Râmnicu Vâlcea: Portret - Valentin Mamotă – un voluntar formator de tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Portret - Valentin Mamotă – un voluntar formator de tineri
Râmnicu Vâlcea: Portret - Valentin Mamotă – un voluntar formator de tineri

A pus bazele asociaţiei „Copii speranţei”, singurul ONG sătesc, cu sediul în Vlădeşti. Este unul din cei mai activi voluntari vâlceni şi îşi propune să educe o nouă generaţie de tineri.

Născut şi crescut în Vlădeşti, Valentin Mamontă este unul din cei mai importanţi membrii ai comunităţii locale. Proiectele în care este implicat au adus în comună un important aport la imaginea vlădeştenilor.  Fondator al Asociaţiei Copiii Speranţei, Valentin Mamotă spune că a avut ideea înfiinţării acestui ONG în urmă cu 10 ani, atunci când a văzut că tinerii din localitate au nevoie de un punct de echilibru şi sprijin. „Ideea mi-a venit pentru că eu întotdeauna am fost în contact cu tinerii, fiind şi profesor la şcoală. Îmi plac ideile lor şi am considerat că aveau nevoie de un loc unde să îşi exprime personalitatea”, îşi aminteşte Valentin Mamotă. Asociaţia condusă de vlădeştean este una din cele mai active din judeţ, primind numeroase premii de pe urma activităţilor intreprinse de membri acesteia.

image

 
Premiat de ambasatorul Statelor Unite

Activitatea sa în cadrul asociaţiei a fost răsplătită în anul 2005 prin decernarea unui premiu în cadrul „Galei Oameni pentru oameni”, organizată la Bucureşti. „A fost un sentiment extraordinar atunci când am fost chemat pe scenă, iar premiul mi-a fost oferit chiar de ambasadorul Statelor Unite ale Americii”, povesteşte Valentin Mamotă. El mai spune că, în fiecare an Asociaţia Copii Speranţei participă la această gală unde este recompensată în mod simbolic pentru activitatea depusă în sprijinul celor mici. „Deviza noastră este aceea că nu ştim ce înseamnă «nu se poate». Lumea porneşte de la ideea că totul se face cu bani, iar noi am dorit să le demonstrăm că nu e chiar aşa. Modelul vestic nu este întotdeauna cel mai bun de urmat”, se destăinuie şeful voluntarilor din Vlădeşti.

 Zeci de iniţiative în sprijinul copiiilor

Valentin Mamotă povesteşte că anul trecut a reuşit să aducă la Vlădeşti elevi din şase ţări în cadrul unui proiect de voluntariat. „Am avut elevi din Belgia, Canada, Statele Unite, Franţa, Elveţia şi Kuweit. Anul acesta nu am mai putut aduce copii din alte ţări din cauza crizei”, povesteşte Mamotă. Spune despre el că are spiritul încă tânăr şi că simte că mai poate face multe pentru comunitate. „Anul trecut am scos un fel de ziar al copiilor, la care au ajutat foarte mult elevii actuali de la şcoală, dar şi foştii mei elevi. Tot cu tinerii am reuşit să punem la punct un sistem de colectare selectivă a deşeurilor în Vlădeşti, la care deocamdată iau parte doar 16 familii. S-a demonstrat însă că se poate face acest gen de colectare fără sume impresionante ori campanii masive de promovare”, spune Valentin Mamotă.

image



Întrebări şi răspunsuri:

Ce planuri aveţi pentru anul viitor?
Am de gând să continui campaniile voluntarilor din Vlădeşti. Anul viitor o să încercăm să facem o tabără pentru tinerii voluntari la noi în comună. Nu este prima dată când organizăm o asemenea tabără.

Care a fost cel mai drag proiect de până acum?

Toate mi-au fost dragi pentru că i-au implicat pe tineri. Una din cele mai importante a fost publicarea în urmă cu patru ani a unei cărţi despre Vlădeşti scrisă în mare parte de elevi. Anul acesta avem de gând să o reedităm.

Ce-i place: „Lucrurile bine făcute, atitudinea pozitivă şi optimistă, implicarea activă. E important să rezolvăm cât mai multe probleme cu propriile forţe.”

Ce nu-i place: „Expresia «nu se poate». Totul se poate dacă ai puţină voinţă şi şti să ceri ajutorul acolo unde te impotmoleşti. Asta e şi principala idee a voluntariatului”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite