Expoziţie inedită pe gard. Biserici şi clădiri mutate de inginerul Iordăchescu din faţa buldozerelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţie inedită pe gardul Bisericii „Toţi Sfinţii” cu bisericile şi blocurile mutate de ing. Iordăchescu
Expoziţie inedită pe gardul Bisericii „Toţi Sfinţii” cu bisericile şi blocurile mutate de ing. Iordăchescu

Pe faţada exterioară a curţii Bisericii „Toţi Sfinţii" sunt prezentate o parte din cele 29 de biserici şi clădiri translatate de ing. Eugeniu Iordăchescu pentru a fi salvate de la demolare.

Pe faţada exterioară a curţii Bisericii „Toţi Sfinţi" din Râmnicu Vâlcea a fost deschisă o expoziţie inedită intitulată „Biserici şi clădiri salvate de dr. ing. Eugeniu Iordăchescu". Timp de trei luni de acum încolo, toţi cei care trec pe Bulevardul Calea lui Traian pot vedea imagini cu o parte din cele 29 de biserici şi clădiri translatate de pe vechile amplasamente pentru a fi salvate de la demolare. „Inginerul Iordăchescu a translatat 10 biserici în Bucureşti şi 2 în afara lui, 16 blocuri şi statuia Domniţa Bălaşa, în total 29 de clădiri mutate. Printre cele din Bucureşti, amintim translatarea Palatului Sinodal din incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti, Biserica «Sf. Ilie» Rahova, care are pictură de Tătărăscu, Biserica Olari de pe Calea Moşilor, Biserica «Sfântul Ioan Nou», Biserica Cuibul cu Barză. A ridicat şi Biserica Mănăstirii Râmeţ cu 2,08 m, pentru a nu mai intra apa în ea", a spus Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicului.

Eugen Iordăchescu s-a născut la Brăila în anul 1929, fiind absolvent al Institutului de Construcţii din Bucureşti. A ocupat funcţii în institute de proiectare, a fost cadru didactic şi este autor al mai multor brevete. Fii săi urmează cariera şi pasiunea tatălui. Inginerul povesteştea că ideea de a salva astfel clădirile i-a venit luând drept exemplu un chelner cu o tavă plină de pahare în mână. „M-am gândit cum ţine în mână tava cu pahare fără ca acestea să se mişte, deşi el şerpuieşte printre mese. Mi-am dat seama că, dacă baza este stabilă, ce se află deasupra nu are cum să se mişte". Într-unul dintre blocurile mutate, oamenii au stat apartamente în timpul operaţiunilor.


Spital, bancă şi multe biserici mutate dintr-un loc într-altul


Potrivit informaţiilor oferite de Ionescu, mecanismul prin care era mutat imobilul nu era atât de complex, pe cât de ingenios: a construit o platformă de susţinere pe care era ancorat, pe ca apoi să fie tras pe şine. Viteza cu care se deplasa era mică, de câţiva metri pe oră. Biserica Schitul Maicilor a fost mutată 245 de metri, o construcţie cu o greutate de 700 de tone. „Am făcut cinci mişcări în spaţiu cu ea, am rotit-o cu 36 de grade, am ridicat-o 1,67 m şi apoi am coborât-o 25 de centimetri", mărturisea inginerul român.


Reuşita acestor demersuri l-a determinat să coordoneze şi mutarea altor clădiri. Printre acestea este Spitalul din Craiova, Banca Naţională din Miercurea Ciuc, mutată 142 m, Casa Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, dar şi un bloc de pe Bulevardul Republicii, două pe Şoseaua Ştefan cel Mare. Şi în Alba Iulia a despărţit în două un bloc cu patru scări. Era exact în mijlocul bulevardului care duce în piaţa din faţa catedralei. Le-a depărtat la 45 de metri, o jumătate a „pus-o" într-o parte şi cealaltă dincolo.


Iniţiativa expoziţiei de la Râmnicu Vâlcea a aparţinut Academiei de Studii Economice din Bucureşti, iar după vizualizarea ei în capitală, în baza parteneriatului dintre Parohia „Toţi Sfinţii" şi Primăria Râmnicu-Vâlcea s-a dorit să se facă publică salvarea şi protejarea patrimoniului cultural naţional ce a fost salvat de la demolare prin grija unui om cu suflet nobil şi inimă mare, Dr. Ing. Eugeniu Iordăchescu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite