Autobuzele cumpărate de Primărie, rable returnate în Olanda pentru că au depăşit milionul de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autobuzele cumpărate de primărie, rable returnate în Olanda pentru că au depăşit milionul de kilometri
Autobuzele cumpărate de primărie, rable returnate în Olanda pentru că au depăşit milionul de kilometri

Edilii au descoperit, după o lună de la cumpărare, că vehiculele nu îndeplineau cerinţele caietului de sarcini

Râmnicenii îşi pot lua adio de la visul de a călători prea curând în condiţii decente cu autobuzele firmei de transport public ETA SA. Edilii oraşului au trimis înapoi cinci autobuze aduse la Râmnic în cadrul unui contract de achiziţii publice pe motivul că acestea nu îndeplineau condiţiile din caietul de sarcini. Mai mult, pentru alte trei vehicule de transport citadin şi un autocar, achiziţionate în aceeaşi tranşă contractele au fost anulate. Romeo Rădulescu, primarul din Râmnicu Vâlcea susţine că vehiculele cumpărate pentru transportul râmnicenilor afeau probleme de conformitate. „Noi am cerut autobuze care să nu depăşească 700.000 de kilometri de rulaj. Au fost puse nişte condiţii în caietul de sarcini care nu au fost respectate, iar acum vom returna autobuzele care nu corespund", explică edilul-şef. Potrivit acestuia, în cadrul unui contract de achiziţii publice în valoare de 200.000 de euro, derulat cu o firmă din Olanda, la Râmnicu Vâlcea au ajuns cinci autobuze scurte, trei lungi şi un autocar, toate rulate.


Opt vechi la preţul unuia nou


La momentul încheierii contractului şi sosirii vehiculelor, edilul din Râmnic afirma că aceste autobuze reprezintă cea mai bună afacere făcută de primărie anul acesta. „Am luat opt la preţul unuia nou. Este o achiziţie avantajoasă pentru primărie", spunea acum o lună primarul Romeo Rădulescu. În urmă cu o săptămână însă, angajaţii firmei de transport în comun au descoperit că rulajul „rablelor" aduse din Olanda depăşeşte cu mult cei 700.000 de kilometri, ajungând chiar şi la un milion de kilometri, iar păstrarea lor în parcul societăţii ar fi fost ilegală.


„Banii nu sunt pierduţi"


Primarul Rădulescu nu poate explica însă cum s-a descoperit abia la o lună după achiziţionarea vehiculelor de transport în comun problema kilometrajului depăşit. „A fost o problemă tehnică. Oricum, va fi rezolvată, banii nu sunt pierduţi. Mai mult, vreau să vă spun că vom lansa o nouă licitaţie pentru alte 20 de autobuze cu care sperăm să înlocuim toată flota veche a societăţii de transport în comun", susţine Rădulescu.


„Problema se putea descoperi din prima zi"


Autobuzele returnate în Olanda au trecut însă inspecţia tehnică la Registrul Auto Român. Iuliana Moise, directorul RAR Vâlcea susţine că, din punctul de vedere al insituţiei sale autobuzele cumpărate de primărie puteau fi puse în circulaţie. „Vehiculele au trecut inspecţia tehnică, aveau taxele plătite şi se puteau înmatricula. Nu au fost probleme din acest punct de vedere. Din ce am înţeles nu se încadrau în caietul de sarcini, ceea ce e o altă problemă, ce nu ţine de noi. Neconformitatea se putea descoperi însă în ziua în care au fost aduse", e de părere directorul RAR Vâlcea. Reprezentanţii din România a firmei olandeze ce a câştigat licitaţia şi a importat autobuzele în România nu au putut fi contactaţi pentru a-şi expune punctul de vedere. Edilul-şef al Râmnicului susţine însă că firma va înlocui toate vehiculele cu unele care să corespundă caietului de sarcini.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite