Turismul rural, un „tren” întârziat din cauza inexistenţei „scriitorilor” de proiecte cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Voineasa s-au accesat fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea turismului rural
La Voineasa s-au accesat fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea turismului rural

Doar câteva primării din judeţ au accesat fonduri europene menite să încurajeze dezvoltarea turismului rural, iar sesiunea s-a încheiat deja.

Şansa pe care o aveau multe dintre primăriile din judeţul Vâlcea de a accesa fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea turismului rural, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, la măsura 313, s-a dus pe apa Sâmbetei. „Prin această măsură se puteau accesa proiecte cu idei de care nu ducem lipsă: «drumul vinului», «drumul olarului», «drumul meşteşugurilor». La nivelul întregii ţări erau peste 300 milioane de euro ce puteau fi accesaţi", a spus dr. ing. Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Că Vâlcea este unul dintre judeţele cu un potenţial turistic de excepţie, este de netăgăduit: 796 de monumente istorice şi obiective patrimoniale integrate în circuitul turistic, atracţiile turistice montane, rurale, vetrele meşteşugăreşti, festivalurile culturale. „Vâlcea este leagăn de covoare florale, precum bujorul de munte din Căldarea Latoriţei, floarea de colţ de pe Masivul Cozia şi multe altele. Cu toate acestea, pensiunile cuprinse în reţeaua turismului rural, ecologic şi cultural nu ating cifra de 200, sunt prea puţine pentru un judeţ cu un potenţial atât de mare", a mai completat preşedintele CJ Vâlcea.


Verificări până la ultimul bănuţ


La primăriile din judeţ, şansa pierdută prin neîntocmirea de proiecte de accesare a fondurilor pe măsura 313 are explicaţii diverse.„Brezoiul este zonă urbană, iar proiectele pe măsura 313 sunt restrictive faţă de noi. Deşi avem cartiere în care viaţa decurge ca-ntr-o zonă rurală, acestea nu pot fi cuprinse într-un astfel de proiect de dezvoltare a turismului rural, zona Văii Lotrului fiind una propice. Un alt impediment este şi acela că nu există «scriitori» de astfel de proiecte", a spus Robert Schell, primarul Brezoiului. „Eu sunt unul dintre cei care am accesat astfel de proiecte, integrând ca zonă turistică rurală şi comunele învecinate. Alte localităţi din judeţ care au mai accesat fonduri sunt Popeşti şi Voineasa. În curând voi da în folosinţă Centrul de Informare şi Promovare Turistică de la Prundeni. Un impediment pentru care există reticenţă faţă de astfel de proiecte este şi acela că se fac foarte multe controale, extrem de riguroase, până la ultimul bănuţ, privind cheltuirea acestor fonduri. Prea multe verificări îi sperie pe primari, aceştia renunţând să încerce accesarea unor astfel de fonduri", a spus Horia Horăscu, primarul localităţii Prundeni. „Doresc ca primarii să se angajaze mai mult în promovarea turismului, să nu se lase rugaţi! Atâta timp cât sunt prevăzători în cheltuirea fondurilor, astfel de proiecte se pot promova cu succes. Trebuie să aducem în viaţa agroturistică tot ce avem specific, ce ne defineşte şi să intrăm în peisajul turistic intern şi internaţional", a completat preşedintele CJ, Ion Cîlea, care menţionează că în vârtejul campaniei electorale s-a pierdut şansa accesării fondurilor europene pe măsura 313.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite