Şase case au fost mistuite de flăcările puse pentru arderea miriştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase case au fost mistuite de flacarile puse pentru arderea miriştilor
Şase case au fost mistuite de flacarile puse pentru arderea miriştilor

Patru case din lemn au ars în oraşul Bălceşti de la focul pus la vegetaţia uscată. În localitatea Livezi au ars două case, garduri dar şi 300 mp de plantaţie de vie.

Şase case au fost mistuite de flăcări în judeţul Vâlcea, în ultimele 48 de ore, din cauza neatenţiei localnicilor care şi-au dat foc la mirişti şi n-au mai putut stăpâni focul. „La Bălceşti au ars patru case din lemn, pe aproximativ 20 mp fiecare, acoperişul unei alte case nelocuite pe circa 20 mp, aproximativ 22 ml de gard şi aproximativ 6 ha de mirişte. Garda de Intervenţie Măciuca a intervenit în sprijinul SVSU Bălceşti, care a acţionat cu autospeciala din dotare. Conform primelor estimări, valoarea pagubelor totalizează circa 100.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate aproximativ de 300.000 de lei (alte gospodării din apropiere) . La Livezi au ars acoperişul unei case, construit din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, pe aproximativ 50 mp; o magazie, construită din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, pe circa 12 mp; 40 ml de gard; unelte agricole şi aproximativ 300 mp plantaţie de vie. Conform primelor estimări, valoarea pagubelor totalizează circa 30.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate aproximativ de 130.000 de lei", a spus mr. Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.


Ce trebuie să ştiţi în legătură cu arderea miriştilor


Conform „GHIDULUI PENTRU AGRICULTORII CARE SOLICITĂ PLĂŢI PE SUPRAFAŢĂ PRIVIND RESPECTAREA BUNELOR CONDIŢII AGRICOLE ŞI DE MEDIU" (GAEC) nu trebuie să ardeţi miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor etc.).
Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale distrugeţi materia organică din sol şi poluaţi atmosfera. Dacă nu respectaţi această condiţie, vi se vor aplica reduceri şi excluderi la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC.
Dacă totuşi alegeţi utilizarea focului pentru igienizare trebuie să respectaţi următoarele reguli de prevenire a producerii incendiilor:
• Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
• În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
• condiţii meteorologice fără vânt;
• parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
• izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
• desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
• asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
• asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
• asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite