SJU Vâlcea, acreditat pentru prelevarea de organe. Cine sunt specialiştii vâlceni care fac parte din echipa medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de prelevare din cadrul SJU Valcea a fost acreditat in data de 3 februarie 2016. Foto arhiva Adevarul
Centrul de prelevare din cadrul SJU Valcea a fost acreditat in data de 3 februarie 2016. Foto arhiva Adevarul

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Râmnicu Vâlcea este al doilea spital din Oltenia acreditat să preleveze organe de la persoane aflate în moarte cerebrală.

Prelevarea de organe de la un singur pacient poate dura până la 12 ore şi se poate face doar după ce medicii efectuează câteva teste şi constată lipsa activităţii cerebrale.  După mai multe electroencefalograme(n.r.- diagrama activităţii electrice a creierului), donatorului de organe i se fac analize de sânge pentru a se stabili dacă este sau nu purtător al virusului hepatic  C  sau dacă prezintă alte afecţiuni medicale.  După parcurgerea acestor paşi, medicii vâlceni solicită acordul familiei pentru a preleva organe. În cazul în care răspunsul este unul afirmativ, se anunţă Agenţia Naţională de Transplant şi se caută un pacient compatibil cu donatorul. 

„În momentul în care un pacient intră în moarte cerebrală, din diverse motive,  se fac nişte teste, nişte analize de compatibilitate. Întregul poces durează între şase şi douăsprezece ore. Abia apoi se anunţă Agenţia Naţională de Transplant şi sunt prelevate organele”, explică Dan Ponoran, managerul SJU Vâlcea. 

Din comisia de prelevare constituită la nivelul SJU Vâlcea  vor face parte doi medici primari în cadrul ATI- Vitalie Moroşanu şi Nicolae Popescu, Iulian Sanda-medic specialist în neurologie, chirurgul Ovidiu  Ignat -şeful secţiei Chirurgie din cadrul SJU Vâlcea şi Radu Popescu-medic primar în chirurgie generală. 

Mii de români pe lista de aşteptare 

Datele oficiale arată că românii nu se înghesuie să devină donatori de organe post-mortem şi să se înscrie în Registrul naţional al donatorilor de organe, ţesuturi şi celule. De când a fost înfiinţat registrul,  o singură persoană din judeţul Vâlcea a mers la notar în ultimii ani, pentru a declara în scris că este de acord să salveze viaţa unui alt om, în cazul în care intră în moarte cerebrală.

Pe de altă parte, medicii nu pot recolta organe fără acordul familiei donatorului, iar echipa de prelevare constituită la nivelul SJU Vâlcea va trebui, în primul rând, să-i convingă pe aparţinători să accepte donarea. 

Conform unei statistici realizată de Agenţia Naţională pentru Transplant, în 2014, în România s-a cerut acordul pentru prelevare de organe de la 284 de familii, din care 63 au refuzat categoric  ca rudele intrate în moarte clinică să devină donatori. La 31 decembrie 2014, peste 4000 de români aşteptau să primească un rinichi, iar alte 615 persoane au fost trecute pe lista de aşteptare pentru un transplant hepatic. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite