Râmnicu Vâlcea:Staţiunile turistice Voineasa şi Vidra pot fi salvate cu aproximativ 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea:Staţiunile turistice Voineasa şi Vidra pot fi salvate cu aproximativ 10 milioane de euro
Râmnicu Vâlcea:Staţiunile turistice Voineasa şi Vidra pot fi salvate cu aproximativ 10 milioane de euro

   Cele două staţiuni din nordul judeţului au fost lăsate în ultimii ani, în paragină. Ele pot fi redate circuitului turistic după ce infrastructura din zonă se va dezvolta cu bani europeni, ori fonduri de la Ministerul Turismului. 

   Autorităţile vâlcene încearcă să revigoreze turismul din zona de nord a judeţului cu ajutorul unui proiect cu finanţare europeană denumit „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa”. Proiectul a fost realizat de Direcţia de Programe Externe din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, împreună cu primăria Voineasa.


  „StaţiunileVoineasa şi Vidra sunt întru-un con de umbră”

  Proiectul prevede pârtii de schi cu instalaţii de producere a zăpzii artificiale


   Pentru ca proiectul să se poată realiza, mai mulţi oameni din comunele Voineasa şi Vaideeni care erau proprietari de terenuri au donat gratuit pământurile pentru realizarea a două pârtii de schi. „Pe lângă pârtiile de schi vor fi construite instalaţii de transport pe cablu pentru persoane, echipamente pentru producerea zăpezii artificiale, instalaţii pentru iluminatul nocturn. Va fi valorificată şi apa lacului Vidra, iarna pentru patinaj şi vara pentru ieşiri cu vaporaşele. Valoarea totală a proiectului e de aproximativ 10 milioane de euro”, a declarat Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea. Şeful judeţului l-a rugat pe secretarul de stat Fifor să intervină pe lângă Ministerul Turismului pentru a obţine finanţarea proiectului mai repede, ca să nu se mai aştepte după banii europeni. „Suntem în fază avansată cu proiectul şi am dori ca sursa de finanţare să fie din fondurile Ministerului Turismului. Avem lacul Vidra care poate fi valorificat atât, iarna cât şi vara, şi investiţia va fi recuperată. Noi putem demara lucrarea în 2010 dacă avem bani şi în aproape doi ani, totul ar fi gata”, a explicat Câlea. Preşedintele CJ a mai susţinut că fondurile europene care vin mai târziu pentru proiect vor fi utilizate pentru alte lucrări. Mihai Viorel Fifor a promis că, în următoarele două săptămâni, în zonă va ajunge şi ministrul turismului, Elena Udrea ca să vadă exact despre ce e vorba.

 Drumul naţional care trece prin zonă e plin de gropi şi pe o porţiune neasfaltat


  Turismul în zonă a ajuns în paragină şi datorită drumului naţional, DN7A, care între Vidra şi Obârşia Lotrului este neasfaltat, iar pe o porţiune este plin de gropi. DN7A face legătura între Vâlcea şi Petroşani. „Eu cred că drumul va fi adus la standardele europene. Toţi doresc ca acest drum să arate bine şi o să am o întâlnire cu reprezentanţii Regionalei de Drumuri Craiova. Odată ce el va fi gata va aduce un plus de valoare acestei zone”, a explicat Fifor. O altă problemă în zonă o reprezintă defrişările masive. Prefectul Remus Grigorescu a primit dispoziţie de la Fifor să formeze un grup de lucru cu poliţia şi jandarmii care să ia măsuri pentru a mai reduce acest fenomen.  

    Mihai Viorel Fifor, secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a vizitat judeţul, joi şi vineri, fiind preocupat, cel mai mult de relansarea turismului vâlcean. „Obârşia Lotrului este un loc din care o să pornească un proiect ambiţios de dezvoltare a turismului realizat de autorităţile locale şi judeţene. Din păcate, staţiunile Voineasa şi Vidra sunt în ultimii ani într-un con de umbră. Acum se încearcă redarea lor în circuitul turistic. Pentru acest judeţ  viitorul dezvoltării economice ţine de dezvoltarea turistică. Vâlcea are toate genurile de turism de la cel monahal până la cel balnear. Dacă proiectul acesta reuşeşte o să avem şi turism de iarnă cu pârtii de schi”, a declarat Fifor, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite