Ungureanu, avocatul pârâţilor din dosarul munţilor Puru, Galbenu şi Petrimanu, retrocedaţi ilegal în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 1000 de hectare de teren din Petrimanu, Galbenu si Puru ar putea reveni în proprietatea statului. Foto arhiva Adevarul
Peste 1000 de hectare de teren din Petrimanu, Galbenu si Puru ar putea reveni în proprietatea statului. Foto arhiva Adevarul

Cinci dintre proprietarii munţilor Puru, Galbenu şi Petrimanu, munţi retrocedaţi ilegal în baza unor acte “fabricate” de Gheorghe Deaconeasa, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, şi afaceriştii Mircea Basarabă şi Dan Petrulian, au apelat la ajutorul unui cunoscut avocat din Râmnicu Vâlcea pentru a formula întâmpinare la cererea Romsilva de revenire în proprietatea statului a peste 1000 de hectare de teren.

Persoanele chemate în judecată de către Romsilva, prin Direcţia Silvică Vâlcea, au intrat în posesia munţilor în urma cu circa 10 ani, procesele -verbale de punere  fiind emise de comisiilor locale de fond funciar din Malaia şi Voineasa. 

Retrocedarea ilegală a celor 1000 de hectare de teren din Puru, Petrimanu şi Galbenu s-a făcut  în baza unor acte fabricate de Gheorghe Deaconeasa, Mircea Basarabă şi Dan Petrulian. Cei trei au acţionat ca reprezentanţi ai persoanelor fizice chemate în judecată în prezent de Romsilva, despre care au susţinut că ar avea drepturi de proprietate în munţii din nordul judeţului Vâlcea. Potrivit DNA, pentru reconstituirea dreptului de proprietate, Deaconeasa, Basarabă şi Petrulian au falsificat mai multe înscrisuri, ajungând chiar să introducă în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale copia unui contract de vânzare despre care au susţinut că a fost datat în anul 1907. 

Dreptul de proprietate asupra munţilor, stabilit în instanţă 

În luna iulie a acestui an, Direcţia Silvică Vâlcea i-a chemat în judecată pe cei care au pretins că sunt moştenitorii munţilor, acţiunea înregistrată pe rolul Judecătoriei Brezoi având ca obiect constatarea nulităţii proceselor -verbale de punere în posesie şi a titlurilor de proprietate emise în 2006 şi revenirea suprafeţei de 1000 hectare de teren din Puru, Galbenu şi Petrimanu în proprietatea statului. 

Direcţia Silvică a depus cererea de chemare în judecată după ce, în luna mai, Tribunalul Vâlcea (instanţa de fond) i-a condamnat la ani grei de închisoare pe Deaconeasa, Basarabă şi Petrulian în dosarul privind retrocedarea ilegală a munţilor, dosar instrumentat de către DNA.

Prin sentinţa penală nr. 57/2015, magistraţii vâlceni au dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi fals material săvârşite de cei trei. De asemenea, Tribunalul a dispus anularea înscrisurilor falsificate care au stat la baza reconstituirii dreptului de proprietate

Ungureanu, întâmpinare la cererea formulată în instanţă de Romsilva

Urmare a cererii de chemare în judecată înregistrată de către juriştii Direcţiei Silvice, o parte dintre pârâţi au apelat la serviciile unui cunoscut avocat din Râmnicu Vâlcea. Anca Ungureanu, soţia fostului prefect de Vâlcea Petre Ungureanu, îi reprezintă în instanţă pe cinci dintre cei care au pretins că sunt moştenitori ai munţilor.  În apărarea clienţilor săi, reputata avocată invocă excepţia autorităţii de lucru judecat, solicitând instanţei să respingă acţiunea Direcţiei Silvice pe motiv că instituţia a mai solicitat anularea titlurilor de proprietate din Puru, Galbenu şi Petrimanu şi în 2006, dar a pierdut procesele la Judecătoria Brezoi.   

Arhitectul Prădatu, unul dintre proprietari

După retrocedarea ilegală a munţilor, proprietarii au început să vândă terenul unor persoane fizice şi juridice. Sute de hectare de teren au fost achiziţionate de Cascade Empire, de la Mircea Basarabă, în timp ce oameni de afaceri şi politicieni din Vâlcea s-au mulţumit cu câteva hectare. Printre cei care au cumpărat teren în zonă s-au numărat, potrivit fostului şef al Ocolului Silvic Voineasa, Mihail Prădatu, proiectantul domeniului schiabil Transalpina Ski Resort. 

“Ar trebui să tremure şi să răspundă cei care l-au băgat la înaintare cu firma ASPRO să facă ilegalităţi în numele lor şi se ştiu ei care sunt, din perioada 2010-2011. Terenuri a achiziţionat direct de la Basarabă Mircea şi de la proprietarii din PURU pentru anumite oficialităţi din PDL”, a specificat Gheorghe Deaconeasa într-un drept la replică.

În urmă cu două săptămâni, arhitectul vâlcean a fost găsit spânzurat într-un apartament din zona de nord a Municipiului Râmnic Vâlcea. 

Dacă Direcţia Silvică Vâlcea va avea câştig de cauză, iar instanţa va constata nulitatea actelor care au stat la baza reconstituirii dreptului de proprietate în cei trei munţi, toate persoanele care au achiziţionat ulterior teren în Puru, Petrimanu şi Galbenu riscă să rămână fără pământ, chiar dacă unii dintre cumpărători au fost de bună-credinţă. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite