sunt stipulate condiţiile de acordare de subvenţii populaţiei, la agentul termic, pe timpul iernii. Primăria Râmnului va subvenţiona persoanele al căror venit este de până la 850 lei lunar".

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite