Copiii olteni, prinşi tot mai des la furat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furturile săvârşite de copii au devenit tot mai frecvente
Furturile săvârşite de copii au devenit tot mai frecvente

Sărăcia, educaţia precară şi neglijenţa manifestată de mulţi părinţi fac ca furturile în rândul minorilor să fie tot mai numeroase.

Numărul copiilor vâlceni care fură creşte tot mai mult. „În anul 2011 au fost implicaţi în fapte penale 372 de minori, faţă de 274 de minori cercetaţi în anul 2010", se spune într-o statistică a Biroului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Poliţiei Vâlcea. Se fură atât de la oraşe, dar mai mult din zonele rurale. „Cazul minorului de la Sineşti, dar şi cel al tânărului din Râmnicu Vâlcea care ameninţa cu ajutorul unui pistol pe elevi şi le fura banii sau telefoanele mobile, sunt cele mai elocvente", a spus cms. şef Marius Dascălu, adjunctul şefului Poliţiei Vâlcea. Elvis Ionuţ Brătoiu, de 15 ani, din Sineşti, a fost arestat în luna ianuarie fiind implicat în zeci de furturi şi tâlhării. „Era lipsit de orice educaţie, iar dacă tatăl lui a furat, şi el a făcut la fel. A terorizat tot satul, iar localnicilor le era frică de el. Un sătean care l-a prins l-a furat, s-a trezit cu fânarul în flăcări, incendiat de minor. Acum, că atât el cât şi fraţii lui au fost arestaţi, s-a aşezat liniştea în sat. Pare greu de crezut, dar este foarte adevărat! Când un localnic a mers să înmormânteze o persoană dragă, a găsit cavoul plin cu drujbe, polidiscuri, scule,  furate de minor", a spus primarul localităţii Sineşti, Mihai Rusie.


Şobo pistolarul


Ştefan Cârstea (15 ani), zis Şobo, din Râmnicu Vâlcea, a fost arestat, tot în ianuarie 2012, pentru că tâlhărea copii cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, folosindu-se de un spray lacrimogen şi un pistol cu aer comprimat. Poliţiştii i-au probat 12 tâlhării şi trei furturi comise atât noaptea cât şi ziua. „Mergea la şcolile unde avea prieteni şi cum vedea un copil mai bine îmbrăcat, era ochii pe el şi îl tâlhărea, ameninţându-l cu pistolul pe care-l cumpărase cu 200 de lei", a spus cms. şef Alexandru Părăuşeanu, de la Poliţia Râmnicu Vâlcea. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea spune că sunt mai mulţi copii identificaţi ca autori de furturi pentru că a crescut claritatea instrumentelor de monitorizare. „O altă explicaţie a numărului mare de infracţiuni comise de tineri este aceea că a crescut şi numărul celor care îşi neglijează rolul de părinte şi asta ca urmare a stresului zilnic legat de asigurarea nivelului de trai. A crescut numărul celor care pleacă în străinătate şi îşi lasă copilul nesupravegheat corespunzător", a spus Dana Sandu, pisholog la ISJ Valcea. „A crescut numărul furturilor mărunte, cu prejudicii mici. La aceste aspecte îşi spune cuvântul lipsa de educaţie, starea de sărăcie, anturajele din oraşe. De multe ori mergem pe ideea că aceşti copii pot fi recuperaţi dacă rămân în libertate. În cazul în care se ajunge la măsuri privative de libertate, universul concentraţional în care sunt inlcuşi nu este unul prielnic, care să le ofere şansele recuperării", a mai spus cms. şef Marius Dascălu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite