Râmnicu Vâlcea: Zeci de blocuri riscă să pice în cazul unui cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bloc cu risc seismic pe strada Antim Ivireanul
Bloc cu risc seismic pe strada Antim Ivireanul

Doar trei blocuri au trecut printr-o expertiză tehnică acum 10 ani . Celelalte clădiri  cu risc nu au fost expertizate şi nici nu se cunoaşte gradul de expunere la pericol.

Sute de râmniceni trăiesc în blocuri ce ar putea să se dărâme la primul cutremul mai puternic, Potrivit datelor furnizate de Consiliul Judeţean Vâlcea, în municipiu sunt inventariate nici mai mult, nici mai puţin decât 26 de clădiri cu risc seismic. Din acestea, doar trei au fost expertiuzate pentru a se cunoaşte în detaliu gradul de expunere la pericol în cazul unui cutremur. Restul sunt doar imobile despre care se ştie că ar putea fi afectate grav de un seism, dar nu gradul în care acestea prezintă risc. „Expertizele pentru cele trei blocuri au fost făcute în 2001 de o firmă de profil din Craiova. Este vorba de blocurile 6A de pe Antim Ivireanul, G3 de pe Grigore Procopiu şi A6 din Ostroveni. Acesta din urma a fost încadrat în clasa a II-a de risc seismic", explică Ion Stanciu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, autoritatea care are în atribuţii şi expertizarea blocurilor cu probleme. Ion Câlea, preşedintele CJ spune că din cauza lipsei banilor nu s-au mai putut face expertize. „Anul trecut i-am rugat pe primari să prevadă pentru bugetul din 2010 bani pentru a inventaria măcar construcţiile cu probleme. Consolidarea e deja o problemă foarte mare, pentru că banii ar trebui să vină de la Ministerul Dezvoltării Regionale", spune preşedintele CJ.


Consolidare costisitoare


La Râmnicu Vâlcea bulinele roşii nu au fost afişate pe blocuri deoarece legea spune că acest gen de avertisment se aplică doar pe blocurile construite înainte de 1940, arată experţii Inspectoratului Teritorial în Construcţii Vâlcea. Tot ei spun că responsabilitatea expertizelor seismice revine asociaţiilor de proprietari, însă acestea sunt operaţiuni costisitoare. La fel de costisitare sunt şi lucrările de consolidare, plătite de guvern dar cu ţârâita şi după avize ce se pot prelungi până la următorul cutremur.


Consolidarea e deja o problemă foarte mare, pentru că banii ar trebui să vină de la Ministerul Dezvoltării Regionale", Ion Câlea, preşedinte CJ.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite