Râmnicu Vâlcea: Marian Vierescu tratează albinele cu ceai de sunătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Marian Vierescu tratează albinele cu ceai de sunătoare
Râmnicu Vâlcea: Marian Vierescu tratează albinele cu ceai de sunătoare

    La 14 ani a găsit într-o scorbură un roi de albine, l-a înmulţit şi acum are peste 100 de stupi. Deşi nu pleacă în pastoral, face anual cam o tonă de miere.


    Pasiunea lui Marian pentru miere vine din copilărie, când a văzut primul stup de albine la verişorul său. La un an după ce a avut primul contact cu apicultura, în timp ce  colinda locurile din zona sa natală, Marian a găsit un stup într-o scorbură de copac. „Eram cu verşorul meu, care mai ştia câte ceva despre albine. M-a ajutat să îl duc acasă, l-am înmulţit şi aşa am pornit în această aventură cu miere”, îşi aminteşte Marian. Chiar dacă a citit câteva cărţi despre apicultură, încercând să desluşească secretele apiculturii, Marian este de părere că numai din propriile greşeli poţi învăţa cum să ai succes în această branşă. „Trebuie să vezi cu ochii tăi cum lucrează albinele, să le înţelegi. Dacă ţi-e frică de ele, nu poţi să faci faţă în această meserie. Ele te simt dacă ţi-e teamă” ne dezvăluie apicultorul. Pentru că lucrează ca operator la sondele unei companii cunoscute pentru extragerea petrolului, Marian nu are timp să plece cu stupii în pastoral. Cu toate acestea, este mulţumit cu mierea care o obţine în fiecare an. „Este cea mai profitabilă afacere din agricultură la ora actuală. Anul acesta am produs aproximativ 1.000 de kilograme de miere, fără să plec cu ele din gospodărie” spune Marian.
 
 Ceaiurile de sunătoare, alimentatori pentru albine

   Nu trece zi în care apicultorul să nu se ducă să-şi vadă stupina din spatele casei, unde are grijă ca albinelor să nu le lipsească nimic. „Şi albinele au bolile lor, dacă nu le îngrijeşti, mor. Nu este recomandat să împrumuţi faguri de la alţi apicultori pentru că rişti să iei vreun virus care îţi poate distruge toată afacerea. Am păţit într-un an ceva de genul asta şi am pierdut foarte mulţi stupi” ne povesteşte Marian. El preferă să se apeleze la leacurile mai naturiste pentru a îngriji micile vietăţi, noile norme ale Uniunii Europene fiind foarte stricte în acest sens. „Eu le dau albinelor ceaiuri de sunătoare şi de coada şoricelului, sunt alimentatori pe care îi bag în stup” explică Marian.

 Dacă le iubeşti, nu te atacă niciodată


  Despre micuţele insecte, Marian ar vobi ore-n şir, pentru că i-a plăcut să studieze cu de-amănuntul „istoria” lor. „Actualele albine au un strămoş comun şi anume albina africană. Acestea au migrat unele către Europa, iar altele către Asia Centrală. Brazilienii au încrucişat albina africană cu cea europeană şi a rezultat albina-hibrid, care producea multă miere, dar care era foarte agresivă, spunându-i-se albina ucigaşă. În SUA 2.000 de oameni au căzut victime albinelor ucigaşe. La noi, albinele nu sunt aşa de... vehemente şi dacă le iubeşti, ele te simt şi nu te atacă niciodată”, a spus apicultorul.

 Întrebări şi răspunsuri

Ce trebuie să faci pentru a avea o producţie cât mai mare de miere?
M.V: Este indicat să mergi pe familii de albine puternice, cu mărci tinere. Dacă le hrăneşti bine iarna, devin mai puternici primăvara, iar cu cât e familia mai populată, au mai multă putere de a lucra şi astfel producţia este mai mare.

Cat timp petreci pe zi în compania albinelor?
M.V.: Având în vedere că am de îngrijit peste o sută de stupi, pot sta şi până la cinci ore pe zi. În funcţie de timpul pe care îl am, verific fiecare stup în parte, pentru că pot apărea probleme oricând. Ca să-ţi meargă bine, trebuie să îşi placă foarte mult această meserie.

 Ce-i place
Marian iubeşte foarte mult animalele şi caii. „Ador să călătoresc, să descopăr cât mai multe lucruri noi” mai adaugă  Marian.

 Ce nu-i place
„Nu suport ţigările sau băutura şi nici oamenii care duc o viaţă destrăbălată. De asemenea, nu îmi plac persoanele care nu au onoare şi cei ce nu se ţin de cuvânt când promit ceva” a menţionat Marian.

Profil
Născut: 22 iunie 1968, Drăgăşani
Educaţie: Şcoala profesională la Întreprinderea de Piese Turnate Aluminiu şi Pistoane Auto, Slatina
Experienţă: 22 de ani în apicultură
Familie: căsătorit, 2 copii

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite