Trei atacuri consecutive ale urşilor, în doar trei zile, în zona Parcului Naţional Cozia. Sătenii sunt în alertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcul din Dângeşti - Berislăveşti judeţul Vâlcea care a scăpat din ghearele unui urs Foto colaj IJJ Vâlcea
Porcul din Dângeşti - Berislăveşti judeţul Vâlcea care a scăpat din ghearele unui urs Foto colaj IJJ Vâlcea

În toiul nopţii, miercuri, 13 iulie, un urs a pătruns într-un sat din comuna Berislăveşti - judeţul Vâlcea, unde a atacat coteţul unor porci.

Este al treilea atac al acestor fiare sălbatice, în trei zile consecutive, în zona montană a judeţului Vâlcea. Toate incidente au fost raportate în jurul Parcului Naţional Cozia. 

Primul eveniment a avut loc luni dimineaţa, în comuna Titeşti din Ţara Loviştei, la nord de parcul menţionat. Un urs a atacat în plină zi o cireadă de vite aflată la păşune. A reuşit să omoare un taur pe care l-a cărat după el zeci de metri, spre pădure

Hăituit de câini a fost nevoit să renunţe la pradă şi să se ascundă. Lătratul câinilor a fost cel care a alertat-o şi pe proprietară care a apucat să vadă ursul fugind spre pădure. Femeia avea să povestească ulterior că a dat drumul vitelor la păscut în jurul orei 5:00 şi apoi a muls vacile. Se întorcea de la centrul de colectare a laptelui când a auzit hărmălaia.

În următoarea zi, în comuna învecinată, Perişani, nu se ştie dacă acelaşi ori alt exemplar de urs a distrus un gard electrificat şi a pătruns într-un adăpost pentru bovine unde a omorât doi viţei. La scurt timp, au apărut şi proprietarii în zonă, ca să dea drumul vitelor la păşunat şi s-au îngrozit când au văzut grozăvia. Este pentru prima dată, avea să declare ulterior pentru „Adevărul” primarul din Perişani, Sorin Leonte, când o sălbăticiune atacă un adăpost.

Apoi miercuri seara, 13 iulie, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, fiara sălbatică a pătruns în satul Dângeşti din Berislăveşti, unde a atacat un coteţ de porci. Fiind o zonă locuită, sătenii au auzit rapid zgomotele şi au intervenit, reuşind să alunge rapid ursul. Un porc a scăpat în acest fel din ghearele animalului sălbatic, cu răni adânci. „Ursul a atacat în această noapte, în Berislăveşti - sat Dângeşti. Au fost anunţate autorităţile locale. ISU Vâlcea a emis Ro-Alert. Echipajul auto este la faţa locului împreună cu viceprimarul localităţii. Ursul a rănit un porc şi a fugit în pădurea din apropierea locuinţei. Jandarmii desfăşoară activităţile menite de alungare a ursului din zonă”, a transmis miercuri noaptea purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vâlcea, George Tacăle.

Şi această situaţie este una în premieră, anul acesta, pentru că, până acum, ursul nu a mai pătruns într-o gospodărie. A mai existat o situaţie similară la finele anului trecut, în cealaltă parte a muntelui, la Perişani, unde de asemenea, un urs a atacat un coteţ de porci din curtea unui localnic. Leşul animalului a fost găsit la jumătate de kilometru depărtare de casă.

Tot la poalele Masivului Cozia, într-o comună învecinată Berislăveştiului, la Sălătrucel, unul sau mai mulţi urşi au atacat în mai puţin de o săptămână, în luna iunie, patru localităţi în care au omorât patru vaci şi au rănit alte două.

În toate situaţiile s-a cerut ajutor prin 112, au fost trimise în zonă patrule de jandarmi, a fost chemat paznicul de vânătoare şi s-au întrunit comisii, fiind emise mesaje Ro-Alert. La Berislăveşti a fost unicul caz în care legislaţia ar fi permis împuşcarea ursului, având în vedere că incidentul a avut loc în intravilan.

Perişani şi Titeşti sunt două comune din Ţara Loviştei aflată în extremitatea de vest a Făgăraşului, la nord de Parcul Naţional Cozia. Berislăveşti şi Sălătrucel sunt alte două comune vâlcene situate la poalele munţilor, în partea de sud est a parcului.

În restul localităţilor, localnicii şi autorităţile trebuie să facă diligenţe către ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos pentru a permite vânarea animalulului / animalelor, conform unei directive europene din 2016 prin care ursul a fost considerată specie protejată pe cale dispariţie şi prin care s-a interzis recoltarea sa. Acest lucru se poate face doar printr-un ordin de ministru.

Silvicultorii vâlceni atrag însă atenţia că în ultimii ani ursul s-a înmulţit extrem de mult şi că s-a învăţat cu hrana obţinută facil din satele de munte, unde aceasta există din belşug. Prin urmare, astfel de atacuri vor continua. Este doar o chestiune de timp până când vor exista incidente directe între urs şi om.

Vă mai recomandăm şi:

Dramele muntenilor terorizaţi de urşi: „Creştem animale pentru fiarele sălbatice” FOTO VIDEO

Taur omorât de un urs în Ţara Loviştei. Proprietarii au alertat autorităţile abia câteva ore mai târziu VIDEO

 

Încă doi viţei omorâţi de urs în Ţara Loviştei. Fiara a rupt gardul electrificat şi a atacat în grajd VIDEO

Localitate din Vâlcea, terorizată de urşi: patru atacuri şi tot atâtea vite ucise, iar alte două animale, rănite

FOTO Motivul pentru care zeci de vâlceni nu au primit despăgubiri, deşi animalele sălbatice le-au distrus culturile şi fermele

Paradox de România: uliţe moderne care se opresc în drumul principal, asfaltat cu „porţia“, la jumătate VIDEO 

FOTO VIDEO Probleme cu sălbăticiunile. Urşii au ucis zeci de animale, iar beneficiarii de ajutoare sociale sunt puşi să păzească recoltele agricole de mistreţi

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite