Inginer-brancardier şi „june” de Muereasca din tată-n fiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Ene a fost ales „june de Muereasca", ritual care se păstrează de peste 100 de ani, aceleaşi titluri obţinându-le şi fraţii dar şi tatăl său

Mihai Ene (24 ani) este noul „june" ales într-un frumos ceremonial care se păstrează de mai bine de o sută de ani la Muereasca, o comună de la poale de munte, unde oamenii îşi duc existenţa în armonia cu natura dar şi într-o luptă permenentă cu geutăţile vieţii. Ales prin ovaţii şi ridicări de mâini de suflarea satelor adunată la Căminul Cultural, junele a organizat cetele de colindători şi a ţinut isonul petrecerilor de Sărbători, miruind într-un final, cu agheasmă şi busuioc, pe însuşi preotul satului, pe primar. „În familia mea, june a fost şi tata, cu mulţi ani în urmă, dar şi fratele meu mai mare, Alexandru, dar şi Marius, fratele meu geamăn", ne-a spus noul „uns" să arminizeze, timp de un an, relaţia tinerilor cu autorităţile locale.


Distracţie în lumea satului


Mihăiţă, cum îi spun cunoscuţii, este un tânăr muncitor şi sociabil. „Nu cred că m-am supărat vreodată pe cineva şi să ţin pică. Acesta va fi ultimul an când aş mai fi putut fi ales june, pentru că am o prietenă, Mihaela, cu care mă voi căsători. Am stârnit ceva discuţii printre fetele din sat, dar tot m-au ales. Petrecerea a fost una pe cinste!", spune alesul. Mihai a absolvit Universitatea din Piteşti, Facultatea de Mecanică şi Tehnologie, secţia Ingineria Transportului şi Traficului. S-a angajat din timpul facultăţii ca brancardier la Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar acum face în paralel o şcoală postliceală de asistent medical, profesie pe care vrea să o îmbrăţişeze. „Fac naveta la 16 kilometri, dar cred că nu aş putea trăi niciodată la bloc. Viaţa la ţară, cu prieteniile, cu distracţiile, cu munca de zi cu zi, mai ales într-o zonă izolată cum este Muereasca, are farmecul ei. Ne distrăm la karaoke, la club, jucăm ping-pong, discutăm şi stăm cât mai departe de calculator", completează Mihai.


Tinerii au luat drumul străinătăţii


Alegerea de june este un ritual care are o vechime de 110 ani la Muereasca şi obiceiul a fost transmis prin viu grai, fiind specific cetelor de oieri din Ardeal sau din Ţara Olteniei stabilite în satele din Muereasca. Responsabilitatea junelui este de disciplinare a întregii comunităţi de tineri. Tinerii din Muereasca se confruntă cu aceeaşi problemă a lipsei locurilor de muncă, motiv pentru care mulţi dintre ei au luat drumul străinătăţii să lucreze în construcţii. Numele localităţii nu vine de la... „muieri", cum mulţi zâmbesc când vorbesc de.... „muereşteni", ci de la „Muereştiţe", numele a două pârâuri.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite