Râmnicu Vâlcea: Zilele Europene ale Patrimoniului, marcate la Castrul Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sala de Conferinţe a Complexului Cultural „Sfântul Antim Ivireanul" din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului s-a dat sartul Zilelor Europene al Patrimoniului cu simpozionul ,,Conservarea patrimoniului vâlcean - factor de păstrare a identităţii culturale".

Cuvântul de deschidere a fost rostit de Florin Epure, director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea. La eveniment au participat stareţi ai mănăstirilor din eparhie, istorici, arhitecţi, elvi de la Semninarul Teologic, cercetaşi etc.În cadrul simpozionului au fost discutate problemele cu care se confruntă patrimoniul cultural din judeţ, măsurile de protejare ale acestuia şi rezultatul ultimelor cercetări arheologice. Au prezentat comunicări Prof. Claudiu Tulugea - Programul de inventariere şi delimitarea a siturilor arheologice şi monumentelor istorice din judeţul Vâlcea în anul 2010; Arhg. Mariana Iosifaru, Ionuţ Tuţulescu şi Ovidiu Părăuşanu - Noi cercetări arheologice efectuate în judeţul Valcea; Arh. Cristina Miu, Cristinel Vlad şi Dan Paraschiv - Conservare şi punere în valoare vestigii în parcul Mircea cel Bătrân; Ligia Rizea - S.O.S. Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" din Ocnele Mari; Inspector Adriana Popa - Obiectivele Inspectoratului de Poliţie în vederea protejării patrimoniului cultural naţional Locotenent-colonel; Gherghina Doru - Măsuri de urgenţă şi evaluarea pagubelor după seisme la obiectivele de patrimoniu. A fost vernisată expoziţia de carte veche, din fondul de patrimoniu al Arhiepiscopiei Râmnicului.

image

Actiune de ecologizare la Castrul Roman

După simpozion cercetaşii au curăţat spaţiul din jurul Castrului roman Arutela, din "Poiana Bivolari", localitatea Păuşa - Călimăneşti. Seara au aprins torţe, au făcut un foc de tabără şi au fost vizionate proiecţiile filmelor „Dacii" şi „Columna".
Ieri, 19 septembrie, tot la Castrul Arutela, a avut loc un complex de manifestări cultural - artistice: "ARUTELA REDIVIVUS" (colocviu privind istoria castrului Arutela şi a Limesului Alutanus, tabară de creaţie artistică, jocuri şi concursuri).
Castrul Arutela a fost ridicat, conform inscripţiilor de fondare descoperite la Arutela, în perioada domniei lui Hadrian, în anul 138, de către o unitate de arcaşi sirieni, din ordinul lui Titus Flavius Constans, guvernatorului Daciei Inferior. Castrul a fost părăsit datorită unei revărsări neobişnuite a Oltului, care a afectat, aşa cum am arătat mai sus, o importantă parte a sa.Pentru supravegherea defileului Oltului, romanii au amplasat pe lângă tabăra militară de la Arutela şi un turn de supraveghere pe înălţimea cunoscută sub numele de piscul lui Teofil din imediata apropiere a castrului
„Avem încă un patrimoniu bogat şi variat. Urmele trecutului sunt deopotrivă repere în peisajul nostru, surse de învăţare despre cei care au fost, locuri de recreere şi delectare, care contribuie la calitatea vieţii noastre, ca parte integrantă a mediului nostru de viaţă.
Mănăstirile şi schiturile vâlcene, ctitorii voievodale, clericale sau boiereşti sunt capodopere ale artei şi arhitecturii româneşti care poartă amprenta celor mai importante evenimente ale istoriei noastre" a declarat de Florin Epure, director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite