Distracţia din parcurile de sub pământ: cele mai frumoase saline din România. Ce pot face turiştii care ajung la mare adâncime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căutate în trecut doar de de românii care suferă de afecţiuni respiratorii, salinele din România tind să se transforme acum în adevărate parcuri subterane. O porţie de sănătate vine la pachet cu multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber: cinematografe 3D, ştranduri sau parcuri de aventură.

Salina Turda

Situată în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, salina se numără printre cele mai spectaculoase locuri din lume, fapt ce a atras în zonă turişti din toate colţurile lumii. Exploatarea sării a fost sistată în anul 1932, dar salina a fost redeschisă în scop turistic după Revoluţie şi se numără în prezent printre cele mai apreciate obiective turistice din judeţul Cluj.

Cei care coboară în subteran au numneroase posibilităţi de petrrecere a timpul liber. Curajoşii pot urca în “roata panoramică” pentru a admira stalactitele din sare sau pot face o plimbare cu barca pe lacul din fosta mină Terezia. La fel de spectaculoasă este şi Mina Rudolf, cu cele 172 de trepte, utilajele medievale păstrate în subteran, unice în Europa, cum ar fi moara de sare şi fierăria.

Salina Turda.Foto Realitatea.net

turda

Salina Praid

În judeţul Harghita, la circa 120 de metri sub pământ, funcţionează o bază de agrement modernă-locul perfect pentru a petrece câteva ore împreună cu cei mici. În timp ce adulţii se pot relaxa la restaurantul sau crama din subteran, copiii îşi pot testa abilităţile în parcul de aventură, dotat inclusiv cu tiroliană. Cei care nu au chef de mişcare îşi pot petrece timpul la cinematograful 3D, la magazinul de suveniruri şi produse naturiste, ori în bisericuţa subterană. În 2009, salina din Harghita a fost cea mai vizitată din România (peste 200 000 de vizitatori). 

Slănic Prahova

Salina Slănic este cea mai mare din Europa ca dimensiune, cu un volum de sare excavată de aproape trei milioane de metri cubi. Obiectivul turistic şi de sănătate situat la aproximativ 40 de kilometri distanţă de Ploieşti este cunoscut în prezent drept locul cu cel mai pur aer de pe planetă. Cavităţile formate după excavarea sării, 14 la număr, au dimensiuni impresionante şi adăpostesc un sanatoriu cu 50 de locuri, mai multe terenuri de sport şi carting, locuri de joacă pentru copii, o sală de mese şi o zonă special amenajată pentru expoziţii, concerte şi concursuri. Vizitatorii au nevoie de două ore pentru a străbate la pas salina situată la o adâncime de peste 200 de metri. 

salina slanic foto adevarul

Salina Târgu Ocna 

Situată în inima Moldovei, în judeţul Bacău, salina este singura din ţară care şi-a diversificat serviciile turistice odată cu amenajarea la suprafaţă a unui ştrand cu apă sărată şi a câtorva terenuri de sport. Cei care ajung în Târgu Ocna pentru a-şi trata afecţiunile respiratorii pot coborî zilnic în subteran, în intervalul 07.00-15.00. Baza de agrement, situată la o adâncime de 240 de metri, oferă condiţii optime pentru relaxare, mişcare şi tratarea afecţiunilor respiratorii.

Saline moderne în România. Salina de la Târgu Ocna

Salina Ocnele Mari

Salina din Ocnele Mari, cel mai nou obiectiv turistic subteran amenajat de Salrom, are o suprafaţă totală 30 000 de metri pătraţi şi oferă numeroase facilităţi vizitatorilor. Salina din judeţul Vâlcea a fost prevăzută cu spaţii de relaxare, sală de fitness, terenuri de sport, cinematograf, restaurant şi cramă şi spaţii de joacă pentru copii. În parcul turistic subteran amenajat la 225 metri faţă de nivelul mării un loc aparte îl ocupă bisericuţa ce poartă hramul Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor. 

Saline moderne în România. Salina Ocnele Mari
Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite