Mii de credincioşi au luat cu asalt bisericile şi mănăstirile din Oltenia care sărbătoresc hramul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Mănăstirea Bistriţa se află moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul
La Mănăstirea Bistriţa se află moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul

Află aici care sunt cele mai cunoscute locaşuri de cult creştin-ortodoxe care sunt sub ocrotirea Maicii Domnului şi de ce sunt ele puncte de atracţie pentru turişti.

Foarte multe locaşuri creştin - ortodoxe din Oltenia sunt puse sub ocrotirea Maicii Domnului . „Printre cele mai cunoscute amintim mănăstirile Polovragi şi Tismana, din judeţul Gorj, Bistriţa şi Frăsinei din judeţul Vâlcea şi Biserica „Madona - Dudu" din Craiova. Azi, 15 august, ele îşi sărbătoresc hramul, de praznicul «Adormirea Maicii Domnului»", a spus Gabriela Popescu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.

Polovragi, în straie de sărbătoare

Aşezată într-un loc pitoresc, la poalele Munţilor Polovragi, în vecinătatea Cheilor Olteţului, Mănăstirea Polovragi este un monument istoric ce datează de peste 600 de ani. În zi de hram, sfântul aşezământ monahal îmbracă haine de sărbătoare, bucuria hramului fiind dublată de un alt eveniment important în viaţa monahală de aici: resfinţirea bisericii mănăstirii, care va fi săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană vor fi date de Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie", al Catedralei Mitropolitane din Craiova, condus de prof. Victor Şapcă.

Tismana, cel mai vechi aşezământ din Ţara Românescă

Un alt aşezământ monahal de tradiţie, considerat cel mai vechi din Ţara Românească, care îşi sărbătoreşte hramul în această zi, este Mănăstirea Tismana, ctitoria Cuviosului Nicodim, reorganizatorul vieţii monahale pe aceste meleaguri. Câteva sute de credincioşi sunt aşteptaţi să treacă astăzi pragul Mănăstirii Tismana. La ceas de sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită la altarul de vară al mănăstirii de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Răspunsurile la strană vor fi date de Grupul Psaltic „Sfântul Nicodim" de la Tismana, al Catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Viaţă monahală ca pe Muntele Athos la Mănăstirea Frăsinei
Pe plaiuri vâlcene, două cunoscute aşezăminte monahale îşi sărbătoresc hramul de praznicul „Adormirea Maicii Domnului".
Mănăstirea Bistriţa, sfânt locaş construit între anii 1492 - 1494 de către boierii Craioveşti, care adăposteşte moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul. De asemenea, Mănăstirea Frăsinei, datează din anul 1710, fiind reconstruită şi rectitorită de Sfântul Ierarh Calinic în 1893, cel care introduce aici reguli de vieţuire monahală specifice Muntelui Athos.

Biserica „Madona-Dudu" şi icoana făcătoare de minuni

La cei peste 400 de ani de existenţă, Biserica „Madona-Dudu" din Craiova este unul dintre cele mai importante locaşuri de cult creştin - ortodox din Cetatea Băniei, cu un important rol cultural şi filantropic în decursul secolelor. Pentru cei care au beneficiat de sprijinul acestui sfânt locaş prin acordarea de burse şcolare şi alte forme de ajutor se numără nume cunoscute precum Constantin Brâncuşi sau Nicolae Titulescu. Numeroşi credincioşi sunt aşteptaţi azi, în zi de hram, să participe la Sfânta Liturghie şi să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Grabnic Ascultătoarea, care se află în acest sfânt locaş.

La Mănăstirea Frăsinei, reguli monahale ca pe Muntele Athos La Mănăstirea Bistriţa se află moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul Mănăstirea Tismana, cel mai vechi aşezământ din Ţara Românescă Mîănăstirea Polovragi, monument istoric ce datează de peste 600 de ani La biserica „Madona-Dudu” se află icoana făcătoare de minuni

Click pe poze pentru a vedea care sunt cele mai importante locaşuri d ecult creştin-ortodoxe din Oltenia care sărbătoresc hramul „Adormirea Maicii Domnului”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite