Cristina Buşe,10 la Matematică şi Fizică, la BAC: Nu pot să plec din România, sunt foarte ataşată de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Buşe, eleva de la „Lahovari” care a obţinut nota 10 la matematica si fizica, la bacalaureat
Cristina Buşe, eleva de la „Lahovari” care a obţinut nota 10 la matematica si fizica, la bacalaureat

Elevă la „Alexandru Lahovari", cel mai renumit colegiu din Vâlcea, tânăra vrea să urmeze Automatica, la Politehnică, în Bucureşti şă să îmbrăţişeze o carieră academică.

Cristina Buşe, elevă în clasa a XII-a A la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari" din Râmnicu Vâlcea, la profilul matematică-informatică, a obţinut o notă foarte bună la examenul de bacalaureat. 10 la Matematică, 10 la Fizică şi nouă la Limba română. Pentru nota de la Limba română a făcut contestaţie, considerând că textul de argumentare despre calităţi, din opera lui Lucian Blaga, este notat subiectiv cu „patru puncte pentru scris bine şi două puncte pentru mai puţin scris bine". „Este foarte posibil ca eu, ca elev, să nu cad pe aceeaşi lungime de undă cu profesorul corector, să avem alte păreri", spune Cristina. Deşi bine pregătită, participantă la numeroase Olimpiade Naţionale la Fizică, Cristina afirmă că a avut emoţii fireşti la un astfel de examen crucial din viaţa ei. „Pentru mine subiectele au fost uşoare. Am învăţat nu pe ultima sută de metri, ci am fost un elev bun de când m-am dus la şcoală. După ce voi primi diploma de bacalaureat mă voi înscrie la Automatică, la Politehnică, la Bucureşti. Nu, nu pot să plec din România pentru că sunt foarte ataşată de părinţi, nu pot să-i las şi simt că nu aparţin altei culturi. Am fost , în vacanţă, în Franţa, Anglia. Sunt popoare civilizate, cu un grad ridicat de cultură, dar simt că nu le aparţin. Felul lor de a gândi, cultura lor, sunt diferite faţă de ale noastre", spune adolescenta care mai are câteva săptămâni de foc până îşi va permite o scurtă relaxare. Ea îşi vede viitorul, în România, legat de o carieră academică. Cristina mai are o soră, cu un an mai mică, tot „lahovaristă". Mama ei lucrează ca economist la o societate comercială, iar tatăl este poliţist.


Lahovari, bastionul performanţelor


Profesorul de matematică al Cristinei, care este şi directorul Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari" este un dascăl de nota zece, perceput ca fiind foarte realist în ceea ce priveşte sistemul educaţional de la colegiul pe care-l păstoreşte, colegiul care a obţinut cea mai mare medie de promovabilitate, de 94 %, la acest examen de bacalaureat. „Seriozitatea este una dintre condiţiile de bază ale performenţei elevilor. Colectivul de profesori de la Lahovari este de apreciat. Niciodată nu ne mulţumim cu rezultatele şi vrem mai mult, iar derapajele le corectăm din mers. Nu există o formulă standard a performanţei. Să-ţi doreşti să-i înveţi carte pe elevi şi să-ţi iubeşti meseria de dascăl, asta contează. Colaborarea cu părinţii este concentrată doar pe cazurile elevilor problemă. Acolo unde copiii obţin peste nouă, nu are rost să-i chemi pe părinţi la şcoală. Nu sunt adept al interviurilor, aşa cum fac diverşi profesori care se laudă cu fel de fel de programe, iar la examene elevii obţin note foarte proaste", a spus prof. Constantin Drugan, directorul colegiului. Din cei 209 elevi de la Lahovari care au dat bacalaureatul, doar 13 au picat. Cât despre „pragmatismul" său, profesorul Drugan a militat pentru o selecţie foarte bună a profesorilor. Cât despre elevi, ţinuta la Lahovari a fost mereu catalogată prin rigurozitate, frumuseţea fiind una a vârstei, pentru toţi elevii. „Lahovariştii" nu au avut „dezlegare" de la conducerea şcolii la „Conflictul liceelor", pe motivul eliminării tentaţiilor consumului de alcool. „Cât despre matematică, o muncă de ani şi ani de zile se face cu creionul în mână şi nu cu calculatorul", este de părere directorul colegiului.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite