Dr. Vasile Cerbu s-a făcut pediatru pentru a salva vieţile oamenilor din lumea satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă lucrează întrun spital de provincie, la Brezoi, dr. pediatru Vasile Cerbu s-a clasat pe locul III în topul medicilor cu care vâlcenii se mândresc.

Născut pe Valea Luncavăţului, în lumea satului, la Popeşti-Vâlcea, dr. Vasile Cerbu (56 ani) este unul dintre pediatrii care, deşi „păstoreşte" un spital din nordul judeţului, la Brezoi, a reuşit să se facă iubit şi apreciat de oameni. Dialogul cu doctorul Cerbu este unul firesc, omul cu o voce modestă, cumpătată, nu are nimic din infatuarea sau aroganţa multora dintre medicii pe care-i întâlnim în viaţa de zi cu zi. „M-am făcut medic, deşi vin de la ţară, pentru că mi-a plăcut această profesie şi mi-a plăcut cartea. Hotărârea definitivă am luat-o când, într-o bună zi, mama mea, simţindu-se rău, a trebuit să o duc la spital. A fost un adevărat chin în vremurile de atunci. «Lumea satului are nevoie de oameni care să le trateze suferinţa» am zis în sinea mea, şi aşa decizia de a deveni medic a rămas definitivă", povesteşte pediatrul. Dr. Cerbu a avut şansa să rămână medic în Bucureşti, unde a şi absolvit facultatea, dar a fost atras de „iarba verde de acasă". La Spitalul din Brezoi este din anul 1990 şi tot de atunci, cu excepţia a doi ani, a fost director şi manager al acestei unităţi spitaliceşti. Condiţiile din spitalul brezoian, cazarea, masa, curăţenia, colectivul, sunt deosebite şi poartă amprenta medicului Cerbu care a ştiut să pună suflet în toate. „Până acum, pacienţii noştri nu au cumpărat niciodată medicamente. Nu ştiu însă cât vom mai reuşi să putem asigura strictul necesar", spune îngândurat medicul.


Să-i pui numele doctorului, Vasile


Îl întreb pe dr. Cerbu cum este să lucrezi cu copiii, iar răspunsul nu se lasă aşteptat. „Eu sunt foarte apropiat de copii. Pediatria este o specialitate foarte dificilă, în care trebuie să fi foarte atent să scoţi semnele unei boli în condiţiile în care micuţii nu îţi pot spune ce îi doare şi de multe ori nici aparţinătorii nu îţi pot da mai multe detalii. Recent am diagnosticat un sugar de şase luni cu tumoră hepatică şi l-am trimis la Bucureşti. Medicii s-au întrebat cum am reuşit să pun un astfel de diagnostic la posibilităţile noastre de investigaţie şi am spus că printr-o palpare foarte atentă", spune medicul. Despre cazurile rezolvate cu bine, care îi vin în minte, ne spune cum, în urmă cu mulţi ani, după ce a reuşit să salveze viaţa unui sugar de doar două luni, din Drăgăşani, directorul de atunci, dr. Dinculescu, i-a zis mamei copilului: „Să-i pui numele Vasile, după numele doctorului, pentru că fiul tău s-a născut a doua oară" . Anul 2011 a fost cel mai greu pentru Spitalul din Brezoi, când tăvălugul desfiinţării unităţii spitaliceşti a lăsat urme serioase. Dincolo de toate astea, bucuriile vin şi echilibrează stresul medicilor, al angajaţilor. „Într-o singură zi, pe 26 octombrie, am avut trei pacienţi cu infarcte de miocard. Faptul că am reuşit să-i salvăm pe toţi , este o mare realizare", spune medicul. La Campania Adevărul, „Doctorii cu care Vâlcea se mândreşte", medicul brezoian a fost votat de foarte mulţi cititori ai site-ului şi a primit şi OK juriului de specialitate şi al redacţiei. Îl întreb pe dr. Cerbu dacă are vreun motto pentru colegii din breaslă, iar răspunsul vine numaidecât: Le-am spus-o şi colegilor mei şi altora. «Nu străluciţi pentru a fi admiraţi! Străluciţi pentru a lăsa lumina voastră să strălucească şi asupra altora»", se destăinuie.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite