Călugăriţa care a omorât o fetiţă pe zebră este liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii spun că vor merge la CEDO, nemulţumiţi că măicuţa nu a făcut nicio zi de puşcărie iar despăgubirile civile şi materiale sunt foarte mici.

După aproape un an şi jumătate, zilele acestea s-a tras linie şi s-a dat pronunţare, definitivă şi ierovocabilă, într-unul dintre cele mai „delicate" procese în care a fost judecată măicuţa Iuliana Claudia Oprea (40 ani) de la Mănăstirea Hurezi-Vâlcea. Fiind la volanul unei dubiţe, călugăriţa a omorât, pe trecerea de pietoni, pe Diana Moţ, o copilă de 12 ani, din Ocnele Mari, care traversa, la 15 martie 2010, pe culoarea verde a semaforului din centrul oraşului Râmnicu Vâlcea. Tatăl micuţei, Petre Moţ, este nemulţumit atât de sentinţa primită de măicuţă dar şi de valoarea pagubelor materiale (morale şi civile) primite. În centrul Râmnicului, părinţii copilei au amenajat un mic monument funerar şi zilnic vin şi pun flori şi aprind o candelă la locul unde micuţa lor a plecat pentru totdeauna în împărăţia veşniciei. „Trec cu maşina în fiecare zi de la Ocnele Mari către serviciu, în Râmnicu Vâlcea şi vreau să o iau pe strada General Magheru ca să evit centrul oraşului şi mă trezesc tot pe centru, unde a avut loc tragedia. Accidentul acesta ne-a amărât viaţa. Moartea face parte din viaţă, dar nu sunt de acord să accept moartea avută de fetiţa mea", spune Petre Moţ care a avenit să aprindă candela la „locul blestemat" unde i-a fost răpită copila.


„De ce m-ai ucis?"


Măicuţa care a accidentat-o mortal pe fetiţă, din culpă, a primit o condamnare dată de Tribunalul Vâlcea de un an şi patru luni de închisoare, cu suspendare. Părinţii Dianei au făcut recurs, iar Curtea de Apel Piteşti, a majorat cuantumul pedepsei, cu încă un an şi două luni, măicuţa Iuliana Claudia Oprea primind, în total, o pedeapsă de doi ani şi şase luni, cu suspendare. „Această condamnare este nedrepată! Dacă era zăpadă, polei, dacă intervenea o defecţiune tehnică, mai acceptam. Dar faptul că a intrat în copii, pe trecere, în timp ce ei traversau pe culoarea verde, nu accept. Voi merge cu acest dosar la CEDO, şi am început să strâng probe. Ce dovadă de căinţă dă această femeie care mi-a omorât copila când nu mi-a dat măcar un telefon să spună că îi pare rău? Ca să nu mai dea ochii cu noi, a făcut un act notarial prin care specifica faptul că îşi asumă întreaga vină, iar la procese nu s-a prezentat decât o singură dată, în rest, a fost reprezentată prin avocat. Când s-a prezentat am intenţionat să-i dau câteva poze cu Diana, pe care scria «De ce m-ai ucis», «Unde ţi-a fost capul când m-ai omorât?», iar avocatul ei a luat pozele şi le-a aruncat la coşul de gunoi ca să nu o deranjeze pe măicuţă. Părinţii celeilallte copile care a fost şi ea accidentată pe trecerea de pietoni şi-au retras plângerile, micuţa primind doar opt zile de îngrjiri medicale. Dacă eşti măicuţă şi ai frică de Dumnezeu de ce te aperi prin avocaţi?".

image

Petre Mot, tatal fetitei, aprinzând o lumânare la locul unde i-a fost omorâtă copila.


„Condamnată" să nu părăsească localitatea


Petre Moţ susţine că prin încheierea de şedinţă, este specificat că măicuţa nu are voie să părăsească localitatea şi este obligată să se prezinte pe perioada condamanării cu suspendare, la Postul de Poliţie din Horezu. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea, insp. Cristina Hănulescu, ne-a spus: „La Poliţia Horezu nu este niciun act trimis de instanţă prin care să se specifice obligativitatea măicuţei de a se prezenta la post". Potrivit unor surse judiciare, CA Piteşti ar fi trebuit să trimită această hotărâre la prima instanţă de judecată, iar aceasta să înştiinteze Poliţia de obligativitatea pe care o avea măicuţa de a se prezenta periodic la post. Procesul despăgubirilor a fost disjuns de penal, iar cel cu despăgubirile poate fi atacat cu recurs.


Măicuţele de la Hurezi au pomelnice cu Diana şi familia ei


Despre acest nefericit accident, măicuţa Marina, stareţa Mănăstiri Hurezi, ne-a spus: „Măicuţa şi-a cerut iertare părinţilor copilei, dar au batjocorit-o în fel şi chip. Şi eu am stat de vorbă cu părinţii fetiţei şi ne-am asumat vinovăţia. Toate măicuţele din mănăstire o au la pomelnic şi se roagă atât pentru copilă dar şi pentru familia acesteia. Că s-a dus la Poliţia din Horezu, asta este răutatea părinţilor. Ce îi interesează dacă se duce sau nu? Despăgubirile materiale sunt problema firmei de asigurare. Nu ştim ce să mai zicem. Îţi este şi frică să mai scoţi o vorbă cu părinţii fetei, că cine ştie cum o răstălmăcesc. De aceea avocatul a spus să procedeze aşa, să îşi recunoască vina prin notariat. Poate noi nu ne-am rugăt îndeajuns şi rugile noastre nu au efectul scontat".


„Se pare că a fost o culpă comună"


Avocata măicuţei, Doina Corbeanu, care este şi apărătorul firmei de asigurare, ne-a spus: „Soluţia dată de CA Piteşti este una corectă şi asta pentru că măicuţa şi-a recunoscut vina în totalitate. O să mai iau legătura cu expertul tehnic pentru că, se pare, acolo este o culpă comună, fetiţa punând piciorul pe zebră pe culoarea portocalie şi să încercăm o cale de atac în revizuire. Cât despre daunele materiale şi civile, acestea au fost cele mai mari pe care o instanţă le-a acordat vreodată. Să obţii 400.000 lei daune morale la care se adaugă despăgubirile civile (inclusiv 5.000 lei bani pentru lumânări, tot atât pentru bucătăreasa care a pregătit parastasele, peste 10.000 lei construirea unui monument funerar în centrul oraşului) denotă o atitudine avară. Ştiu că şi-au pierdut fetiţa, dar de 15 ani de avocatură nu am avut un caz în care instanţa să se acorde daune mai mari ca acestea"

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite