Râmnicu Vâlcea: Elena Vegheanu transformă lutul în artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Elena Vegheanu transformă lutul în artă
Râmnicu Vâlcea: Elena Vegheanu transformă lutul în artă

A modelat mii de vase şi a expus la târguri din toată ţara. Cocoşul pictat de ea pe obiectele decorative uimeşte prin formă, culoare şi modul de redare.

Pe Elena Vegheanu am găsit-o la atelierul ei, situat în gospodăria din comuna Tomşani, lucrând de zor la câteva vaze şi farfurioare de lut. Aşzată în faţa roţii olarului, Elena ne-a povestit cum a început pentru ea povestea frământării pământului galben din Dealul Ulmului. „Părinţii mei au luat decizia, imediat după ce am terminat opt clase să mă înscrie la Şcoala Populară de Artă, la cursurile de ceramică. La început nu mi-a plăcut deloc, eram chiar dezgustată de tot pământul acesta pe care trebuie să-l modelez. Cu timpul, însă am prins gustul acestei meserii şi nu am mai putut renunţa la ea niciodată”.
 
A învăţat meserie de olari renumiţi din Horezu

Elena Vegheanu a avut şansa să lucreze alături de cei mai talentaţi ceramişti din Horezu, dar spune că cel mai mult a avut de învăţat de la renumita artistă populară, Ioana Mischiu. „Trebuie să ai putere ca să te lupţi cu pământul, dar mai ales trebuie să îţi placă să modelezi cocoloşul de lut. Eu lucrez numai cu pământ pe care îl iau de aici, din zona Dealul Ulmului, de fapt, toţi ceramiştii din Horezu, luăm humă de acolo”, povesteşte artista populară. Pământul care ulterior va fi modelat are şi el povestea lui. „Săpăm la trei metrii adâncime, iar apoi scoatem humă pe care o dăm prin malaxor, pentru a nu avea impurităţi. Din acest pământ, facem gogoloaţe pe care le modelăm şi le transformăm în vaze, farfurii, platouri”, povesteşte Elena Vegheanu. Femeia spune că este mulţumită că a reuşit să le transmită copiilor ei aceeaşi dragoste pentru arta populară.

Le-a vândut vase de lut lui Adrian Năstase şi Tiberiu Ceia

„Băiatul meu lucrează nişte obiecte de artizanat deosenite şi a reuşit şi el să îşi pună pe picioare o mică afacere. Fiica mea este cea care se ocupă de decorarea obiectelor, reuşind să realizeze nişte motive florale şi geometrice deosebite. De fapt motivele care caretearizează artizanatul de Horezu sunt cocoşul, pomul vieţii şi spicul de grâu”, completează artista populară. De-a lungul timpului, i-au trecut pragul atelierului de ceramică sute de oameni, unii simpli care şi-au dorit să înveţe mai multe despre acest mesteşug, dar şi personalităţi politice sau artistice. „Eu am încercat să redau în vasele create de mine naturaleţea şi simplitatea vieţii de la sat. De aceea cocoşul pe care eu îl realizez este diferit de cel al celorlaţi meşteri din zona Horezu. Cei care s-au arătat încântaţi de vasele mele şi s-au transfosmat în clienţi fideli au fost Adrian Păunescu, Adrian Năstase şi Tiberiu Ceia”, spune Elena Vegheanu.

Profil

Născută

28 februarie 1957, la Stoeneşti, judeţul Vâlcea

Studii

8 clase primare şi mai multe cursuri de calificare în ceramica de Horezu

Experienţă

34 de ani a modelat lutul şi a realizat mii de vase de ceramică

Familie

Căsătorită, are doi copii

Întrebări şi răspunsuri

De unde vă procuraţi vopselele pentru vasele de lut?

Majoritatea culorilor pe care le folosesc sunt făcute tot de mine, sunt nuanţe naturale obţinute dintr-o humă specială. Eu am moară de vopsele şi aşa reuşesc, cu multă grijă şi migală să obţin culorile care îmi plac.

Cum procedaţi ca să ardeţi vasele de lut?

Această meserie necesită multe secrete, iar arderea vaselor este unul dintre ele. Eu am un cuptor în care reuşesc să introduc 1000 de obiecte mici şi în jur de 700 de vase mai mari. Până să fie finalizat un vas de lut trebuie să fie ars de două ori: prima ardere durează 10 ore, iar cea de-a doua, 7 ore.
 
Ce-i place

Simt nevoia să mă relaxez în grădină, îngrijindu-mi zarzavaturile. De asemenea, iubesc florile şi animalele şi în general, îmi place să mă înconjur cu tot ceea ce  este frumos.

Ce nu-i place

Nu am suportat niciodată beţivanii şi oamenii mincinoşi. Nu-mi place răutatea şi invidia şi am încercat să mă feresc de bârfe şi discuţii inutile.       

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite