Râmnicu Vâlcea: Eufrosina Vicşoreanu a lucrat ceramică pentru Regele Mihai şi familia Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Eufrosina Vicşoreanu a lucrat ceramică pentru Regele Mihai şi familia Ceauşescu
Râmnicu Vâlcea: Eufrosina Vicşoreanu a lucrat ceramică pentru Regele Mihai şi familia Ceauşescu

    Farfuriile, castroanele, cănile, oalele şi ulcelele care le-a creat au fost vândute în toată Europa şi în America.


      „M-am născut în atelierul de olărit. Acolo m-a făcut mama. Probabil că de aceea am şi iubit foarte mult ceramica”, aşa îşi începe povestea, Eufrosina Vicşoreanu, cea mai renumită meşteră ceramistă din judeţul Vâlcea. S-a născut din părinţi care ştiau să modeleze argila care se găsea doar în dealul Ulmetului de lângă Horezu. „De mică mi-a plăcut să modelez lutul. Am fost trei fraţi şi doar eu am învăţat să fac ceramică. Şi am mai luat şi soţ olar. Când eram eu mică se lucra totul la mână. Era mult mai greu, nu ca astăzi. Şi lutul se prepara greu”, îşi aminteşte femeia care lua materia primă din dealul Ulmetu, aşa cum face şi acum. Pământul era tăiat cu o cuţitoaie şi pus într-un vas la macerat, cu apă. Apoi era jucat bine în piciore şi frâmântat cu mâinile. Se lăsa apoi să dospească precum o cocă. Pe urmă era modelat. Din mâinile oamenilor lutul lua forma vaselor  care erau puse la zvântat câteva zile, arse apoi în cuptor, date cu zmalţ şi decorate.  

   „Cred că am lucrat, mii de vase la viaţa mea”


    „Am fost printre primele femei care au decorat ceramica. Fac farfurii, castroane, căni, castronele mici. Cel mai mult îmi place să le fac decorul cu însemnele ceramice din zona noastră, cocoşul, pomul vieţii, pânza de păianjen, steaua, altiţa, şempălăul. Decorul se învaţă foarte greu, îţi trebuie ani mulţi de muncă şi experienţă ca să faci artă. Ca să faci decor îţi trebuie în primul rând experienţă, mână şi ochi”, explică Eufrosina. Artista are trei copii, iar doi dintre ei şi nepoţii continuă tradiţia. „Şi la vârsta asta îmi place mult să lucrez, mai ales că mâna nu m-a lăsat. De când mă ştiu am tot făcut la vase. Nu le ştiu numărul, dar cred că am lucrat mii de vase la viaţa mea”, ne mărturiseşte artista. A lucrat ceramică pentru Angela Similea de la care a avut o comandă specială de farfurii. „Am lucrat vase şi pentru regele Mihai care m-a vizitat chiar acasă, împreună cu prinţesa Margareta şi prinţesa Violeta. Şi Valentin şi Nicu Ceauşescu m-au vizitat acasă şi au cumpărat ceramică de la mine”, spune cu mândrie meştera. De-a lungul vieţii, Eufrosina a avut expoziţii în toată Europa, cele mai multe în Austria, Viena şi Budapesta, unde a vândut ceramică, dar şi în America, la Chicago. 


   Acasă are un muzeu


   Acasă, pe strada Olari artista are un adevărat muzeu din obiecte de ceramică. Casa ei şi atelierul de olărit sunt vizitate de sute de oameni, în fiecare an. „Expoziţia de acasă are peste 300 de obiecte din ceramică. Cuprinde farfurii de toate mărimile, fiecare cu un alt decor, ceşti, ceşcuţe, castroane. Fiecare are ceva aparte”, spune ceramista. Obiectele care fac parte din expoziţie nu sunt de vânzare, ele pot fi doar admirate. Multe din ele sunt vechi de peste 100 de ani şi sunt moştenire de la părinţi şi socrii.
       
Ce-i place 

    „Oamenii serioşi care nu mint.Mediul înconjurător şi viaţa de la ţară care are farmecul ei. Arta adevărată şi nu chiciurile. Ţin foarte mult la copiii mei care duc mai departe tradiţia şi la nepoţi”.

Ce nu-i place


  „Cei care mă copiazăă nu-mi sunt pe plac. Când eram eu mică erau 3-4 ceramişti în Horezu şi fiecare avea stilul lui. Acum au apărut cu zecile care te copiază, fac doar chinezării şi nici nu recunosc deloc acest lucru”.

Întrebări şi răspunsuri

 Astăzi se mai respectă tradiţia de confecţionare a ceramicii?


E.V. : Nu prea. Pe timpuri arta era artă şi obiectele erau adevărate. Ceramica noastră nu mai e ce a fost. Acum au apărut foarte multe chinezării. Tineretul nu mai ţine de valoare şi naţie.   

 
Aveţi un obiect foarte important la care ţineţi?


E.V. : Un caiet din 1977, în care turiştii de seamă care m-au vizitat acasă şi-au spus impresile despre munca mea. Îmi pare rău că am uitat să îl pun şi pe domnul preşedinte Băsescu să îmi scrie două rânduri în el.

profil


NĂSCUTĂ • • 16 mai 1935,  satul Olari din oraşul Horezu, judeţul Vâlcea

STUDII • • Şase clase

EXPERIENŢĂ • • Învârteşte roata olarului de 70 de ani

FAMILIE • • Căsătorită, are trei copii, şapte nepoţi şi trei strănepoţi

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite