Râmnicu Vâlcea: Voluntarii au adunat munţi de gunoaie de pe Valea Lotrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Voluntarii au adunat munţi de gunoaie de pe Valea Lotrului
Râmnicu Vâlcea: Voluntarii au adunat munţi de gunoaie de pe Valea Lotrului

Cu saci şi mânuşi din plastic, elevii au pornit pe urmele celor care nu respectă natura. „Recolta” a fost substanţială, peste 30 de saci de deşeuri de tot felul fiind adunaţi în câteva ore.

Timp de trei zile, începând de ieri, elevii voluntari ai centrului Europe Direct Vâlcea au paticipat la un semniar pe teme de mediu organizat la o pensiune din staţiunea Voineasa. Tinerii au luat iniţiativa şi au pus la punct o acţiune de ecologizare a râului Lotru, în zona în care se află pensiunea. „Pe lângă toată teoria pe care o susţinem în seminarii important este să şi punem în practică ceea ce îi învăţăm pe cei tineri. De aceea, fiecare acţiune legată de mediu este însoţită de o ecologizare”, spune Dana Rădulescu, coordonatorul Centrului Europe Direct Vâlcea. Cu mic cu mare, eleviii s-au înarmat cu mănuşi şi saci de plastic şi au pornit în căutarea gunoaielor lăsate în urmă de turişti. Nu au trebuit să caute prea mult, cei 19 voluntari prezenţi ieri Voineasa reuşind, în numai câteva ore să strângă un veritabil munte de gunoi.


Zonele de campare, luate la puricat
„Noi  încercăm să îi conştientizăm pe turişti despre cât de important este să lase natura curată după ce pleacă de la camping. Am adunat saci întregi de deşeuri: sticle de plastic, cutii de conserve, pungi chiar şi pamperşi folosiţi”, povesteşte Alexandru Paranţucă, voluntar ED. Timp de trei ore, tinerii dar şi trainerii veniţi la voineasa au reuşit să adune zeci de saci cu deşeuri atât de pe malurile râului Lotru cât şi de pe drumul ce însoţeşte cursul de apă. Gunoailele vor fi ridicate în zilele următoare de către o societate de salubrizare, parteneră a proiectului.


Şi-a serbat ziua adunând după turişti


Roxana Nedeluş şi-a serbat ieri ziua de naştere adunând deşeurile lăsate în urmă de către turişti. Tânăra, care a împlinit 18 ani povesteşte: „Nu mă deranjează. Important este ca mesajul nostru să ajungă acolo unde trebuie şi oamenii care vin la camping pe Valea Lotrului să înţeleagă că ar fi de dorit să îşi îşi ia gunoiul în pungă, pentru a nu fi nevoie ca liceenii să adune în urma lor”. Pentru că şi-a sacrificat ziua de naştere alături de colegii ei voluntari, aceştia din urmă i-au făcut o surpriză şi anume un tort de ciocolată din care au savurat cu toţii.  „Ar trebui ca în locurile în care voluntarii au făcut ecologizare să punem câte o plăcuţă pe care să scrie acest lucru. E important ca oamenii să afle că a trebuit să vină copiii de la Râmnicu Vâlcea pentru a le face curat în bătătură. La fel şi cu autorităţile locale, care ar trebui să ştie ce fel de acţiuni se fac pe Valea Lotrului”, spune Sanda Constantinescu, director al Bibliotecii Judeţene, partener al proiectului celor de la ED.


Primii paşi în proiecte de mediu


Până marţi, tinerii care participă la seminarul „Ai grijă de mediu” vor învăţa despre importanţa consevării naturii, despre încălzirea globală, lipsa apei  ori despre rolul pe care îl are poluarea în dezastrele naturale. Cei 19 voluntari vor învăţa cum se face un proiect de mediu de la Silvia Petre,  preşedintele Asociaţiei ProXpert, de asemenea partener al seminarului. În acţinea lor de protejare a mediului, tinerii voluntari au avut ca principal partener media Adevărul de Seară , ediţia de Râmnicu Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite